Now Reading
Pajamų mokesčio nesusigrąžina trečdalis Lietuvos gyventojų

Pajamų mokesčio nesusigrąžina trečdalis Lietuvos gyventojų

Pajamų mokesčio nesusigrąžina trečdalis Lietuvos gyventojų

Galimybe susigrąžinti dalį į valstybės biudžetą per 5 praėjusius metus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio pernai pasinaudojo 69 proc. tokią teisę turinčių gyventojų.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertų teigimu, trečdalis gyventojų praleidžia galimybę savo piniginę papildyti nereguliarių pajamų suma ir taip, pavyzdžiui, sumažinti pradelstus mokėjimus ar papildyti santaupas atostogoms.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, susigrąžinti dalį mokesčio leidžiančia gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata nuo pat 2005-ųjų šimtu procentų nepasinaudota nė vienoje išlaidų kategorijoje. Pavyzdžiui, praėjusiais metais gyvybės draudimo įmokas deklaravo 71 proc. jas mokėjusių ir dalį GPM susigrąžinti galėjusių gyventojų. Mokėję už studijas deklaravo taip pat 71 proc., palūkanas už būsto kreditą – 83 proc., įmokas į pensijų fondus – 80 proc. gyventojų. GPM dalį už studijų kreditą susigrąžino tik 50 proc., už įsigytus asmeninius kompiuterius bei įsivestą internetą – vos 32 proc. tokią teisę turinčių Lietuvos gyventojų.

Anot „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovės Lietuvoje Odetos Bložienės, mokesčio susigrąžinimas galėtų būti puiki galimybė papildyti savo sąskaitą keliais šimtais litų. Juolab, kad tai padaryti visai nesunku – gyventojams, deklaruojantiems 2010 metų pajamas ir turtą, elektroninio deklaravimo sistemoje jau suformuotos preliminariosios deklaracijos. Vis dėlto didelė dalis gyventojų neįsigilina į mokesčių grąžinimo procedūrą arba neranda laiko užpildyti pajamų deklaraciją ir taip nutolina arba iš viso praranda galimybę pasinaudoti mokesčio lengvata.

„Gyventojai, nepasinaudodami šia mokesčio lengvata, praranda progą papildyti savo kasdienį biudžetą, palengvinti savo finansinę situacija ir lengviau pasiekti finansinių tikslų, – komentuoja ekspertė. – Ir priešingai, tik užpildęs pajamų deklaraciją gyventojas gali būti tikras, kad neliko skolingas valstybei. Grąžinti lėšas į biudžetą gali tekti tokiu atveju, jei buvo taikomas per didelis metinis neapmokestinamas pajamų dydis. Nežinant to vieną dieną gali susikaupti nemaža delspinigių suma“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

VMI duomenimis, šiemet dėl neteisingai taikyto neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) ir nesumokėtų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų gyventojai valstybei turės grąžinti iki 40 mln. litų. „Tuo metu tie, kuriems pernai buvo pritaikytas per mažas NPD arba jis visai nebuvo pritaikytas, teikdami deklaracijas dalį mokesčio galės susigrąžinti“, – atkreipia dėmesį O. Bložienė. Mokesčio permoką gali susigrąžinti mažiau nei metus dirbę gyventojai. VMI duomenimis, vidutiniškai vienam tokią teisę turinčiam gyventojui tenka beveik 213 Lt. Dviems trečdaliams šių darbuotojų tai sudaro daugiau nei 20 proc. jų reguliarių pajamų per mėnesį.

Asmeninių finansų instituto vadovė primena, kad gyventojų pajamų mokesčio permoką galima susigrąžinti ne tik už praėjusius, bet ir praėjusius penkerius kalendorinius metus. GPM permoka grąžinama mokėjusiems įmokas į pensijų fondus ir už studijas aukštosiose mokyklose (įgyjant pirmąjį aukštąjį išsilavinimą), taip pat tiems gyventojams, kurie mokėjo vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti iki 2009 m. paimto kredito palūkanas, gyvybės draudimo įmokas, per kalendorinius metus pasinaudojo ne visu metiniu NPD, nepasinaudojo papildomu metiniu NPD už auginamus vaikus ar 2004-2008 m. įsigijo kompiuterį su programine įranga ar sumokėjo už interneto prieigos įvedimą.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top