Šiandien – kovos su triukšmu diena

Šiandien įvairių šalių gyventojai mini kovos su triukšmu dieną. Šiemet Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro paskelbtos ataskaitos duomenimis, akustinis triukšmas yra antras dažniausias po oro užterštumo aplinkos veiksnys, lemiantis mirtinų ligų išsivystymą.

2007 m. Lietuvoje „Electrolux“ iniciatyva „Baltijos tyrimų“ atliktos apklausos duomenimis, kas ketvirtam Lietuvos gyventojui buitinės technikos skleidžiamas triukšmas kada nors sutrukdė ilsėtis (25%) ar sukėlė neigiamas emocijas erzinančiu, įkyriu garsu (26%). Labiau už kitus tokiu neigiamu poveikiu skundžiasi didmiesčių gyventojai.

Pasak „Electrolux“ technologijų vadovo Henriko Trobergo, šiandien 50 proc. pasaulio populiacijos gyvena miestuose, neretai daugiabučiuose ir apsupti kaimynų.

„Vienu iš labiausiai erzinančių laikomas veikiančio dulkių siurblio skleidžiamas garsas. Augant žmonių užimtumui bei aktyvėjant socialiniam gyvenimui, jie nebeteikia reikšmės dulkių siurbimo laikui - jis atliekamas, kai atsiranda galimybė. Pavyzdžiui, itin užimtiems žmonėms tai gali būti ankstus rytas ar vėlus vakaras, o kūdikius auginančioms mamoms - laikas, kai vaikas užmiega“, - sako H. Trobergas.

Dėl šių priežasčių kompanija šiemet atliko savo gaminamo dulkių siurblio „UltraSilencer“ suderinamumo su miegu testą nepriklausomoje laboratorijoje.

Gotenburge įsikūrusioje švedų miego klinikoje SDS du tiriamieji – vyras ir moteris - dvi naktis miegojo 125 cm nuo „UltraSilencer“ dulkių siurblio. Testo metu buvo stebima, kaip tiriamiesiems sekasi užmigti greta veikiančio siurblio, taip pat kelis kartus per naktį – įvairiose miego stadijose – jis buvo išjungiamas ir įjungiamas. Naudojant elektroencefalografą, elektrookulografą ir elektromiografą buvo atliktos jų polisomnogramos, fiksuojančios objektyvią tiriamųjų miego būseną - smegenų aktyvumą, akių judesius bei širdies mušimo dažnį.

Testas parodė, jog tiriamieji šalia veikiančio „UltraSilencer“ sėkmingai užmigo dviem iš trijų atvejais. Taip pat 18 iš 21, t.y. 85 proc. visų atvejų, kai siurblys buvo įjungiamas jų miego metu, tiriamieji neatsibusdavo.

„Tai sunkus testas bet kokiam prietaisui, o juolab dulkių siurbliui. Tačiau šis patikrinimas įrodė, kad mūsų pastangos kurti tylesnius prietaisus, nemažinant jų veikimo efektyvumo, yra vaisingos“,- sakė „Electrolux“ technologijų vadovas.

Tyrimai rodo, jog net 60 proc. europiečių, siekiančių sumažinti garso taršą, pasirinktų tylesnius dulkių siurblius. Tuo tarpu nepriklausomo Vokietijos testavimo instituto SLG testai rodo, jog tik 68dB(A) garsą skleidžiantis „Electrolux“ dulkių siurblys „UltraSilencer“ yra tyliausias rinkoje.

Laikas.lt

buitinė technika, kovos su triukšmu diena, triukšmo įtaka

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai