Metalistų „Voivod“ kariuomenės palyda – grupė iš Alytaus „Porfiria“

Laikai, kai kiekviename Lietuvos mieste ir net miestelyje buvo sava metalistų subkultūros gvardija, nuėjo užmarštin. Ir daugelio to meto sunkiosios muzikos grupių vardai bei įrašai puošia nebent archyvus ar slepiasi senųjų gerbėjų atmintyje.

Bet niekada nevėlu juos atgaivinti. Tą 2009 metais nusprendė padaryti ir mūsų thrash metalo legenda iš Alytaus „Porfiria“. Po 18 metų sugrįžusi tikrų dzūkų komanda jau spėjo sugroti nemažai koncertų, ruošiasi albumo įrašymui, o taip pat su dar dvejomis lietuvių grupėmis nusipelnė „apšildyti“ legendinius Kanados trešerius „Voivod“ jų vizito Vilniuje gegužės 17 d. metu. Ta proga pristatome „Porfiria“ istoriją.

„Porfiria“ susibūrė 1990 m. Kaip tik tuo metu, kai abejose Atlanto pusėse klestėjo thrash metalas. Todėl nenuostabu, kad būtent šio stiliaus muziką alytiškiai ir pradėjo groti. „Porfiria“ priešistorė susijusi su grupe „Tiltas“, kurioje prieš tai penkerius metus hard roką grojo vėliau sunkios kraujo ligos pavadinimą pasirinkę vaikinai. Pertrauką lėmė karinė tarnyba. Štai tas žymusis originalus ketvertas: bosistas/vokalistas Gintaras Liaukevičius (Gauras), gitaristas Arūnas Pauža (Paužas), būgnininkas Vladas Matulevičius (Suomis) ir vokalistas Kęstutis Margelevičius (Peisas). Galima sakyti, kad iki Marijos žemės ilgai keliavęs šis metalo stilius (dar 1981 m. pradėtas legendinės grupės „Metallica“), atrado tinkamus pasekėjus ir Alytaus eksperimentiniame namų statybos kombinate 1991-aisiais įvykęs koncertas neoficialiai laikomas thrasho „krikšto“ Lietuvoje data. Ši komanda ilgą laiką neturėjo sau lygių Vilniaus ir kitų miestų sunkiosios muzikos scenoje. Taigi lietuviška legenda sugrįžta!

Nors bičiulius išskyrė pats gyvenimas - verslas, vedybos, pasitraukimas į užsienį - „Porfiria“ vis dar maištauja prieš pop kultūrą. Vienas likęs grupės muzikos ir tekstų kūrėjas Paužas nostalgiškai prisimena buvusį tandemą su Gauru. Dabar su juo, „užstrigusiu“ pop muzikos kalvėje JAV, bendrauja Skype erdvėje, iš kur Gauras juokaudamas „prašo parsivežti“. Ir nors dabar yra galimybė įsigyti gerus instrumentus ir aparatūrą, svarbiausias „Porfiria“ narių kredo – šalin „negyvą“ muziką!

„Porfiria“ senbuvis Paužas neslepia, kad šiandien turėti grupę yra gana brangus malonumas. Per brangus jaunimui, ypač jei jie nedirba ir neturi pakankamai pajamų. Jaunystėje kurį laiką gelbsti entuziazmas, bet ilgainiui vis tiek atsimuši į finansų sieną. Patys „porfirininkai“ dabar labiau rūpinasi ne įvaizdžiu, o grojimo technika ir profesionaliu požiūriu į muziką. Jie turi savo repeticijų studiją, su specialia garsą sugeriančia medžiaga išmuštomis sienomis ir gera aparatūra. Ją įsirengė Suomio šeimos įmonėje. Yra paruošę maždaug valandos trukmės programą, joje be dainų yra ir instrumentinė kompozicija.

Senaisiais laikais, kai alternatyvi muzika sunkiai skynėsi kelią Lietuvoje ir net albumo išleidimas neretai būdavo prabanga, „Porfiria“ išleido tik demo „Porfiria“ (1991). Tačiau šios grupės įtaka Lietuvos metalo muzikos vystymuisi yra neįkainojama. Ne veltui 2009 m. gruodžio 19 d. po ilgos pertraukos ir pusiau pasikeitusia sudėtimi sugrįžę ir koncertą gimtajame mieste surengę alytiškiai sutraukė nemažą būrį gerbėjų. Sena meilė mėgstamai muzikai iš naujo uždegė „Porfiria“ narių entuziazmą ir jie jau galvoja apie pilnaverčio albumo įrašą. Greitai parengtas pilnas repertuaras ir kaip iš gausybės rago pasipylę koncertai galėtų sukelti ilgus metus gyvuojančių ir neišsiskirsčiusių grupių pavydą. Tačiau „Porfiria“ nariai liko paprasti ir neišdidūs, šlovė jiems nėra pirmaeilis dalykas. Galbūt dėl to per daug neafišuoja nei savo pomėgio metalo muzikai, nei buvusio solidaus grupės statuso.

2010 m. balandį „Thrashing Balls“ koncerte „Porfiria“ grojo su viena pirmųjų dabartinio „Mayhem“ vokalisto Attila Gábor Csihar grupių, „Korog“. Gegužę jie užkopė ant Tauro kalno Vilniuje, kur su kitomis „Brutal Madness Fest“ grupėmis drebino sostinę. Birželį grupė pasirodė pagrindinėje scenoje koncerte gimtojo Alytaus gimtadienio proga. Rugpjūtį „Porfiria“ dalyvavo labdaros koncerte „Mūsų Šigeliui“ Druskininkuose ir kartu su jungtinėmis roko pajėgomis surinkta suma prisidėjo prie „Suwalki Blues“ (Lenkija) festivalio dienomis svečioje šalyje nukentėjusio Andriaus Šigelio gydymo. Lapkritį grupė Kaune drauge su „Ossastorium“ ir kitais šėlo „Autumn Devastation“ festivalyje. Gruodį Alytuje, sutinkant 2011-uosius, sugrota kartu su lietuvaičiais „Lucifer“ ir „Infectic“. Pastarąją komandą subūrė vieno iš „Porfiria“ įkūrėjų – Gauro, Lietuvoje likęs sūnus Karolis (Koma). O dabartinėje „Porfiria“ sudėtyje, be dviejų likusių senbuvių, groja du jaunikaičiai – vokalistas / gitaristas Antanas Čebinskas iš grupės „Helluary“ ir bosistas Paulius Musteikis, grojęs grupėje „Extreme“.

Dabar „Porfiria“ muzikantai gali džiaugtis proga nepraėjus nė dvejiems metams po sugrįžimo dalintis scena su taip pat ilgus metus thrash metalą grojančiais kanadiečiais „Voivod“. Bet ir šią progą vyrai vertina santūriai. Kaip ir priklauso patyrusiems ir subrendusiems muzikantams.

Laikas.lt

metalo muzikos koncertas, Porfiria, Voivod

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai