Now Reading
„Lyapis Trubeckoy“ į Lietuvą atvyksta ieškoti žodžio laisvės (interviu)

„Lyapis Trubeckoy“ į Lietuvą atvyksta ieškoti žodžio laisvės (interviu)

„Lyapis Trubeckoy“ į Lietuvą atvyksta ieškoti žodžio laisvės (interviu)

Birželio pradžioje po kelių metų pertraukos Lietuvoje koncertuos „Lyapis Trubeckoy“ – garsiausia roko grupė iš Baltarusijos, nevengianti aštrių ir tiesių tekstų, bei už tai sumokėjusi cenzūros kainą.

Už pasisakymus prieš paskutiniojo Europos diktatoriaus valdžią uždrausta savo šalyje, čia koncertuoja itin retai. Tačiau „Lyapis Trubeckoy“ gerai žinoma kaimyninėse valstybėse, kur egzistuoja žodžio laisvė.

Lietuvoje „Lyapis Trubeckoy“ surengs du pasirodymus – birželio 9-ąją Klaipėdoje „Švyturio menų doke“, o 10-ąją Vilniuje, menų fabrike „Loftas“.

1998-aisiais, veiklos pradžioje grupės kūryba buvo ištisa banalios meilės lyrikos ir primityvių melodijų parodija ir muzika atlikėjams tebuvo didelis pokštas. Tačiau didelei jų nuostabai, kūriniai, kurie buvo parašyti juokais, tapo populiariausiais hitais ir skambėjo kiekvienoje radijo stotyje.

„Lyapis Trubeckoy“ maudėsi šlovėje, tačiau muzikantai nuo to laimingesni netapo – jie jautėsi savo pačių įvaizdžio įkaitais, parodijų autoriais, susitapatinusiais su tų pačių parodijų personažais.

Grupė „Lyapis Trubeckoy” buvo suvokiama kaip nekenksmingas klounų pop(sas), ir ši padėtis tęsėsi iki 2007-ųjų, kai grupė išleido albumą „Capital”. Atlikėjai radikaliai pakeitė toną, dainų temas – socialinės satyros kramtymas tapo pagrindiniu jų leitmotyvu.

2007-aisiais ir „Be2Gether” festivalyje pasirodžiusi grupė tais metais sukėlė ažiotažą Europoje, sukūrę video klipą „Capital” – jame vaizduojami įvairūs diktatūros šalininkai – nuo Fidelio Castro iki Aleksandro Lukašenkos, apsupti karinės atributikos. Šis klipas buvo įvertintas prestižinėje Didžiosios Britanijos vaizdo klipų peržiūroje „Bug Show“, kurios rengėjai „Lyapis Trubetskoy“ klipą atrado internete.

Šiemet koncertai rengiami su Užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos ambasados Baltarusijoje pagalba – per Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programą. Kadangi grupės nariai savo šalies scenoje – itin reti svečiai, į Lietuva jų išgirsti atvyksta ir nemažai geros ir tikros muzikos gerbėjų iš Minsko.

Trumpas interviu su „Lyapis Trubetskoy“ lyderiu Sergey Mikhalok:

Kokia dabar jūsų situacija Baltarusijoje? Dėl draudimų jūs ten pasirodote labai retai. Kaip žmonės išgirsta „Lyapis Trubeckoy” kūrybą?

Netgi internetas pas mus yra ribojamas ir cenzūruojamas. Mūsų muzika pasiekiama „Youtube“ ir kitose tarptautinėse muzikos svetainėje – norime žmonėms suteikti laisvą prieigą prie savo kūrybos. Gerbėjai atvyksta pasiklausyti koncertų į Smolenską, Vilnių, Kijevą arba Maskvą. 

Tačiau manau, kad šie draudimai grūdina mus kaip atlikėjus ir mūsų gerbėjus – taip išrandame naujas bendravimo formas. Tampame stipresni.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ar jums teko susidurti su oficialiais kaltinimais ar grasinimais dėl savo kūrybos?

Oficialiu valstybiniu lygmeniu niekas pretenzijų neteikia – nesame kokia nors nusikaltėlių rūšis ar politinio judėjimo nariai. Svarbiausia, kad nepažeistume Baudžiamojo kodekso.

Įmanoma Baltarusijoje pragyventi vien tik iš muzikos?

Mes taip gyvename jau 15 metų, tačiau tai greičiau išimtis nei taisyklė. Uždirbti Baltarusijoje gali nebent valstybinės institucijos.

Koks bus jūsų pasirodymas Lietuvoje? Turite naują programą?

Visada siekiame pasilikti šiek tiek paslapčių, nes nuspėjamumas – tiesus kelias į vidutinybę. Turim įdomių naujienų ir siurprizų, tai svarbi mūsų įvaizdžio dalis. „Lyapis Trubeckoy” koncertai – gerai paruoštos improvizacijos.

Ko dar apie jus nežinome?

Nepaisant mūsų kaip maištautojų įvaizdžio, „Lyapis Trubeckoy“ koncertai spinduliuoja draugiškumu, tolerancija ir tarpusavio pagarba. Tai labai teigiama ir įdomi patirtis. Tad kviečiam ne tik ištikimus mūsų gerbėjus, bet ir jų vaikus ar garbaus amžiaus tėvus – vietos bus visiems.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top