10 filmų, įkvepiančių keliauti (Video)

Kuomet iki vasaros liko savaitė kita, o kelionių troškulys jau seniai griaužia visą kūną ir protą - geriausia išeitimi tampa filmai apie keliones. Nes po jų jautiesi iš dalies pakeliavęs ir galbūt net susigundai keliauti ten, kur atostogavo filmo herojai.

Apie keliones sukurtų vaidybinių filmų yra išties daug, tačiau mes atrinkome dešimt gražiausių ir labiausiai įkvepiančių keliauti. Visus šiuos filmus esame matę, tačiau keliautojų filmų yra dar daugiau, tad jei manote, kad kažkuris iš jų nepelnytai neįtrauktas - laukiame komentarų. P.s filmų numeracija nereiškia, kad pirmas numeris geriausias ir atvirkščiai.

1. Atgal į gamtą/Into the Wild

O sąrašą pradedame filmu apie kitokias keliones. Keliones, kuomet esi vienas ir ieškai ne naujų vietų, skanių patiekalų ar gulėjimo paplūdimyje, o savęs ir bandai suprasti tikrąsias gyvenimo tiesas. Tai filmas Atgal į gamtą/Into the Wild, kuris pasakoja apie  22-ejų metų koledžo absolventą Kristoferį Makandelsą, kuris nenori iškart imti jam siūlomų materialinių gėrybių ir iškeliauja vienas be paso ir pinigų. Kelionės metu jis bando surasti pusiausvyrą tarp savęs ir gamtos, surasti tai, kas jam padėtų išgyventi materialiame pasaulyje.  Tačiau tą tikrąją tiesą jis suvokia mirties patale: "Tikroji laimė yra dalintis savo džiaugsmą su kitais".

2. Prieš saulėtekį/Before Sunrise

Nors daugelis bandys išsiginti, kad jie nėra romantikai, po filmo Prieš saulėtekį turbūt ne vienas pagalvos, kaip šaunu būtų bekeliaujant taip gerai praleisti naktį su nepažįstamuoju. 1995 metais Richardo Linklaterio sukurtas filmas pasakoja apie Prancūzijos aukštosios mokyklos studentę Seliną, kuri traukinyje Budapeštas-Viena sutinka amerikietį Džesį. Jie netikėtai abu išlipa Vienoje ir kartu praleidžia nuostabiausią naktį savo gyvenime. Filmas - puiki reklama Vienai, nes pamatome daugybę jos vietų. 2004 metais sukurtas šio filmas tęsinys Before Sunset/Prieš saulėlydį nebebuvo toks geras. Puikiai tiks vienišiems keliautojams, kurie tikisi kelionėse patirti smagių nuotykių.

3. Kelyje su „Dardžylingu“ / The Darjeeling Limited

Kai kas gali pasakyti, kad tai "trenktas" filmas. Keisti herojai, keista istorija ir dar keistesnė aplinka, kurioje viskas filmuota - Indija. Sutinkame, filmas myrgu margas, tačiau tikrai geras ir puikiai įrodo, kad pašlijusius santykius su savo broliais ir seserimis galima pataisyti kelionėse. Ypač jei tos kelionės - pas mamą, kuri tapo šventike Indijoje ir nesugeba atvykti į savo buvusio vyro laidotuves. Didelis pliusas filmui - puikūs aktoriai Owenas Wilsonas, Adrienas Brody, Jasonas Schwartzmanas, kurie vaidina suaugusius brolius, kartu su mirusio tėvo lagaminais keliaujančius susirasti savo dingusios Indijoje mamos.

4. Geri metai/A Good Year

Šį 2006 metais sukurtą filmą galima vadinti truputį saldžiu vien todėl, kad jame vaidina visų žinomi aktoriai Russellas Crowe'as ir Marion Cotillard. O istorija tokia: finansų ekspertas iš Londono Maksas Skineris vyksta į Prancūziją, nes jo dėdė paliko jam palikimą - vynuogyną ir namą. Kadangi Maksui rūpi tik jo karjera Londone, o ne gyvenimas kaime, vyras ruošiasi namą parduoti. Tačiau netyčia pasipainioja gražuolė padavėja ir viskas apsiverčia aukštyn kojom. Ir nenustebsime, jei peržiūrėję šį filmą užsimanysite vykti į Prancūziją skinti vynuogių.

5. Septyneri metai Tibete/Seven Years in Tibet

Šį filmą galbūt jau daugelis matė vien todėl, kad jame vaidina dar jaunas Bradas Pittas. 1997 metais sukurtame filme pasakojama istorija apie austrų alpinistą Heinrichą Harerį, kuris 1939-aisiais šturmavo Everestą ir iškeliavo į Tibetą. Čia jis netikėtai praleido septynerius metus ir netgi artimai susidraugavo Dalai Lama. B.Pitto herojaus žmoną vaidina mūsiškė Ingeborga Dapkūnaitė. Ir jei filmas atrodo pernelyg patosiškas, o mintis, kad B.Pitto herojus taip gerai gali susibičiuliauti su Dalai Lama skamba neįtikinamai, prisiminkime, kad čia Holivudo filmas ir pasigėrėkime gražiais Tibeto vaizdais.

6.  Hideous Kinky/Ekspresas į Marakešą

Šį filmą jau siūlėme ryto pusryčiams ir jį rekomenduojame vien dėl įspūdingų Maroko vaizdų, kuriuos mūsų redakcija ir patys matė savo akimis, ir Jums aprašė straipsnių cikle. Apie ką šis 1998 metų filmas? Tai istorija apie 25-erių metų hipę Julią, kuri kartu su savo dviem mažametėmis dukromis iš Londono atkeliauja į Maroką, kuriame įsikuria keletui metų. Juliai sunkiai sekasi užsidirbti pinigų, jos vyras labai retai šeimą paremia piniginėmis perlaidomis. Moteris susipažįsta su vietiniu Marakešo gyventoju Bilalu, su kuriuo keliauja po Maroką ir bando surasti laimę bei tai, nuo ko bėgo iš Londono. Filmas patraukia netradicine istorija, nes ne kiekviena jauna dviejų vaikų mama keliautų į šią tolimą šalį. Taip pat - tai idealus filmas artėjant vasaros kelionių sezonui, nes Maroko vaizdai išties įkvepia, kaip ir garso takelis (ypač Jefferson Airplane daina "White Rabbit").

7. Valgyk, melskis, mylėk / Eat Pray Love

Valgyk, melskis, mylėk su Julia Roberts priešakyje puikiai tiks visiems, kurie nusivylė dabartiniu savo gyvenimu ir darbu bei nori atrasti kažką naujo. Tai visai nesunku padaryti, net jei esi moteris ir tau jau virš 30 metų. Žinoma, daugelį riboja vaikai ir jau sukurta šeima, tačiau, kaip jau matėte filme Ekspresas į Marakešą, vaikai nėra kliūtis, nes svarbiausia - didelis noras. Filmas kurtas remiantis 2006 metais išleista amerikiečių žurnalistės Elizabeth Gilbert autobiografinių memuarų knyga "Valgyk, melskis, mylėk".  Knygoje ir filme pasakojama istorija apie moterį, kuri po nelaimingos santuokos nusprendžia iškeliauti į Italiją ir Indiją viena. Žinoma, apsispręsti žengti tokį žingsnį buvo nelengva, tačiau, bent jau kaip paaiškės filmo pabaigoje, viskas baigėsi netgi labai laimingai.

8. Leningrado kaubojai/Leningrad Cowboys

Tai išties keistas turbūt vieno geriausių suomių režisieriaus Aki Kaurismaki filmas. Tai istorija apie Sibiro muzikantų grupę "Leningrado kaubojai", kurių pagrindiniai išskiriamieji bruožai - ilganosiai batai ir šukuosenos. Šios grupės vadybininkas sugalvojo, kad jiems reikia keliauti išgarsėti į pačią Ameriką. Čia prasideda visi nuotykiai. Kaip teigia A.Kaurismaki, jis numatė tik pirmą ir paskutinį filmo epizodą, o visa kita - gryna improvizacija.  Kelionėse pamatęs kokią įdomią vietą režisierius liepdavo visiems sustoti ir čia pat filmuodavo. Beje, "Leningrado kaubojai" - išties egzistuojanti Suomijos grupė.

9. Amaya

Artėjant sąrašo pabaigai norime pasiūlyti ir vieną lietuvišką filmą Amaya, kuriame Andriaus Mamontovo vaidinamas herojus atkeliauja į Honkongą, kuriame jis susipažįsta su moterimi vardu Amaya ir jos komiška šeimyna. Daug nepasakosime, nes Amaya turbūt jau daugelis matė.

10. Paskutinį filmą į šį sąrašą rekomenduos Laikas.lt skaitytojai. Tad siųskite Jūsų nuomone vertą filmą apie keliones ir mes jį įtrauksime į dešimtą vietą.

Rasa Barčaitė

darjeeling limited, Eat Love and pray, Ekspresas į Marakešą, Into the Wild, keliautojai, kelionės, kelionių filmai

Naujausi komentarai
2012-03-27, 17:03
One Week
2012-01-29, 07:14
The Art Of Travel. Nuostabus filmas jusu desimtukui ;)
Vyte
2012-01-28, 23:12
The Motorcycle Diaries, pats kelioniškiausias tikrai. Ne tik nereali ir be galo vaizdinga kelionė po Pietų Ameriką, bet ir garsiojo Che Guevara kaip revoliucionieriaus priešistorė:) 100% rekomenduoju!
as
2012-01-28, 22:59
"The Way"
patys nuostabiausi vaizdai, keliautojai
Raimonda
2012-01-28, 22:45
Babel - pakeliausit toli toli ir labai įdomiai
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai