Now Reading
Kas bendro tarp A. Makejevo, Moralinių valkatų, LSD ir N-14?

Kas bendro tarp A. Makejevo, Moralinių valkatų, LSD ir N-14?

Kas bendro tarp A. Makejevo

Aleksandras Makejevas (g. 1976) – roko grupių „Mechaninis Apelsinas“, LSD dainų kūrėjas, roko atlikėjas. Šiame straipsnyje išsamiai pristatome šį dainininką ir jo kūrybos kelią.

A.Makejevas muzikanto karjerą pradėjo 1991-aisias: „Tais metais su klasiokais įkūrėm grupę „Šiukšliadėžė“, kuri po to transformavosi į grupę „Moraliniai valkatos“, buvo įrašyti keli (trys, – M. P.) albumai, bet įrašų praktiškai neliko, kai kurias dainas vėliau perdariau ir įrašiau. 1991–1992 metais grojau bosine gitara grupėje „Marichuana“. 1993 metų pabaigoje Trakuose su draugais įkūrėm grupę LSD, koncertavom įvairiuose pankroko ir alternatyvos festivaliuose, deja, įrašų nebeturiu. 1996 metais dainavau ir rašiau tekstus grupėje „Mechaninis apelsinas“. 1999–2000 metais grojau gitara grupėje „N-14“ (Kasčio Minkausko įkurta grupė), su šia grupe koncertavom Lietuvoje ir Vokietijoje. Nuo 2001 metų pradėjau solo karjerą.“

Susipažinęs su prodiuseriu Justu Mamontovu ir jo padedamas 2001 m. A. Makejevas išleido debiutinį solinį albumą „Išėjęs“. Įrašant ketvirtąjį albumą „Tyliai saldžiai“ 10 dainų įrašė su Igoriu Kofu (grupės „Lemon Joy“ vokalistu), kuris buvo studijos prodiuseris.

Geriausių dainų albume „Ilgas gyvenimas“ yra dvi naujos dainos: „Man nieko nereikia“ ir „Lietuvos ruduo“. Pats šios dainos autorius ir atlikėjas apibūdina ją taip: „Satyrinio tipo daina, išjuokianti kitus ir, aišku, save. Kuriu dainas Lietuvoje, tad kas joje dedasi, apie tai ir dainuoju“.

„Lietuvoje nėra tikrų bardų“

Jį vadina bardu, jis žinomas kaip populiariausių lietuviškų serialų dainų ir muzikos kūrėjas. Bet jis – labai kuklus.
Kiekvienas iš mūsų nueis savo kelią,
Kiekvienas – iki galo,
Nors kartais pusiaukelėj būna sunku…
Ir norisi bėgti tolyn nuo savęs,
Ir atrodo, kad niekas tavęs nesupras,
Tu stovi ir žiūri į dangų tuščiom akim…

Kas sukūrė Jūsų dainas?

Visos dainos, kurios skamba seriale, yra mano sukurtos, o jas aranžavo Žeraldas Povilaitis, su juo mes bendradarbiaujame kurdami muziką „Nekviestai meilei“. Titulinės dainos populiarumą įtakojo televizinės transliacijos bei paprasti ir visiems suprantami dainos žodžiai. Aš stengiausi sukurti dainą, kuri atspindėtų herojų nuotaikas ir išgyvenimus. Manau, kad pavyko sukurti neblogą pop kūrinėlį, kuris patiko įvairaus amžiaus žmonėms. Prieš kurdamas dainas serialui perklausiau nemažai kitų serialų dainų.

Ar turite muzikinį išsilavinimą?

Muzikos mokykloje aš nesimokiau, bardu savęs nelaikau, o ir jie sunkiai mane priima į savo ratą. Aš jiems per daug grubus ir tiesmukiškas. Dauguma Lietuvos bardų labai jau rimti, o begalinis sielvartas ir liūdesys jų dainose man sukelia juoką, todėl iškrentu iš bardiško formato. Ir šiaip Lietuvoje nėra tikrų bardų, vien žliumbiantys dainuojamosios poezijos atlikėjai. Mane vemti verčia visos tos dainuškos prie žvakių šviesos, „rimti“ dvasiniai išgyvenimai ir prasmės ieškojimai. Aš nesu ir dainininkas, nes nemoku dainuoti. Kuriu daineles, gal kažkam patinka, na ir gerai.

Ką labiausiai vertinate savo kūryboje?

Prirašiau daug dainų, vienos dingo užmarštyje, kitos išliko. Sunku objektyviai vertinti savo kūrybą, tai tegul daro klausytojai, man brangi kiekviena mano parašyta daina. Galiu pasakyti tik vieną dalyką – paauglystėje parašyta dainelė-parodija „Tėvelis“ mane jau tikrai užkniso.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaip kuriate savo dainas?

Dainų žodžius rašau savo mintyse, brazdinu gitara ir žodžiai plaukioja galvoje, nes tingiu juos užsirašyti. O įkvepia mane kūrybai viskas aplinkui: žmonių susvetimėjimas, politikų bukumas, skurdas ir neteisybė, kvailos šou žvaigždės ir jų atliekamos debiliškos popblevyzgos, suknistas vadinamasis lietuviškasis elitas, stotyje po kojom besimėtantys švirkštai, religiniai karai, niokojama gamta, iškrypėliai, reikalaujantys sau kažkokių teisių, – žodžiu, gyvenimas yra didžiausias mano kūrybos įkvėpėjas.

Kol kas paskutinis Jūsų kūrinys – muzikinė pasaka vaikams „Ešeriukas Valentukas“. Ar dabar ką nors įrašinėjate?

Naujo albumo kol kas neįrašinėju, bet planuoju įsirašyti akustinį savo koncertą, kuriame būtų dainų, neįėjusių į jokius albumus.

Šis straipsnis skirtas šiuo metu rengiamai spaudai knygai: Lietuvos Rokas:i štakos ir raida. – „Mintis“, 2011.

O kokia A.Makejevo daina Jūsų mėgstamiausia?

Mindaugas Peleckis

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top