„ArtVilnius“ - išskirtinė, įvairių šalių galerijas sujungianti mugė sugrįžta

Gal dar prisimenate, kaip 2009 metais Europos kultūros sostinės programoje buvo įtraukta  pirmoji mūsų regione tarptautinė meno mugė „ArtVilnius“?

2010 metais apie šią mugę nebuvo girdėti, tad turbūt dauguma galvojo, kad tai tebuvo vienkartinis renginys. Tačiau visiems meno gerbėjams ketvirtadienį, spaudos konferencijos metu, buvo paskelbta gera žinia - tarptautinė meno mugė „ArtVilnius“ po vienerių metų pertraukos vėl grįžta!

Kaip teigė „ArtVilnius' 11“ mugės vadovė, Lietuvos meno galerininkų asociacijos prezidentė Diana Stomienė, 2009 metais vykusi mugė sulaukė didelės sėkmės, ją aplankė apie 20 tūkst. žiūrovų. O kalbant apie metų pertrauką - tai dėl visko kaltas, kaip dažniausiai Lietuvoje būna, lėšų trūkumas. „Šiais metais mugės lėšos patvirtintos taip pat palyginti neseniai, todėl viskas organizuojama per rekordiškai trumpą laiką - vos tris mėnesius“, - teigė D.Stomienė.


Tarptautinės šiuolaikinio meno mugės ARTVILNIUS 11 pristatymas. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Niekas netikėjo sėkme

Išties, 2009 metais rengdami „ArtVilnius“ mugę organizatoriai rizikavo: „Pirmą kartą visi galvojo, kad į Vilnių niekas nevažiuos, bet mes tikėjome, kad sostinė turi ypatingą aurą", - pasakojo meno vadovė Raminta Jurėnaitė.  Mugės dalyves galerijas uždegė puiki renginio atmosfera, susitikimai, kurių metu galėjai pamatyti ir susipažinti ne tik su Vakarų, bet ir Rytų Europos menu. Iš dalyvavusių beveik visi parašė laiškus organizatoriams, kad mielai sugrįš ir kitais metais. Žinia, kitų metų nebuvo, bet šią vasarą tikimasi susilaukti ne mažesnės sėkmės.

O kam Vilniui tokia mugė?

Šį klausimą turbūt užduoda daugelis, nes sunku įsivaizduoti, kaip toks, palyginti, mažas miestas Vilnius gali konkuruoti su didžiosiomis pasaulio mugėmis. Tačiau, kaip pabrėžė R.Jurėnaitė, visame regione nėra tokios didelės meno mugės, nebent tik Maskvoje, tačiau ten ji nesusilaukė didelio populiarumo dėl problemų įvežant darbus per pasienį ir vizos. O kadangi Lietuva yra Europos Sąjungos (ES) narė, problemų su muitine - daug mažiau. „Žinoma, apsisunkinome darbą, pakviesdami galerijas iš ne ES šalių, tačiau turbūt maža tokių mugė, kurios apima ir rytus. Tuom mes įdomūs", - pabrėžė R.Jurėnaitė.

O kalbant, ar apsimoka užsienio galerininkams vykti į tokią mažą šalį, kurioje mugė vyksta vos antrą kartą - tai organizatorės sakė, kad tikrai apsimoka. Ir jei mugėje negali užtikrinti gero pardavimo, gali duoti kitką - gerą bendravimą ir naujų ryšių užmezgimą.


2009 metų meno mugės akimirkos. Organizatorių nuotr.

Per brangu pirkti meną?

Maloni staigmena šių metų lankytojams bus stendas pradedančiam kolekcionieriui. Menininkai ir galerininkai, norėdami pakviesti meno mylėtojus, svajojusius, bet dar iki šiol nedrįsusius ar negalėjusius pradėti asmeninės kolekcijos, žengti pirmą žingsnį. Visi nedideli, bet vertingi ir intriguojantys meno kūriniai ant popieriaus, drobės ir objektai šiame stende kainuos ne daugiau nei 350 Lt.

Kas dalyvaus?

Vilniuje vėl eksponuosis jau pirmoje mugėje rodytos Alma, Maksla XO, 21 galerijos iš Rygos, Walter Bischoff iš Berlyno, Serpente ir Art Hobler iš Porto, galerijos Ya –Ra, Zeh iš Kijevo, Y iš Minsko, Nivet Carzon iš Paryžiaus, NB iš Viborgo Danijoje, kaip ir tarptautinės žiuri prizą laimėjusi galerija Marino Cettina iš Kroatijos. Tuo pačiu metu mugėje pirmą kartą prisistatys nemažai naujų galerijų su įdomia programa, kaip pavyzdžiui charakteringas japonų šiuolaikinio meno tendencijas rodanti Nroom Artspace iš Tokijo, de Stifl tradiciją tęsianti skulptūrą pristatanti De Compagnie iš Dodrechto Olandijoje ar jauną konceptualią britų meno sceną rodysianti galerija Pitt Project Space iš Vorčesterio.

Lietuviškos galerijos – net 38 iš visų šalies regionų. Šalia garsių, daug metų veikiančių Lietuvos Aido, Meno parko, Kauno lango, Meno nišos rodoma ir visa eilė jaunų, tik pradedančių įsitvirtinti, bet turinčių potencialą galerijų.


2009 metų meno mugės akimirkos. Organizatorių nuotr.

Iš ko susideda „meninė scena"?

Kaip teigė mugės organizatoriai, Lietuvai trūksta labai nedaug, kad jos meninės scena būtų visiškai užpildyta. Mes turime kokybišką menininkus ruošiančią įstaigą - VDA,  turime muziejus, turime kolekcininkus, gerus menininkus, meno mugė tik užpildė trūkstamą spragą.  „Tad Vilnius negalės nedaryti kasmet tokios mugės", - viltingai užbaigė organizatorės. O daugiau informacijos rasite mugės internetiniame puslapyje.

Keletas skaičių:

240 tūkst. Lt mugei skyrė Vilniaus miesto savivaldybė
25000 Lt gauta iš Kultūros rėmimo fondo
Litexpo parodų centre mugė apims 3-5 sales
Visas mugės plotas - 8000 kvadratinių metrų
Mugėje dalyvaus virš 65 galerijų iš 17 valstybių.
Iš galerijų - 28 užsienio ir likusios iš Lietuvos
Net 20 galerijų sutiko mugėje dalyvauti antrą kartą
Įėjimas kainuos 10 Lt suaugusiems ir 6 Lt studentams ir pensininkams. Jei surinksite 10 žmonių grupę, bilietas kainuos dar pigiau - 2 Lt. Visoms trims dienoms - tik 25 Lt.
Meno projektas vyks liepos 13-17 dienomis.

Tad pasitaupom pinigus ir laukiam meno mugės. Ką gali žinoti, gal ten nupirktas darbas po poros metų bus vertas penkiažianklės sumos?

Rasa Barčaitė

ArtVilnius, dailė, menas, mugė, tarptautinė šiuolaikinio meno mugė, Vilniaus meno mugė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai