Now Reading
Skirtumas tarp sulčių, nektaro ir sulčių gėrimo

Skirtumas tarp sulčių, nektaro ir sulčių gėrimo

Skirtumas tarp sulčių

Lietuvos Sulčių ekspertų taryba atkreipė dėmesį į tai, kad daugelis žmonių dar nežino, kaip atskirti kokybiškas sultis ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių.

Koncentratas, iš kurio gaminamos natūralios sultys, neturi nieko bendro su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis, jis gaunamas techniškai atskiriant iš vaisių vandenį. Šį koncentratą naudoja sulčių gamintojai, nes jį gerokai lengviau saugoti ir transportuoti. Naudojant šią technologiją Lietuvos vartotojai gali mėgautis apelsinų, ananasų, mango sultimis, šias sultis gaminti iš šviežių vaisių pas mus būtų labai sudėtinga, nes paminėti vaisiai Lietuvoje neauga, todėl gamintojai atsiveža šių sulčių koncentratą. Iš nuskintų vaisių koncentratas pagaminamas per 24 valandas.

Nektaras gaminamas iš to paties sulčių koncentrato, bet įdedama šiek tiek daugiau vandens. Taisyklėse reikalaujama, kad nektaro sudėtyje būtų ne mažiau nei 25 % natūralių sulčių, o konkretus procentas priklauso nuo paties vaisiaus rūšies.

Kitaip nei sultyse ir nektare, sulčių gėrime yra dar mažiau sulčių koncentrato. Jų sudėtyje daugiau vandens, bet sulčių gėrimai taip pat gaminami iš natūralių žaliavų, jeigu ant pakuotės nenurodyta kitaip. Sulčių gėrimo sudėtyje taip pat yra mažiau vitaminų negu 100 % sultyse, todėl jis geriau tinka troškuliui numalšinti.

Sultys yra maistas, todėl jų maistinės savybės geriausiai išsaugomos šviesai ir orui nelaidžiose pakuotėse, pagamintose iš kartono. Produkto pavadinimas ant kartoninių pakuočių turi būti vienas iš nurodytų: vaisių sultys; vaisių nektaras; koncentruotos vaisių sultys; dehidratuotos vaisių sultys (arba vaisių sulčių milteliai). Jei produktas pagamintas iš vienos rūšies vaisių, žodis „vaisių“ keičiamas tos vaisių rūšies pavadinimu, pvz., vynuogių sultys. Jei pavadinimai papildomi žodžiu „pasaldintas“, tai taip pat nurodomas įdėto cukraus kiekis (g/l), išreikštas sausąja medžiaga. Būtina nurodyti, kad į vaisių sultis pridėta vaisių minkštimo ar plėvelinių skiltelių pertvarų.

Ženklinimo rekvizituose taip pat turi būti nurodyta: „pagamintos iš koncentrato“ arba „pagamintos iš dalies koncentrato (-ų)“, nurodant koncentruoto produkto pavadinimą. Ši informacija privalo būti įrašyta prie produkto pavadinimo aiškiai įžiūrimomis raidėmis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vaisių nektarų etiketėse privalo būti nurodytas koncentruotų ir dehidratuotų vaisių sulčių, vaisių tyrės arba jų mišinio kiekis, nurodomas žodžiais „Mažiausias vaisių kiekis X %“. Šie žodžiai turi būti prie produkto pavadinimo.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top