Iš gamtos – muilo gaminimas namuose

Natūralumui pirmenybę teikianti Valentina metus laiko rinko informaciją apie namie gaminamą muilą ir jau kaip pusmetis tuo užsiima. Prieš pasidalindama sukauptomis žiniomis mergina įspėja, kad tai atsakingas procesas, tad reikia laikytis visų straipsnyje nurodytų atsargumo priemonių.

Valentina demonstruos muilo gaminimą šaltuoju būdu, kuris, beje, yra paprastesnis už karštąjį. Mergina neišduoda savojo recepto, tačiau įvairiausių variantų galima rasti internete. Čia išsamiai pateikiamas pats procesas su itin naudingais patarimais.

Taigi pradedam alyvuogių aliejaus bekvapio muilo gaminimą:


1. Pasiruošiame visas darbui reikalingas priemones.
Jums reikės: svarstyklių, indo (tik ne aliuminio), kuriame bus tirpdomi aliejai, didesnio indo, kuris bus naudojamas kaip vandens vonelė, aukšto matavimo indo, šaukšto, termometro (rodančio iki 100 laipsių), guminių pirštinių, prijuostės, apsauginių akinių, respiratoriaus, blenderio, formos, į kurią bus supilamas pagamintas muilas. Gaminimui reikalingi produktai: skystieji (alyvuogių, migdolų, avokadų ir kt.) ir kietieji (kokoso, palmių, sviestmedžio, kakavos ir kt.) aliejai, šarmas, distiliuotas vanduo, actas (neutralizuoti šarmui). Papildai priklauso nuo pasirinkto recepto: molis, eteriniai aliejai, įvairios žolelės. Pavyzdžiui, muilui-kūno šveitikliui naudojama – jūros druska, smulkinti avižų dribsniai, malta kava, aguonos. Spalvai išgauti galima įpilti morkų ar burokėlių sulčių.


2. Apsiginkluojame visa išvardyta amunicija ir pasveriame reikiamą kiekį šarmo. Tai geriausia daryti atviroje patalpoje, pavyzdžiui, balkone. Šarmą galima sverti, kad ir paprastame indelyje nuo jogurto. Vandenį taip pat sveriame. Vietoj jo galima naudoti pasigamintą žolelių nuovirą. Valentina naudojo ramunėlių. Nuovirą būtina atvėsinti.

3. Šarmą beriame į vandenį (jokiu būdu ne atvirkščiai) ir greitai maišome šaukštu, kol jis ištirps. Jeigu naudojamas vanduo, jis turi tapti skaidrus. Masė labai greitai įkais iki aukštos temperatūros. Mišinį atvėsiname iki 35–50 laipsnių.


4. Kol mišinys vėsta, tirpdome ant ugnies kietuosius aliejus puode, kuris yra įdėtas į kitą puodą suvandeniu. Ištraukiame iš vandens vonelės puodą su ištirpusiais kietaisiais aliejais ir supilame pasirinktus skystuosius aliejus, kurie atvėsins masę. Šiuo atveju naudotas skystasis alyvuogių aliejus.


 5. Kai vandens-šarmo mišinio ir aliejų mišinio temperatūros bus vienodos, juos tarpusavyje sumaišome. Lėtai pildami vandens-šarmo mišinį į aliejus maišome šaukštu. Geriausia pilti per sietelį, kuriame liks neištirpę šarmo likučiai.

6. Įjungiame blenderį ir su pertraukomis maišome po 20–30 sekundžių. Pamažu masė ima tirštėti. Kai ji tampa tokia tiršta, kad užrašius ką nors, užrašas išlieka, sustojame.


 7. Sudedame visus norimus papildus.

8. Supilame masę į formą. Išlyginame nelygumus. Uždengiame šiltai ir paliekame 1–2 paroms sustingti. Šiluma reikalinga gelio fazei, t .y. šarmo ir aliejaus transformacijai į muilą, muilo brendimo procesui.

9. Po 1–2 parų supjaustome muilą į gabalėlius ir paliekame juos apdžiūti. Sudedame į kokią nors dėžę taip, kad muilo gabaliukai gautų oro. Laikome kokias 4–6 savaites. Anksčiau pradėjus naudoti muilą, jis gali pakenkti odai. Jeigu prausiantis, jaučiamas dilgčiojimas, reiškia – muilą reikia dar palaikyti. Turi nesijausti jokio diskomfortą.

Svarbu. Viso proceso metu nenusiimame pirštinių ir akinių, saugomės, kad neužtikštų šarmas. Kai muilas jau formoje, sutvarkome darbo vietą ir tik tada nusiimame apsaugines priemone. Gaminant muilą, svarbu, kad toje pačioje patalpoje nebūtų vaikų ir gyvūnų.

Valentina pagamino 800 gramų muilo, kuriam sunaudojo medžiagų už 30 litų. Tačiau čia pateikiamas paprasčiausias variantas. Kaina priklauso nuo pasirinkto recepto. Brangiausiai kainuoja eteriniai aliejai.

Valentinos gaminto muilo gabaliuką galima įsigyti už 5–10 litų. Susidomėjusieji ar šiaip turintys klausimų, galite su mergina susisiekti el. p. i[email protected]

Parengė Dovilė Raustytė
Nuotr. Valentinos ir E. Vyšniauskaitės


Šis straipsnis publikuotas birželio mėnesio Laikas.lt žurnale, kurį galite rasti daugumoje kavinių arba čia. Kiti numerio straipsniai, kurie greitai pasirodys arba jau pasirodė  portale:

Konstruojame Pinhole fotoaparatą.
Ekologiškos ir ekonomiškos vestuvės
Nuosavas lėktuvas – asmeninėms pramogoms?
Pasidaryk pats – kultūra, kvepianti laisve
Kas liko už kadro. Laikas.lt žurnalo viršelio fotosesijos užkulisiai (Foto)
Talentų banke - apsėsta atvirukų gamyba Vaida
Talentų banke - stilistė Vismantė Gabrielė ir makiažo specialistė Urtė

Muilo gaminimas, muilo gaminimas namuose, muilo gaminimas šaltuoju būdu, natūralus muilas

Naujausi komentarai
2015-02-06, 15:56
gerai. vis niekaip nerandu - tai kaip pasigamint skaidru muila???, neperkant is niekur muilo mases. esme - noriu pati pasigamint muila skaidru, !!!
2013-09-10, 15:53
Siulome isigyti silikonine gum formoms gaminti.Silikonines formos idealiai tinka - siuo atveju muilo gaminimui.Galite susikurti jums patinkancia orginalia forma.Daugiau informacijos: http://silikon.lt/
Sniega
2011-06-30, 22:51
rimtai, kur Sarmo gaut?:)
2011-06-20, 18:01
O iš kur šarmo gauti?
gamintoja
2011-06-20, 16:41
naminis muilas, isivaizduoju, koks malonumas praustis su savo gamybos muiliuku:)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai