Now Reading
Lietuvos zoologijos sodo naujokai – lūšiukai ir kapucinas

Lietuvos zoologijos sodo naujokai – lūšiukai ir kapucinas

Lietuvos zoologijos sodo naujokai – lūšiukai ir kapucinas

Lietuvos zoologijos sode prieš mėnesį gimusius 2 lūšiukus jau gali išvysti ir lankytojai. Jau antri metai iš eilės ši Pūkutės ir Girinio pora susilaukia palikuonių.  Šiemet vėl džiugina ir pagausėjusi juodagalvių kapucinų šeimyna.

Lušis patelė Pėdutė ir šių metų jaunikliai bus ruošiami išleidimui į laisvę, o po adaptacinio periodo atras namus gamtoje. Lietuvos zoologijos sodas dalyvauja lūšių veisime ir yra retų ir nykstančių gyvūnų rūšių išsaugojimo Lietuvoje projektų dalyvis. 

Europje lūšys sutinkamos tankiuose miškuose. Puikiai plaukioja, laipioja medžių kamienais ir uolomis. Medžioja naktį. Minta elniais, stirnomis, kiškiais ir paukščiais. Sveria 10-20 kg. Jų nėštumas trunka apie 2-2,5 mėnesio, patelė susilaukia 2-3 jauniklių. Vaikus augina abu tėvai iki kito dauginimosi periodo. Subręsta lūšys 2 metų, o gyvena iki 20 metų.

Šie mažųjų kačių pošeimiui priklausantys gyvūnai yra ties išnykimo riba. Dabar lūšių populiaciją Lietuvoje tesudaro vos 30-40 žvėrių. Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos nuo 2000 m. Anksčiau lūšys buvo paplitusios visoje Europoje, tačiau XX amžiaus viduryje jos išnyko rytinėje ir vidurinėje žemyno dalyse. 9 iš 10-ties visų šios rūšies atstovų gyvena Sibire, taip pat jų sutinkama Šiaurės Amerikoje, Skandinavijoje.

Birželio 2 d. kapucinai susilaukė jauniklio, kuris dar ilgai nepaliks mamos ir mėgausis jos prieglobsčiu. Ši brandaus jau amžiaus pora beveik kiekvienais metais padovanoja po kapucinuką.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Laivėje į Tarptautinę raudonąją knygą įrašyti kapucinai gyvena grupėmis po 10-30 individų šiaurės-rytų Brazilijos kalnuotose, miškingose srityse. Medžiuose gyvenantys gyvūnai, ant žemės nulipa tik atsigerti. Minta vabzdžiais, vaisiais. Nelaisvėje – visaėdžiai. Uodega nelabai kibi, naudojasi ja tik balansavimui medžiuose. Nėštumas trunka beveik pusę metų – 180 dienų. Patelės atsiveda vieną jauniklį. Dvynukai labai reti. Pirmą savaitę po gimimo patelė vaiką nešiojasi ant krūtinės, labai rūpinasi juo. Emocijos išreiškiamos įvairiais gestais, garsais ir mimika. Sveria šie gyvūnai apie 2-4 kg. San-Diego zoologijos sode vienas kapucinas išgyveno net 40 metų. Yra duomenų, kad šie gyvūnai moka plaukti.

Laikas.lt
Nuotraukos: Nerijaus Drochnerio, zoosodas.lt, wikipedia.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top