Now Reading
Nėštumo etiketas arba, kada vertėtų prikąsti liežuvį

Nėštumo etiketas arba, kada vertėtų prikąsti liežuvį

Nėštumo etiketas arba

Nors nėštumas nėra jokia liga, o nėščioji tas pats žmogus, koks buvo iki tol (kartais su tam tikrais privalumais ar trūkumais), tačiau neretai aplinkiniai šalia nėštukių šiek tiek sutrinka – pasikeičia jų elgesys, pradedama jomis perdėtai rūpintis arba priešingai – šalinasi, neva dabar reiktų su ja elgtis kitaip, bet dar nežinia kaip.

Nusiraminkite, viskas turėtų išlikti po senovei. Žinoma, jei nėščiąją kankina vieni ar kiti negalavimai, būtų gražu, jei atsižvelgtumėte į juos ir retsykiais pasiūlytumėte savo pagalbą. Tačiau egzistuoja problema, kada žmonės galbūt dėl sutrikimo ar paprasčiausio neišmanymo lepteli tai, ko nevertėtų ir priverčia naujosios gyvybės nešiotoją nemaloniai sutrikti. Taigi apie etiketą bendraujant su nėščiąja.

Klausimai, kurių nevertėtų užduoti:

Ar jūs planavote?“
Ar tai yra labai svarbu? Kai su jumis dalijamasi būsimos tėvystės džiaugsmais, tai tikrai ne dėl to, kad užmegztų pokalbį trikdančiais klausimais. Verčiau pasidžiaukite sakydami, jog vaikai –  tai gyvenimo džiaugsmas ir prasmė.

„Ar naudojote vaisingumą skatinančiuosius?“
Tai itin nekorektiškas klausimas išgirdus naujieną, jog jūsų pažįstama laukiasi dvynukų (ar daugiau). Jei nežinote kaip sureaguoti, verčiau pasiteiraukite, ar kurio nors giminėje yra dvynių.

„Atrodai lyg tuoj gimdytum“

Mažiausiai nėščioji nori, kad jūs garsiai aptarinėtumėte jos išvaizdą. Supraskite, be fizinių komplikacijų nėštumo metu, su kuriomis ji turi apsiprasti, moteris kuo puikiausiai mato save ir visus pokyčius veidrodyje. Būnant nėščia ne visada gali atrodyti taip, kaip nori. Tiksliau negali. Taigi geriau paklauskite, kokia moters savijauta.

„O tu gal dvynukų laukiesi?”

Vėlgi, išvaizda yra mažiausiai trokštama pokalbių tema, kai esi priversta nešioti papildomus kilogramus. Nebandykite nustatinėti nėštumo mėnesių ir apskritai nesiimkite aptarinėti su išvaizda susijusių klausimų, verčiau pasiteiraukite, ar jau žino būsimo kūdikio lytį.

„Galiu paliesti tavo pilvuką?”
Šį klausimą užduoti gali tik labai artimi žmonės. Besilaukiančios moters kūnas, o ypač pilvukas, įgauna dvigubą svarbą – juk tai ne tik moters kūnas, bet ir gyvybės lopšys, kuris yra itin saugomas. Tad užuot siūlydamiesi jį paliesti, pagirkite, koks gražus pilvukas – būsimai mamai tai išties komplimentas.

„Ar jau išrinkote vardą?”
Vieniems tai gali būti tinkamas klausimas, tačiau atsargiai, mat galite tik sudrumsti emocijas. Vardo rinkimas yra išties reikšmingas įvykis, kišdamiesi į šį procesą jūs ne tik galite iškelti poros nesutarimus dėl vardo išrinkimo, tačiau ir parodyti ne visai palankią savo poziciją dėl jau išrinkto. Verčiau paklauskite – ar malonu rinkti vardą naujajai gyvybei?

„Mėgaukis kol gali, nes kai gims, tai…”
Nėštumas ir taip yra kupinas emocijų metas. Būkite ramus, nėščioji kuo puikiausiai supranta, kas jos laukia, o jei ir nesupranta, tai ateis tam laikas. Derėtų susilaikyti su komentarais, neva atsisveikink su aptemptais džinsais, miegu ar vienatve. Geriau padrąsinkite sakydami, jog tėvystė yra kupina savų atradimų ir praradimų, tačiau vis dėl to ji atsiperka.

„Tu neturėtum valgyti šio ar ano…”
Būkite ramus, nėščioji spėjo susipažinti su nėštumo dietos rekomendacijomis, tad ji žino, ką daro.

„Manęs niekada nepykino rytais”
Visi nėštumai yra skirtingi, tad vertėtų susilaikyti nuo komentaro apie rytinių pykinimų nebuvimą, nes galite parodyti savo nejautrumą nėščiajai, kuri kenčia nuo to. Geriau prieš tai paklauskite, kaip ji jaučiasi, ar nekankina rytiniai pykinimai, o tik paskui galite dalintis savo patirtimi.

„Aš negalavau visus tuos devynis mėnesius”
Kaip jau sakėme anksčiau, visos moterys ir visi nėštumai yra skirtingi, tad negąsdinkite nėščiosios pasakodama jai savo siaubo istorijas. Verčiau padrąsinkite, sakydami, jog savijauta pagers.

„Rinkis epidūrinę nejautrą”
Nuspręsti kaip ir kur gimdyti labai asmeniška. Galite pasidalinti savo patirtimi, tačiau kuo švelniau: „aš rinkausi epidūrinę nejautrą, nes… bet kiekvienas skirtingas”.

Kiti netakto atvejai:

„Kai darbe viršininkui pasakiau, jog laukiuosi, jo pirma reakcija buvo – ar tu jį laikysiesi?” Dana

„Jau buvau 8 mėnesius nėščia, kai sulaukiau kolegos reakcijos: „vau, o ar tu gali pamatyti savo kojų pirštus?“ Zoja

„Nors jau devynerius metus buvome kartu, jo mama vis tiek nesibodėjo paklausti – ar tai jo vaikas“ Kristina

„Mano vyras paklausė – ar aš norėčiau Kalėdom gauti svarstykles, kad galėčiau stebėti svorio kitimą“ Diana

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Man buvo 37-eri, kai laukiausi ir teko sulaukti tokio komentaro – turbūt sunku bus nebejaunai auginti vaiką…“ Karolina

„Ultragarso metu gydytoja nieko nesakė nei apie kūdikio širdutę ar plaučius, vietoj to ji nusistebėjo – o ir pimpalas! “Elzė

„Buvau 44 metų, kai laukiausi, ir teko ne kartą išgirsti komentarą –  tu žinai, kad Dauno sindromo tikimybė su metais tik didėja?” Simona

„Buvau jau septynis mėnesius nėščia, kai sulaukiau pasiūlymo numesti svorį“ Kloja

„Kolegoms džiaugiausi naujienomis, jog testas dėl Dauno sindromo praėjo sėkmingai, tačiau sulaukiau komentaro, kad gali būti kitokių komplikacijų, kurių dar neina ištirti“ Monika

Nors vieniems nėštumo etiketo rekomendacijos gali pasirodyti visiškai elementarios, deja užtenka pabendrauti su besilaukiančiosioms ar paskaitinėti forumuose ir pamatysime, kaip vis dėl to kartais visai nenorėdami leptelime išties nekorektiškų pastebėjimų ar klausimų.

Taip, nėščiosios būna jautresnės, o viskas kas susiję su nėštumu ir naujos gyvybės atsiradimu bei vystymusi yra itin asmeniška ir derėtų pasinaudoti patarimu, prieš sakant pagalvoti. Sėkmės!

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top