Now Reading
Neprigijusios, tačiau įtakingos sporto šakos

Neprigijusios, tačiau įtakingos sporto šakos

Neprigijusios

Raitųjų vandens riedulys, čiuožimas rogėmis su parašiutu, šuoliukai oro balionu – tokios sporto šakos 20-ojo amžiaus pradžioje trumpam sugebėjo patraukti pasaulio akį. Tai buvo ne šiaip sporto šakos, tai buvo technikos bandymų metas. Į šią neseną praeitį siūlo pažvelgti „Popular Science“.

Ar patikėtumėte, kad tarp dabartinio vandensvydžio (water polo) ir raitųjų žolės riedulio (polo) kadaise galėjo būti sąsajų? Taip, abi jos – komandinės sporto šakos. Tačiau praėjusio amžiaus 4-ame dešimtmetyje nedviprasmiškai manyta jas sujungti į raitųjų vandens riedulį (aquatic pony polo) arba valčių vandensvydį. Ir tuomet ši idėja nebuvo jau tokia nauja – prieš dar keletą dešimtmečių, 1918 metais buvo sumanyta sportininką sodinti ant medinio aklio, o 1939 m. jį siūlyta montuoti ant motorinės plūdės. Arkliui valdyti buvo sumontuoti specialūs prietaisai. „Arklio“ imitaciją bandyta pakeisti ir kiek paprastesne metaline konstrukcija. 

Aviacijos aukso amžiuje (3 dešimtmetis) sumanytas burbulų vaikymasis lėktuvais. Šioje rungtyje varžėsi drąsūs pilotai. Užduotis – lėktuvu gaudyti helio balionus. Šis sportas buvo tikras pilotų manevringumo išbandymas. 

Motociklų pramonės komercializavimas ir pakabinamųjų variklių technologija prisidėjo net prie trijų naujų „polo“ sporto šakų atsiradimo. Tai motociklų futbolas (motoball, motorcycle polo), pontoninis pulas (pontoon polo) ir jau minėtasis raitųjų vandens riedulys.

Anglijoje nemažo populiarumo susilaukė sausumos keturračių irimo varžybos. Du sujungtus dviračius primenančio mechanizmo valdymas buvo kiek keistokas – priminė valties irklavimą. Dirbo ne kojos, o rankos.
Nepamirštas ir šaltasis metų laikas. Prancūzas meteorologas Hubertas Garrigue labai mėgo žiemos sportą, kaip alternatyvą tuo metu vasarą visų europiečių (JAV šis sportas neprigijo) pamėgtam bėgimui vandenyje „žiurkėnišku“ ratu (human hamster wheel), sumanė čiuožimą rogėmis su parašiutu (parachute sledding). Šiandieninis šio sumanymo palikimas – kaitavimas ant sniego (snowkiting).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nei viena iš šių sportų šakų taip ir netapo ilgalaike mada, tačiau pasidžiaukime bent jau tuo, kad du pasaulinius karus pergyvenę europiečiai dar turėdavo kuo pasidžiaugti.

Laikas.lt 
Nuotraukos: PopSci.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top