Now Reading
Išvykstate atostogauti? Tinkamai palikite savo namus

Išvykstate atostogauti? Tinkamai palikite savo namus

Išvykstate atostogauti? Tinkamai palikite savo namus

Ilguosius vasaros savaitgalius ar net ištisas kaitresnes savaites norime praleisti kuo toliau nuo namų – prie ežero, pajūryje, kaime ar užsienyje. Kad gyvenimas sugrįžus po atostogų neapkarstų, primename jums, kaip vertėtų pasirūpinti paliekamo nekilnojamo turto saugumu.

Ne, tikrai nesiūlysime jums jokių draudimo variantų (nors gal ir reikėtų), o tiesiog patarsime, ką neprošal būtų išvykstant patikrinti. 

Manote, kad jūsų būstas vagims „nepatrauklus“? Be šios negandos yra ir kitų grėsmių – netikėtai užklumpanti stichija, jūsų arba kaimynų neapdairumas ir panašūs veiksniai.

Draudimo bendrovės „MetLife Auto & Home“ direktorius Timas Bowenas žurnalą „Forbes“ patikino – didžiausius nekilnojamo turto nuostolius padaro vanduo ir vėjas. Esą jei savininkai tinkamai pasirūpintų turtu išvykdami vasaroti, didžiosios dalies incidentų pavyktų išvengti.

Būstą dažniausiai užlieja trūkusi skalbimo mašinos žarna. Juk jei neužsukate šalto vandens, vamzdžiai yra visada „pasiruošę“ vandenį pompuoti į skalbyklę.

Verslo ir namų apsaugos draudimo institutas (The Insurance Institute for Business and Home Safety) nustatė, kad skalbimo mašinos gedimo sukeltas būsto užliejimas vidutiniškai atneša 5.308 JAV dolerių (apie 12.650 litų) nuostolių.

Daugiausia nuostolių pridaro aukštesniuose aukštuose butus turintys savininkai, nes vanduo gali apsemti ne vieną po butu esantį aukštą. Įvykio metu sugadinamos grindys, baldai, namuose esančios vertybės.

Taigi, patartina užsukti vandens tiekimą į skalbimo mašiną, o geriausiai būtų, jei užsuktumėte visų namuose esančių vamzdžių kranelius. Juk niekam jo bent keletą dienų ar savaičių nereikės.
 
Antrasis pavojus – vėjas. Išvykdami niekada nepalikite lauke gerai nepritvirtintų stoginių ar tentų, nes stiprus vėjas juos gali gerai panešioti. Nukentės ne tik šie namų valdoje palikti daiktai, bet duš ir jūsų namo langai.

Prisišaukti vagis galite gana paprastai – apie atostogas ir planuojamą išvyką iš namų pasigyrę socialiniame tinkle. Įsidėmėkite – apie jūsų išvykimą turi žinoti kuo mažiau žmonių. Tuos, kurie informuoti apie Jūsų išvykimą, paprašykite stebėti jūsų namus, ateiti ir padeginti šviesą, palaistyti gėles.

Jaunimas virtualioje erdvėje dažnai pratęs atnaujinti pranešimus apie savo buvimo vietą, veiklą ir artimiausius planus. Retai kuris susimąsto, kad tokia „nutekinta“ informacija – jaukas vagims. Juk namai tai tušti. Ir kam čia girtis?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Geriausiai internete džiaugtis tuomet, kai iš kelionės ar puikių atostogų jau grįžote ir radote tvarkingus namus. Tada jau galite dėti ir nuotraukas, ir pasakoti istorijas, ir aišku neprasitarti, kokie jūsų artimiausi išvykų planai. Ne pro šalį būtų pasitikrinti ir socialinio tinklo profilio nustatymus.

Gerai bent tiek, jūs apie savo gyvenimą informuojate tik draugus. O gal pateikiate informaciją bet kuriam jūsų profilio lankytojui?

Chrisas E. McGoey, dar žinomas kaip „Crime Doctor“, pateikia tokį įsilaužėlio portretą: dažniausiai tai jūsų kaimynystėje (vos kelios minutės pėsčiomis) gyvenantis paauglys, veikiantis po pietų, kai kaimynai dar darbe, laužiasi apie 14-17 valandą.

Kad išvengtumėte įsilaužimų į savo namus, Ch. E. McGoey siūlo kaip penkis pirštus prisiminti šiuos patarimus:

  • Įsitikinkite, kad visi langai ir durys sandariai uždaryti, spynos užrakintos,
  • Užtraukite naktines užuolaidas ar žaliuzes,
  • Nepalikite nuolat degančių lauko žibintų,
  • Nepalikite šiukšlių, kurias tarnybos atvyktų surinkti,
  • Su pašto kurjeriais susitarkite, kad kol esate išvykę jums skirti laiškai ir prenumerata nebūtų vežama,
  • Pasirūpinkite žmogumi, kuris nupjautų žolę arba nukastų sniegą,
  • Jei jūsų namuose įmontuoti karts nuo karto įsijungiančios vidaus lempos, jas nustatykite reikiamu rėžimu. 

Taip pat patartina:

  • Paprašykite, kad kaimynai automobilį statytų jūsų vietoje,
  • Budėjimo rėžimu įprastai nustatytus technikos prietaisus visiškai išjunkite – ištraukite visus elektros kištukus iš rozečių. Palikite nebent įjungtą šaldytuvą,
  • Perspėkite policiją ar jūsų turtą saugančią saugos tarnybą, kad būsite išvykę,
  • Pasvarstykite, kas galėtų užeiti ar pagyventi jūsų namuose, kol esate išvykę. 

Jei jau esate apsidraudę, prieš išvykdami dar kartą perskaitykite, kokiais atvejais galioja turto draudimas ir ar jis nepasibaigęs.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top