Now Reading
Pušų spyglių ištrauka (aliejinė)

Pušų spyglių ištrauka (aliejinė)

Pušų spyglių ištrauka (aliejinė)

Pušies kraujas – sakai, kuriuose esančios gintaro rūgšties gydomosiomis savybėmis naudojosi mūsų senoliai, nepamirštos ir šiandien. Iš šios gamtoje sutinkamos medžiagos išsiskiriantis terpentinas malšina raumenų skausmus, veikia kaip priešuždegiminis preparatas, gydo neuralgiją, podagrą, reumatą bei įvairias odos ligas (dermatitą ir kt.).

Šią ištrauką Žirnio krautuvėlė pradėjo daryti prisiminę protėvių patirtį: „Mūsų proseneliai ją naudojo po darbų rankų odos atstatymui – tepdavo vėjo ir saulės nugairintą odą.“

Naudotas nuo seno

Senolių išmintimi remiantis aliejinė ištrauka yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas. Senovėje žmonės mėgo vaikščioti basomis. Šia ištrauka tepdavosi įtrūkus pėdų odai, kulnams, trindavo sąnarius. Vaikams susižeidus tepdavo žaizdeles ir sumušimus.

Darant ištrauką pušų spygliai apdorojami rankomis, po to fermentuojami. Gauta aliejinė masė savyje turi gintaro rūgšties, terpentino ir kt. naudingųjų medžiagų. Ji tinkama naudoti kasdieninei odos priežiūrai (tepama ant drėgnos odos) ir gydymui (sąnarių, bronchito, dermantito ir kt. ligų).

Vaistinėje žaliavoje yra 0,36 proc. eterinio aliejaus (pineno, limoneno, silvestreno), raugų, eterinio aliejaus, flavonoidų, alkaloidų, fitoncidų, vitamino C, kalio, beta karotino. Sėklose gausu riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralinių ir karčiųjų medžiagų.

Ištrauka yra rankų darbo gaminys. Pušų sakai turi savybę patys užsikonservuoti, todėl ištraukos galiojimo laikas neribojamas.

Pušų ir miško magija

Pavasarį vaistinei žaliavai skinami išbrinkę pušų pumpurai ir spygliai. Pumpurai skinami kovą, o spygliai renkami žiemą. Geriausia skinti saulėtą, nelietingą dieną. Jie džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje arba dirbtinėse džiovyklose. Išdžiuvę pumpurai būna sukibę arba palaidi, dervos kvapo, kartaus skonio. Jie laikomi sandariai uždengtuose induose.

Apie pušį žmonės sukūrė daug legendų, pasakojimų. Jos sakai, milijonus metų išgulėję žemės gelmėse, virto gintaru, šiandien mūsų moterų mėgstamu papuošalu ir pasididžiavimu. Iš gintaro gaminama daug vertingų daiktų, tarp jų – ir instrumentai bei indai kraujui perpilti (kad nesuliptų eritrocitai). Iš gintaro išskiriama medicinoje naudojama gintaro rūgštis.

Pušys skleidžia fitoncidus (lakiąsias medžiagas), kurie iš oro šalina mikrobus ir dulkes. Todėl pušyne lengva kvėpuoti, jame geriau jaučiasi ligoniai, sergantys įvairiomis plaučių ligomis.

Pušynų ore visada būna fitoorganinių medžiagų, jų ypač gausu biologinio augalų aktyvumo metu (birželio – liepos mėnesiais). Tuo metu nuo spygliuočių miško oro gali padidėti kraujospūdis, padažnėti širdies plakimas, pradėti svaigti galva, pasunkėti kvėpavimas pro nosį ir kt. Žiemą spygliuočių miškų oras normalizuoja kraujospūdį ir kraujotaką. Pušims žydint – gegužės mėn. – širdininkai pušyne jaučiasi gerai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Veiksmingam gydymui

Iš pušies sakų išgaunamas terpentinas, kurio gydomosios savybės jau seniai žinomos. Iš jo gaminami tepalai ir linimentai. Jais gydoma neuralgija, raumenų uždegimas, reumatas, podagra, taip pat įvairios odos ligos. Iš terpentino gaminamas širdies ir kvėpavimo stimuliatorius – kamparas.

Sausas pušų medienos distiliacijos produktas – degutas, turintis dezinfekuojančių ir insekticidinių savybių. Tai pagrindinė Višnevskio kinimento sudedamoji dalis. Šiuo linimentu gydomos žaizdos ir odos ligos. Iš sudegusios pušų medienos gaminama aktyvinta anglis. Ją reikia gerti sutrikus skrandžio ar žarnyno veiklai, apsinuodijus.

Iš pušų pumpurų paruošti galeniniai preparatai vartojami inhaliacijoms, atsikosėjimui lengvinti, kvėpavimo takams dezinfekuoti, tulžiai ir šlapimui varyti. Jie slopina uždegimus, veikia kaip antiseptikai, skystina ant gleivinės esančius uždegimo produktus ir padeda juos pašalinti sergantiems kvėpavimo takų bei plaučių ligomis.

Iš pušų spyglių gaminami vitaminų C, kalio, beta karotino koncentratai ir vitaminais turtingi gėrimai.

Prisiminkite… 

  • Ištrauka (aliejinė) maitina, atnaujina, tvirtina odą, stiprina nagus, šalina odos pažeidimus (tinka ir masažuojant).
  • Praktikoje išbandytas ir ištraukos vartojimas į organizmo vidų – kraujagyslių valymui (geriama po 1 arbatinį šaukštelį).
  • Ištrauka daroma iš natūralių produktų – pušų spyglių ir aliejaus. Ji lengvai įsigeria patepus ant drėgnos odos.

Daugiau informacijos čia.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top