Now Reading
„Nusivylusios namų šeimininkės” – serialas, kurio niekas nenorėjo

„Nusivylusios namų šeimininkės” – serialas, kurio niekas nenorėjo

"Nusivylusios namų šeimininkės" - serialas

Keturių Amerikos namų šeimininkių gyvenimo peripetijos, jau septynis sezonus stebinančios žiūrovus, negrįžtamai pakeitė televiziją: reikalavimų kartelė serialų kūrėjams šoktelėjo. Laikas.lt lankytojų apklausos duomenimis, „Namų šeimininkės“ užėmė ketvirtąją vietą visų laikų geriausių serialų dešimtuke.

Kuo gi „Nusivylusios namų šeimininkės“ pakerėjo visko mačiusius žiūrovus? Nedideliame Feirvju priemiestyje įprasta vaga teka tobuli it ką tik nupjauta veja gyvenimai. Tačiau žavios kaimynų šypsenos slepia asmenines dramas, už Agatos Kristi detektyvus kraupesnius nusikaltimus ir aistras, vertas brazilų serialų. Sultingi (kaip kužda serialo garso takelis) kaimynų gyvenimai masina ne tik žmones anapus tvoros, bet ir kitapus ekranų.

Kritikų liaupsinamas serialas nepriskiriamas nei vienam žanrui: dramai per šmaikštus, muilo operai per daug gyvenimiškas, o eilinei komedijai humoras per juodas. Tačiau tai ištikimiems žiūrovams nė motais: Susan Mayer, Gabrielle Solis, Lynette Scavo ir Bree Van de Kamp jau tapo jų bičiulėmis, kiekvieną pirmadienio vakarą užsukančioms paliežuvauti.

Šios keturios damos – kirtis tiek žiūrovų mentalitetui, tiek stereotipui apie tobulą gyvenimą Amerikos priemiesčiuose. Sąvoka „namų šeimininkė“ įgavo naujų atspalvių ir nieko bendro nebeturi su nesišukavusia žmogysta prie puodų. Serialas ne kartą lygintas su kultiniu „Seksu ir miestu“. Iš tiesų, „Namų šeimininkes“ galima pavadinti logišku „Sekso ir miesto“ tęsiniu: Niujorko užkariautojos subrendo ir išsikėlė į priemiestį.

Marcia Cross, suvaidinusi vieną pagrindinių serialo herojų, įsitikinusi, kad „Nusivylusios namų šeimininkės“ – tai serialų „Seksas ir miestas”, „Šešios pėdos po žeme” ir filmų „Stepfordo moterys” ir „Amerikietiškos grožybės” mišinys. „Tai elegancija ir juodasis humoras, tai moters grožis negražioje jos kasdienybėje, tai kažkas visai kito, nei dabar rodoma per TV”.

Už kadro

Pasak „Nusivylusių namų šeimininkių” scenarijaus autoriaus Marko Cherry, serialo idėją jam pakuždėjo mama: ji buvo ne kartą nusivylusi tiek savimi, tiek gyvenimu, tačiau jos istorijos apie namų šeimininkės dalią buvo šmaikščios ir paslaptingos, o ne graudinančios.

M. Cherry motinos patirtis ne kartą buvo pritaikyta seriale, moteris net tapo raudonplaukės Bree Van de Kamp prototipu. Ar atsimenate Bree žodžius, ištartus sužinojus, kad jos sūnus – gėjus? „Mylėčiau tave, net jei būtum žudikas“. Tai M. Cherry motinos reakcija, sužinojus apie sūnaus seksualinę orientaciją.

Beje, Bree Van de Kamp vaidmuo vadinamas sėkmingiausiu: dėl jo kovojo net septynios aktorės, viena jų – Nicollette Sheridan – vėliau gavo vilioklės Iddie Britt vaidmenį. O suvaidinusi Bree aktorė Marcia Cross pretendavo sukurti visai kitą – paslaptingai nužudytos Mary Alice Young vaidmenį.

Pirmieji serialo sezonai sulaukė tokio populiarumo, kad kūrėjai nusprendė bandyti laimę kitame žemyne. Rezultatas – serialas Amas de Casa Desesperadas, adaptuotas Pietų Amerikos žiūrovams.

„Namų šeimininkių“ fenomenas pastūmėjo JAV kanalą Bravo sukurti realybės šou „Realios namų šeimininkės“ (angl The Real Housewives of…).

Kitapus ekrano

Sunku patikėti, bet „Nusivylusios namų šeimininkės“ sunkiai skynėsi kelią: populiariems televizijos kanalams, tarp kurių buvo net HBO ir Fox, nepatiko serialo idėja. Tačiau vos tik pasirodęs per ABC 2004 m., serialas pateko į žiūrimiausių sąrašą ir tapo savotišku prekės ženklu. Apie jo populiarumą byloja pirmosios Jungtinių Valstijų damos Lauros Buš žodžiai, ištarti per 2005 m. balandžio 30 d. Baltųjų rūmų spaudos konferencijos pietus: „Ponios ir ponai, aš esu nusivylusi namų šeimininkė“.

Paskatinti stebinančio populiarumo, serialo kūrėjai, bendradarbiaudami su parfumerijos gigantu Coty Inc., 2006 m. išleido kvepalus „Uždraustas vaisius” (angl. Forbidden Fruit).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Nusivylusios namų šeimininkės“ įsiveržė ir žaidimų rinką. 2005 m. britų kompanija “Re:creation” išleido stalo žaidimą skambiu pavadinimu “Nešvarūs skalbiniai” (angl. Desperate Housewives Dirty Laundry Game), kur žaidėjai bando atskleisti kitų paslaptis, saugodami savąsias.

2006 m. pasirodė du kompiuteriniai simuliaciniai žaidimai, imituojantys serialo herojų gyvenimą ir priverčiantis narplioti įvairius mįsles.

Tačiau tuo neapsiribota: 2007 m. lėlių gamintojas „Madame Alexander“ išleido 300 vienetų Bree, Susan, Gabrielle, Lynette ir Iddie lėlių.

„Namų šeimininkės“ pasirodė ir knygų lentynose: „Už uždarų durų“ (angl. Desperate Housewives: Behind Closed Doors) – knyga apie serialo dirbtuves, užkulisius ir nutylėtas istorijas, bei receptų knyga The Desperate Housewives Cookbook – Juicy Dishes and Saucy Bits, kur šmaikščiai ir išradingai pateikti pagrindinių veikėjų kulinariniai šedevrai.

„Nusivylusių namų šeimininkių“ kūrėjai žada džiuginti žiūrovus ištisus devynis sezonus, tad, nekantriai laukiant aštuntojo, belieka tik spėlioti, kokių dar staigmenų jie pažers.

Ina Karablikova
Nuotr. Serieslive.com, Espacoseries.com, Fanpop.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top