Atidaryta šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius“, apdovanoti laureatai (Foto)

Trečiadienio pavakarę "Litexpo" parodų centre iškilmingai atidaryta antroji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė "ArtVilnius", surengta po metų pertraukos.

Iki sekmadienio vyksiančioje mugėje dalyvauja 66 meno galerijos iš 17 valstybių. "Tai iš tikrųjų įspūdinga statistika ir praeitų renginių patirtis liudija, kad tai ne tik statistika, bet ir tam tikra kokybės kartelė. Manau, kad vien dėl to yra labai didelė priežastis džiaugtis", - sakė atidarydamas mugę kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

"Tai yra tikrai labai didelio masto ir brangus projektas, todėl vienu metu buvo apėmęs nerimas, ar jis gali realizuotis kaip atsikartojantis renginys, ar tik tada, kai ekonominė padėtis yra geresnė. Bet aš labai dėkingas Vilniaus miestui, suvokusiam šito renginio svarbą, kuris reikšmingai parėmė finansiškai šitą renginį kartu su Kultūros rėmimo fondu", - pabrėžė ministras. Jis padėkojo mugės rengėjams už tai, kad renginys nevirto vien galerijų pasirodymu, bet šiuolaikinio vizualaus meno ambicingu renginiu su forumu, diskusijomis, viešu kūrėjų kalbėjimu apie problemas.

Mugėje dalyvauja galerijos iš Europos ir tolimesnio pasaulio šalių, tarp jų - iš JAV, Japonijos, Kazachstano. Tradiciškai pristatomos kaimyninės šalys - Lenkija, Baltarusija, Rusija, Estija, o Latvijos sostinei Rygai šįmet atstovaus net 5 galerijos.

Pasak mugės meno vadovės prof. Ramintos Jurėnaitės, didžiausia jos svajonė buvo - kad lietuvių menas būtų kontakte su visų šalių menu. "Ji išsipildė šioje mugėje. Kita svajonė buvo - kad menas sulauktų kuo didesnės publikos, įsimylėjusios, aistringos menui, kaip ir jo kūrėjai. Belieka išpildyti trečiąją svajonę - kad tarp Berlyno ir Maskvos užgimtų nauja meno rinka ir ji būtų pati gyvybingiausia, pati šviežiausia ir teiktų impulsus kitoms", - vylėsi R. Jurėnaitė. Ji pabrėžė, kad Vilniaus meno mugė nekopijuoja kitų mugių, norima, kad lygiateisiškai susitiktų visa Europa - Europos viduryje svečiuotųsi Europos Šiaurė, Rytai, Vakarai, susiliestų ir kiti žemynai.

Vilniaus mugėje Europos ir Azijos šalys rodo naujojo realizmo, abstraktųjį meną, postkonceptualius kūrinius. Nors vyraus tapyba, labiausiai viliojanti kolekcininkus, mugėje bus rodoma ir šiuolaikinė skulptūra, grafika, akcentuojama Lietuvos fotografija, naujųjų technologijų kūriniai.

Šįmet per penkias mugės dienas organizatoriai tikisi sulaukti 30 tūkst. šiuolaikinio meno gerbėjų, kolekcininkų, muziejininkų.

Mugę pradėjo geriausių Lietuvos ir užsienio menininkų, geriausių galerijų ekspozicijų, skulptūros ir instaliacijos konkurso nugalėtojo apdovanojimas. Geriausia Lietuvos galerijos ekspozicija pripažinta galerijos "Sofa" iš Druskininkų ekspozicija, geriausia užsienio galerijos ekspozicija - Baltarusijos "Y gallery" iš Minsko. Geriausia mugės menininke tapo Barbara Gailė iš Latvijos, kurią pristatė galerija "Alma" iš Rygos. Jaunojo Lietuvos menininko titulas atiteko Linui Blažiūnui, kurį pristatė Utenos kultūros centro dailės galerija. Užsienio jaunuoju menininku tapo Olandijos galerijos pristatytas menininkas, o geriausiu skulptūros ir instaliacijos autoriumi tapo Rimantas Milkintas iš Lietuvos.

Mugės programą rasite Laikas.lt renginių gide.

ELTA
Nuotr. Martyno Ambrazo (ELTA)


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

ArtVilnius, dailė, menas, mugė, tarptautinė šiuolaikinio meno mugė, Vilniaus meno mugė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai