Now Reading
Mobilieji telefonai kelia tokį pat pavojų kaip ir svaigalai

Mobilieji telefonai kelia tokį pat pavojų kaip ir svaigalai

Mobilieji telefonai kelia tokį pat pavojų kaip ir svaigalai

Naudojimasis mobiliuoju telefonu vairuojant gali būti toks pat pavojingas, kaip ir vairavimas kraujyje esant 0,8 promilėms alkoholio, t. y. dvigubai daugiau nei leistina norma vairuotojams Lietuvoje. Mobiliaisiais telefonais besinaudojantys vairuotojai į situacijas, kuriose būtina staigiai stabdyti, reaguoja 9 proc. lėčiau.

Mobilieji telefonai gali neigiamai paveikti eismo saugumą keliuose, tad naudotis jais vairuojant reikėtų kiek įmanoma mažiau. Kalbėjimas telefonu mažina koncentraciją ir sulėtina reakciją. „Kalbantis telefonu vairuotojas, galima sakyti, yra aklas. Jis žiūri į kelią, tačiau nesutelkia dėmesio į vairavimą, todėl nemato visų pavojų arba pastebi juos per vėlai. Jo regėjimo laukas tampa siauresnis, o automobilis ima judėti nelygia trajektorija“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius.

Amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, jog kalbėjimas naudojantis laisvų rankų įranga gebėjimą vairuoti veikia neigiamai, kaip ir bendravimas telefoną laikant rankoje. Mobiliuoju telefonu automobilyje besinaudojantys vairuotojai, lyginant su tais, kurie to nedaro, vidutiniškai 24 proc. dažniau keičia atstumą iki priekyje važiuojančio automobilio ir 19 proc. lėčiau įsibėgėja iki pastovaus važiavimo greičio po stabdymo*.

Pavojų kelyje kelia ne tik pats kalbėjimas mobiliuoju telefonu. Telefono numerio rinkimas trunka apie 12 sekundžių, vadinasi, tiek laiko vairuotojo dėmesys būna skiriamas ne vairavimui. Tuo tarpu atsiliepimas į skambutį iš kelio atima 5 sekundes dėmesio**.

Visiškai nenaudoti mobiliojo telefono vairuojant tikriausiai neįmanoma, tačiau yra keletas taisyklių, kurių laikytis naudinga visiems. „Niekada nereikėtų naudotis telefonu, kai situacija kelyje reikalauja daugiau dėmesio, kaip antai važiuojant per sankryžas ar šalia pėsčiųjų perėjų. Mažiau svarbius pokalbius tokiose situacijose reiktų atidėti, o mobilųjį naudoti tik esant absoliučiai būtinybei. Geriausia – apskritai susilaikyti nuo kalbėjimo telefonu, kol sustosite saugioje vietoje“, – pataria vairavimo instruktoriai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vairuojant rašyti trumpąsias žinutes griežtai draudžiama. „Tai – labai pavojingas elgesys, kadangi vairuotojui tenka patraukti vieną ranką nuo vairo ir kurį laiką nežiūrėti į kelią,“ – teigia vairavimo instruktoriai. Kiekvienos šešios sekundės, skirtos žinutės rašymui, iš vairuotojo atima 4,6 sekundės žiūrėjimo į kelią. Tai reiškia, jog važiuojant 90 km/h greičiu, 115 metrų įveikiama nežiūrint į kelią. Žinutės rašymas vairuojant eismo įvykio tikimybę padidina 23 kartus***.

Pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą, naudojimasis mobiliuoju telefonu vairuojant Lietuvoje užtraukia baudą nuo 100 iki 300 litų.


* Šaltinis: University of Utah, USA
** Šaltinis: Driving Safety Forward. Renault and Safety
*** Šaltinis: Virginia Tech Transportation Institute

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top