Now Reading
Holivudo įžymybės ir retro mafija seriale „Boardwalk Empire“

Holivudo įžymybės ir retro mafija seriale „Boardwalk Empire“

Holivudo įžymybės ir retro mafija seriale „Boardwalk Empire“

Tik ką pasibaigęs pirmasis pasaulinis karas Amerikoje. Už savo teisės kovojančios moterys, blaivybės era, depresijoje paskendę iš karo grįžę karininkai, viską kontroliuojanti mafija ir ore tvyranti retro dvasia – visai tai rasite visai naujame amerikiečių seriale „Boardwalk empire“.

Serialo kūrėjai (beje, tie patys, kurie kažkada kūrė ir legendinį „Sopranai“) pristatė tik pirmąjį sezoną, tačiau jau spėjo susižerti kelis prestižinius apdovanojimus.

Holivudo žvaigždė Steve’as Buscemi (žiūrovams pažįstamas iš tokių filmų kaip „Armagedonas“, „Didysis Lebovskis“, serialo „Sopranai“ ir t.t.) įkūnija legendinį mafijos krikštatėvį Enochą „Nucky” Johnsoną.
„Nucky“ paprastų žmonių akyse – atsidavęs politikas, padedantis ir duris atveriantis bemaž visiems, prašantiems pagalbos, ir ypatingai mylimas sufražisčių (judėjimas, kovojęs už moterų teises, ypač už teisę balsuoti). Tačiau už durų jis – visoje Amerikoje žinomas mafijozas, kuris itin žiauriai susidoroja su visais, pastojusiais jam kelią. Nepaisant to, viskas taip gudriai užglaistyta, kad net federalinė policija nesugeba surišti visų galų.

Štai, „Nucky“ jau kuris laikas seka atsidavęs agentas Nelsonas Van Aldenas (akt. Michaelas Shannonas), bet ir jam įrodymai nuolatos išslysta iš rankų (žinoma, tuo pasirūpina „Nucky“).

Kai 1920 m. blaivybės entuziastai iškovoja „sausą įstatymą“ (turbūt esate girdėję iš tų laikų atėjusią garsiąją anglišką frazę „lips that touch liquor shall never touch mine“), „Nucky“ nusprendžia iš to pasipelnyti – liaudiškai tariant, virti naminukę. „Nucky“ sudaro sandorį su afroamerikiečiu gangsteriu Chalky White’u (akt. Michaelas Kennethas Williamsas) ir verslas užverda.

Kol verdama, pakuojama ir platinama degtinė, „Nucky“ rūpinasi savo politine karjera, kuri toli gražu krypsta ne jo naudai. Situacija kiek pakeičia kelyje pasitaikiusi gražuolė Margaret Schroeder (akt. Kelly Macdonald, ypač gerai pažįstama filmų  „Hario Potterio“, „No country for old men“, „Trainspotting“ gerbėjams). Margaret – žiauriai mušama ir engiama vyro, tačiau neįprastai apsiskaičiusi tų laikų moteris, kuri suminkština mafijozo širdį ir šis pasiryžta padėti savo simpatijai. Randamas paslaptingai nužudyto Margaret vyro lavonas, o jai pasiūloma su vaikais persikelti į naujus brabangius namus. Tai ypač pakelia „Nucky“ įvaizdį politinių aktyvisčių akyse, nes joms vyras atrodo kaip politikas, nusprendęs padėti vyro skriaudžiamai moteriai. Žinoma, niekas nė neįtaria, kad „Nucky“ ir užsakė Margaret vyro žmogžudystę…

Pamažu užsimezga romanas, kuris trunka beveik viską pirmąjį sezoną. Romanas, kuris ne tik atskleidžia „Nucky“ vaikystės žaizdas, bet ir teigiamai pasitarnauja jo politinei karjerai.

Margaret personažas – vienas stipriausių seriale. Itin įdomu stebėti virsmą iš naivios, vyro mušamos airių emigrantės į tvirtą, savimi pasitikinčią moterį.

„Nucky“ verslas sekasi neblogai, kol iš I pasaulinio karo grįžta Jimmy (akt. Michaelas Pittas). Tai vienas iš prarastosios karininkų kartos personažų, kurio ambicijos sukelia „Nucky“ nemažai problemų. Nors „Nucky“ ir stengiasi apsaugoti tikrą šeimos vyrą Jimmy nuo pavojingo mafijos pasaulio, bet šis pats, nė nepagalvojęs, neria į jį ir nuolatos pakliūva į bėdą.

Mafijos gaujos šaudosi tarpusavy, o federalinė policija mina ant kulnų. Kaip visuomenėje gerbiamam „Nucky“ pavyks išsisukti ir nesuteršti gero vardo?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Boardwalk empire“ ne veltui keliskart apdovanotas už siužetą. Čia rasite dramos – tarp Jimmy ir jo žmonos bei meilužių, tarp „Nucky“ merginos Lucy (akt. Pez De La Huearta) ir jo naujosios meilės Margaret ir taip toliau. Politikų ir mafijos gyvenimo vingrybių. Istorinių-socialinių faktų – prarastoji tik ką grįžusių iš karo karta, požiūris į moteris (vienoje serijoje negti yra scena, kurioje vakarėlyje vyrai nesupranta ir pasišaipo iš savo nuomonę bandžiusios pasakyti moters), žmonių vertybės.

Būtina paminėti, jog kiekvienas veikėjas įkūnytas itin profesionaliai – charakteriuose idealiai atsispindi kiekvieno psichologiniai aspektai, kuriuos suformavo ne tik gyvenimiška patirtis, bet ir tarpukario socialinės realijos.

Serialas rekomenduojas visiems M. Scorsese, „Sopranų“ ir skoningų filmų mafijos tematika gerbėjams, taip pat visiems, kuriuos žavi retro dvasia, mat tiek kostiumų dizaineriai, tiek garso takelio kūrėjai pasidarbavo be skrupulų.

Tiesa, reikėtų paminėti, jog serialas pažymėtas N-16 ženklu – jame netrūksta keiksmažodžių ir nuogo kūno.

„IMDB“ vertinimas – 8.9/10

Žiūrėjo Goda Raibytė


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top