Now Reading
Modernus, bet tuščias (Foto)

Modernus, bet tuščias (Foto)

Modernus

Ordos miestas yra Kinijoje ir kartais dar vadinamas Šiaurinės Kinijos Dubajumi. Jau daugiau kaip penkerius metus yra statomas miesto centras – „Kangbashi New Area“, tačiau apgyvendinimo prasme jis vis dar yra nulinėje stadijoje.

Taip yra tikrai ne dėl tokių priežasčių kurias mums įprasta matyti skaitant apie apleistus miestus. Šios vietos nepaveikė nei jokios ekonominės problemos, nei oro užterštumas ar radiacija.

Kinijos vyriausybei tiesiog nepavyksta įkalbėti gyventojų persikelti į naująją vietą.

Pastatytas 1 milijonui gyventojų, tačiau kol kas apgyvendintas tik kelių tūkstančių. Vyriausybė teigia, kad mieste gyvena 28 tūkst. žmonių, tačiau realaus skaičiaus tai neatspindi, nes didžioji jų dalis yra tiesiog darbininkai. Beveik visi Kangabashi pastatai yra visiškai nauji, eilėmis driekiasi daugiabučiai ir dangoraižiai, tačiau greta esančiomis gatvėmis pravažiuoja vos vienas kitas automobilis. Verta pastebėti ir tai, kad viešosioms erdvėms buvo išleista per 5 milijardus JAV dolerių, tačiau jomis vis dar niekas nesinaudoja.

Net ir dabar Kangabashyje dygsta namai, verslo ir visuomenės pastatai. Miesto pareigūnai tiki, kad tai tik laiko klausimas, kada dauguma iš 1,5 milijono už 24 kilometrų senajame Ordoso mieste gyvenančių kinų persikraustys į naująją vietovę. Ordoso savivaldybė čia jau persikėlė, bet kol kas tai vienintelis veikiantis biuras mieste.


„Čia ganėtinai nyku“, – „TheNew York Times“ pasakoja elegantiško „Lido“ restorano Kangabashi mieste rinkodaros vadovas Li Li. „Čia atvykstantys lankytojai yra savivaldybės pareigūnai ir jų svečiais. Vietinių gyventojų čia beveik nėra“.

Kangabashi vietos ekonomika turėtų klestėti dėl netoliese esančių didelių dujų ir anglies klodų. Kaip ir visoje Kinijoje nekilnojamo turto kaina šiame mieste pastoviai kyla, o pirkėjų trokštančių įsigyti tuščius butus tikrai netrūksta.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Investuotojai supirkę didžiąją dalį gyvenamų butų ir yra įsitikinę, kad ilgai netrukus jų investicija atsipirks, tačiau rinkos analitikai mano, kad tai gali sukelti dar vieną NT burbulą kuris sprogs.

Ir visgi, kokia paslaptis slypi, kad žmonės nenori gyventi šiame mieste? Pirmiausia, gyvenimas Kangbashi gali sukelti daug nepatogumų. Norėdami patekti į naująjį kvartalą iš senojo, kuriame tebegyvena didžioji dalis miestelėnų, kelyje sugaištumėte apie pusvalandį. Be to, į naująją vietą labai lėtai perkeliamos miestui gyvybiškai svarbios įstaigos.

Apibendrinant šis projektas vertinamas kaip pernelyg optimistiškas ir gana keistas Kinijos vyriausybės sprendimas. Senasis Ordoso miestas auga pavydėtinu greičiu, čia kasdien atsiranda vis naujų milijonierių, kurie turtus susikrovė iš anglių pramonės, o vienam gyventojui skaičiuojamas BVP yra didžiausias visoje šalyje. Tokių naujų urbanistinių projektų rengimas yra viena iš Kinijos vyriausybės plano sukurti gausią vidurinę klasę dalių. Ir nors Kangbashi gatvėse dabar spengia tyla, tikriausiai galima prognozuoti, kad ji užtruks ne amžinai.

Apleisti.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top