Katia smogė Švedijai ir Latvijai, Lietuvoje – uragano „likučiai“

Vakarų Lietuvos rajonus prie žemės lenkia paskutiniai uragano Katios likučiai. Sinoptikų duomenimis, pajūryje vėjo gūsiai gali siekti iki 20 metrų per sekundę.

Tuo tarpu likusioje šalies dalyje gamtos stichija dar silpnesnė. Tiesa, vėliau pajūrio dargana greičiausiai pasieks šiaurinę ir rytinę Lietuvos dalis.

Virš Atlanto vandenyno susiformavęs ir Europos krantus užgriuvęs uraganas Katia trečiadienį pasiekė ir Lietuvą. Tačiau gamtos stichija vakarinius ir šiaurinius rajonus gąsdino jau ne uraganu, o tiktai smarkiu vėju.

Nors dar antradienį, sinoptikų duomenimis, trečiadienį pajūryje buvo tikimasi vėjo gūsių iki 23 metrų per sekundę, trečiadienį vėjo gūsiai net silpnesni.



ATOGRĄŽŲ AUDRA KATIA UŽGRIUVO AIRIJĄ IR BRITANIJĄ, ŽUVO VIENAS ŽMOGUS. ATOGRĄŽŲ AUDRA KATIA VIRTO KETVIRTOSIOS KATEGORIJOS URAGANU.

Gūsių metu iki 20 metrų per sekundę įsibėgėjantis vėjas gali išversti sausus medžius, aplaužyti jų šakas.

Rugsėjo 15 d. numatomi vėsesni, su trumpais lietumis orai. Rugsėjo 16 d. vėjas rims, lietaus bus kiek mažiau.

Plėšė viską

Praėjusią parą pūtęs smarkus vėjas Latvijoje pridarė problemų gelbėjimo tarnyboms – į iškvietimus vykta dešimt kartų. Trečiadienį Latvijos teritorijoje pajūryje taip pat prognozuojami vėjo gūsiai iki 25 m/s. Kuržemėje ir Vidžemėje – 20–22 m/s. Popietę vėjas turėtų rimti.

Latvijos priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos atstovas Maris Kronbergas televizijai ATV sakė, kad „visa, kas galėjo būti nuplėšta, tai ir buvo nuplėšta“.

Daug medžių užvirto kelius, tačiau, laimei, žmonių aukų išvengta.

Uraganas Katia, antradienį pasiekęs Švediją, taip pat sukėlė nemažai problemų šiai Skandinavijos valstybei. Stiprus vėjas vertė medžius, buvo sutrikdytas traukinių eismas, o tūkstančiai gyventojų liko be elektros energijos.

Kai kur taip pat sutriko ir automobilių eismas.

Daugiausia žalos uraganas pridarė Šiaurinėje Švedijos dalyje, teigiama, kad pavojus išlieka ir trečiadienį, tačiau vėjas bus silpnesnis. Antradienį stipriausias vėjas buvo užfiksuotas apie 15 val. vietos laiku – apie 80 km/val., gūsiai iki 105 km/val.

Gimė virš Atlanto

JAV meteorologai dar rugsėjo pradžioje perspėjo, kad virš Atlanto vandenyno susiformavo uraganas Katia, kuris yra antrasis šį sezoną. Tiesa, nors baimės būta daug, gerokai daugiau nei šimtą kilometrų per valandą greitį pasiekusi gamtos stichija nuo JAV pasuko Europos link.

Pagrindinis uragano smūgis teko Didžiajai Britanijai. Panašaus galingumo gamtos stichija čia regėta tik prieš 15 metų.

Kai kuriose Škotijos pakrančių zonose į krantą atsimušančios bangos, palydimos 70 mylių per valandą pučiančio vėjo, užlieja kelius. Dėl šios priežasties paskelbtas potvynių pavojus, praneša „DailyMail“.

Kai kuriose šalies vietose dingo elektra, o vėjo gūsiai verčia ne vien tik medžius, bet ir mūrinius pastatus.


, Katia, Katia Lietuvoje, lietuva, lietuvoje, uaraganas, uraganas lietuvoje

Naujausi komentarai
kd
2011-09-14, 13:10
Jauciasi,nes vejas tai belenkoks.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai