Atgimusios legendinės grupės: niekada nevėlu sugrįžti?

Per pastaruosius metus labai daug muzikinių grupių nutilo ir beveik tiek pat daug sugrįžo. Nuo rokenrolo iki pop muzikos legendų – visi sugrįžta, nes turi, ką pasakyti, arba tiesiog... Pritrūko pinigų ir pasiilgo šlovės.

Vieniems pasiseka sugrįžti ir kurti taip pat įspūdingai ir netgi dar geriau (pertrauka išeina į gera), kitiems – geriau būtų, jei neterštų gero įvaizdžio ir nebandytų dirbtinai „pritempti“ kažkada aktualios muzikos į šias dienas.

Žinoma, kaip ir visada – nepavykusių bandymų daugiau negu vykusių, tačiau šį kartą apsistokime tik ties dėmesio vertais.

„Primus“

Nors amerikiečių „Primus“ muziką sunku apibrėžti stiliumi, kažkada jie taikliai buvo pavadinti „psichodeline polka“. „Primus“ gerbėjai juos pirmiausiai pažins iš itin stiprių bosinės gitaros partijų.

2000 m. po „Antipops“ albumo turo grupė nutilo. Nors nariai kartais pasirodydavo kituose projektuose, prodiusavo kitas grupes ir panašiai.

Pailsėję primusai grįžo 2003 m. ir dabar, po 12 metų pertraukos, išleido naują albumą.

„The Specials“

Linksmieji britai „The Specials“ jau nuo 1977 m. groja dviejų tonų ska muziką. Nors jie per karjerą jau du kartus buvo paskelbę apie iširimą, visada sugrįžta su nauja jėga. Legendiniai „rude boy" vyrai scenoje iš kojų verčia negęstančia energija ir naujomis dainomis.

AC/DC

AC/DC yra viena iš tų grupių, kurių pavadinimą yra girdėję visi, net niekada negirdėję jų dainų, o „Highway to hell“, „Hells Bells“, „Thunderstruck“ ir panašius hitus kartu traukia seneliai su anūkais. Nors oficialiai AC/DC niekada nebuvo išsiskyrę, kai 8 metus (2000-2008) AC/DC neleido albumų ir vos kelis kartus pasirodė scenoje, gerbėjai buvo ėmę panikuoti, kad grupės nariai paseno ir išsisėmė. Tačiau kai 2008 m. pasirodė „Black Ice“, abejonių neliko – AC/DC senukai vis dar turi šarmo.

„Pixies“

Kai britai „Placebo“ 2003 m. į savo albumą įdėjo „Where is my mind“ koverį, mažai kas žinojo, kad daina iš tiesų dar 1988 m. buvo sukurta amerikiečių „Pixies“. 2003 m. netikėti skambučiai vienas kitam po 11 metų pertraukos suvedė „Pixies“ narius ir jau kitais metais jie paskelbė apie sugrįžimą.

„Rage against the machine“

„Rage against the machine“ (arba R.A.T.M.) buvo viena tų retų grupių, kurios nors ir pasiekusios didelio populiarumo, neparsidavė ir neišsižadėjo savo idėjų. Prieš kapitalizmą, Amerikos imperializmą kovoję muzikantai nutilo 2000 m. Po 7 metų R.A.T.M. vis šen bei ten pasirodydavo. Tačiau garsiausias įvykis buvo 2009 m. „Facebook'e“ buvo paskelbta akcija, kurioje R.A.T.M. daina „Killing in the name“ turėjo aplenkti kiekvienais metais Kalėdiniuose topuose pirmaujančius realybės šou „X Factor“ dalyvius. Akcija susilaukė beveik milijono pritariančiųjų, todėl R.A.T.M. surengė keletą nemokamų pasirodymų ir dėkojo gerbėjams už iniciatyvą.

„Big audio dynamite“

Legendinę pankroko grupę „The Clash“ palikęs, jos kompozitoriumi vadintas Mickas Jonesas, įkūrė naują projektą - „Big audio dynamite“ (B.A.D). Šį kartą kiek ramesnę „alternatyvią šokių muziką“ groję britai nutilo 1997 m. Pasak Micko, po daugybės metų scenoje, jis tik nusprendė užleisti kelią jaunesniems. Šiais metais B.A.D paskelbė apie sugrįžimą. Tikra tiesa – rokenrolui per senų nebūna.

„The Darkness“

Vieni iš nedaugelio pasaulyje likusių ir į pop sceną besiveržiančių glam roko grupių – „The Darkness“. Kaip ir įprasta roko grupėse, „The Darkness“ savo veiklą nutraukė 2006 m., kai vokalistas pernelyg įniko į alkoholį ir narkotikus. Tiesa, jie dar gana gėdingai bandė pasirodyti „Eurovizijos“ konkurso atrankoje.

Pailsėję vieni nuo kitų, nuo narkotikų (galbūt?), „The Darkness“ įrašinėja naują albumą. Ar jis vertas dėmesio – sužinosime jau šią žiemą.

„The Vaselines“

Škotai „The Vaselines“ labiausiai išgarsėjo, kai „Nirvana“ albume „Incesticide“ perdarė net kelias jų dainas. Deja, tada „The Vaselines“ jau buvo paskelbę apie iširimą. Pagroję kituose projektuose, „The Vaselines“ vėl susirinko 2008 m. ir jau spėjo išleisti net du albumus.

Lietuvoje taip pat yra nemažai naujam gyvenimui prisikėlusių grupių. Viena jų - „Antis“. Tik klausimas – ar Sąjūdžio metais išpopuliarėjusi, apie sovietus ir panašiai dainuojanti grupė „įsipaišo“ šiomis dienomis? Ir ar naujoji „Anties“ kūryba nėra tiesiog pagyvenusių ir išsisėmusių verslininkų hobis? Spręskite Jūs.

Žinote dar dėmesio vertų sugrįžusių grupių? Maloniai prašome pasidalinti su mumis.

Rinko Goda Raibytė

ac dc, ac/dc, Antis, big audio dynamite, killing in the name of, mick jones, Nirvana, pixies, primus, rage against the machine, the clash, the darkness, the specials, the vaselines, x factor

Naujausi komentarai
Andrius
2011-09-22, 19:27
Realus ir tikrai įspūdingas sugrįžimas man buvo "Duft Punk" su "Tron: Legacy" garso takeliu. Kiek man teko domėtis jie buvo nutilę ir šis albumas sugrąžino juos į padarus. O šiaip sugrįžimus stebiu su dalelia atsargumo ir ironijos. Kai kurie sugrįžta ir nepataiko, o kai kurie sugrįžta ir sukelia audrą.
***
2011-09-22, 16:41
Šaunuolė Goda, labai įdomu :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai