Now Reading
„Vegetable Orchestra“ – nuo pomidoro iki daržovių orkestro (Video)

„Vegetable Orchestra“ – nuo pomidoro iki daržovių orkestro (Video)

„Vegetable Orchestra“ - nuo pomidoro iki daržovių orkestro (Video)

Vienas įdomiausių ir turbūt pats skaniausias orkestras yra įsikūręs Vienoje. 1998 m. bendraminčių suburtas „Vegetable Orchestra“ sugebėjo prakalbinti ir užgroti įmantriausias melodijas… daržovėmis! Į „Vegetable Orchestra“ koncertą galima nueiti ir nepavalgius, nes jo pabaigoje visi susirinkę gali pasigardžiuoti šviežia daržovių sriuba.

1997 m. vienas, dar tik būsimo orkestro, narys pirmą kartą pagrojo pomidoru ir nusprendė, kad laikas suburti bendraminčius. Jau 1998 m. prie muzikanto prisijungė kiti, pajautę, kad daržoves galima ne tik valgyti. Tiesa, niekas negali pasakyti, kaip tiksliai iš vieno žmogaus su pomidoru „Vegetable Orchestra“ peraugo į gausų kolektyvą. Patys muzikantai teigia, kad ne „kas ir kodėl“, o idėja yra pati svarbiausia.

Skeptikai ir išankstinė nuomonė

Šiandien, praėjus 13 metų, „Vegetable Orchestra“ koncertuodami keliauja po pasaulį. Jie jau yra groję mažuose teatruose Italijos kaimuose ir roko festivaliuose prieš tūkstantinę minią. Muzikantams pamažu pavyksta išlipti iš „hipių, grojančių morkomis“ įvaizdžio. Pasirodo, žmonės kartais nė nepaklausę muzikos, nusprendžia, jog čia yra ne sunkaus ir daug atsidavimo reikalaujančio darbo rezultatas, o pigus juokelis…

„Mes kuriame naujus garsus, kurių negali išgauti paprasti muzikiniai instrumentai. Tai yra, suteikiame žmonėms naują potyrį. Garsai, spalvos, kvapai – visa tai yra mūsų pasirodymo dalis. Ir mes labai rimtai žiūrime į savo muziką“, – Laikas.lt pasakojo „Vegetable Orchestra“ vadybininkė Denice Fredriksson.

Skeptikų pastabų „Vegetable Orchestra“ susilaukia ne tik dėl keisto (taip pavadinkime) atlikimo, bet ir dėl pačių daržovių naudojimo. Muzikantams nuolat užduodamas klausimas – ar etiška taip „švaistyti“ maistą, kai pasaulyje tiek badaujančių žmonių? „Nesąmonė. Žmonės badauja ne todėl, kad pas juos nėra maisto, o dėl kapitalizmo. Būtent dėl kapitalizmo neturtingose šalyse auginamos daržovės eksportuojamos į turtingas šalis (pavyzdžiui, pupos iš Zimbabvės). Be to, kol daržovės pasiektų badaujančius – vis vien spėtų sugesti. Visi, kurie yra nepatenkinti tuo, kaip mes kuriame meną, turėtų nueiti ir teisybės reikalauti iš prekybos centrų, restoranų, juk jie maistą išmeta kiekvieną dieną tik todėl, kad jis, neva, atrodo nešviežias pirkėjui. Kiekvienais metais pirkti naują telefoną arba kompiuterį yra kur kas didesnė problema negu morkos, kurias mes naudojame vietoj instrumentų“, – teigė D.Fredriksson.

Kaip „prakalbinti“ daržovę

„Vegetable Orchestra“ neatskleidžia paslapties, kaip pasigaminti muzikinius instrumentus iš daržovių, tačiau sako, kad kiekviena daržovė skirtinga ir kiekvienos jų garsą reikia pajausti asmeniškai. Pavyzdžiui, moliūgai yra geriausi būgnai, morkos – fleitos, porai – styginiai instrumentai ir panašiai. Jeigu pradedi gilintis, galimybės atrodo neaprėpiamos – instrumentu gali tapti net žirniai. Tik kiek sudėtinga prieš kiekvieną koncertą darytis naujus instrumentus – tik „šviežiai“ sumeistrauti instrumentai gali išgauti reikiamą garsą.

„Garsai, kuriuos mes išgauname grodami, yra labai įvairiapusiški: atviri ir traškantys, siauri ir platūs, tamsūs ir hipnotizuojantys, laisvi ir ritmiški – heterogeninė masė, papuošta akustiniais garsais ir keistais, nepažįstamais garsais. Žmonės mūsų kūrybą supranta ne iš karto. Mūsų muzika galėtų būti kažkur tarp organiškos pop muzikos ir eksperimentų su klausa “, – pasakojo D.Fredriksson.

Orkestras veikia lygybės ir draugų principu – kiekvieno nario nuomonė vienodai svarbi tiek sprendžiant grupės reikalus, tiek kuriant muziką. Sudėjus kiekvieno „Vegetable Orchestra“ nario istoriją, pojūčius, išgyvenimus ir labai skirtingą muzikinę patirtį (orkestre groja ne tik muzikantai, o ir architektai, dizaineriai, rašytojai, poetai), sukuriamas naujas, „skanus“ kūrinys. Galbūt dėl šios sintezės, kiekviena nauja daina nėra panaši į prieš tai buvusią.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Norėdami patys pasiklausyti „Vegetable Orchestra“, apsilankykite čia.

Parengė Goda Raibytė, Mindaugas Peleckis


Šis straipsnis publikuotas spalio mėnesio Laikas.lt žurnale, kurį galite rasti daugumoje kavinių arba čia. Kiti numerio straipsniai, kurie greitai pasirodys portale:
 

Ar gali kosmetika gyventi be konservantų?
Skanus ir stilingas Vilniaus ruduo
Kulinarinės knygos: ekspertai prieš mėgėjus
Maistas – grėsmė vandeniui
„Tasty life“: „Svarbiausia, skonį jausti galvoje“
Vediška virtuvė – dantimis pravalgytas kelias į Dievą

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top