Now Reading
Jaunystės paslaptis – taisyklinga laikysena

Jaunystės paslaptis – taisyklinga laikysena

Jaunystės paslaptis – taisyklinga laikysena

„Stovėk tiesiai! Nesikuprink!“ – turbūt viena populiariausių ir metų metus daugiausiai mūsų mamų ir močiučių naudojama frazė. Ir, pasirodo, visiškai teisinga.

Taisyklinga laikysena ne tik padės ilgiau atrodyti jauniems, bet ir išvengti skausmo ir nejudrumo. Kaip išlaikyti laikyseną? Keletas patarimų, kaip išvengti dažniausiai daromų klaidų.

Susikuprinimas

Sendamas žmogaus kūnas pamažu grįžta į fetalinę (vaisiaus, embriono) poziciją: galva ir pečiai pakrypsta į priekį, krūtinė įlinksta į vidų ir visa laikysena riečiasi į C raidę (sveiko žmogaus laikysena yra S raidė). Pagrindinė to priežastis – metų metai sėdėjimo susirietus ir raumenų silpnėjimas. Vėliau, dėl nevienodo spaudimo pasiskirstymo diskuose, žmogus ne tik kuprinasi, bet ir kenčia nugaros skausmus.

Kita problema – jau nuo 25 metų žmogus susiduria su sarkopenija – raumenų audinių mažėjimu. Tai yra, visi žmonės kasmet praranda dalį raumenų audinių.

Kaip to išvengti? Būdami vidutinio amžiaus žmonės jau yra taip stipriai įpratę prie netaisyklingos laikysenos, kad net smegenys „supranta“ tai kaip normalų dalyką. Tam, kad „primintumėte“ – keliskart per dieną tiesiog atsistokite nugara prieš sieną: į ją turi remtis galva, kulnai (pečių plotyje) ir pečiai. Tuomet pratinkitės net eidami gatve laikytis tiesiai. Kuo dažniau darysite – tuo greičiau įprasite.

Ir, žinoma, bent keletą kartų per savaitę parke lengvai pabėgiokite ir pasistenkite daugiau atstumų nueiti pėstute.

Pilnapadiškumas

Senatvėje daugybei žmonių išsivysto dalinis pilnapadiškumas. Tai yra, dėl netaisyklingos laikysenos, įgyjama „anties“ eisena. Bėgant metams, raumenys labiausiai palaiko silpnėjantį stuburą, todėl kuo vyresnis žmogus – tuo sunkiau jam stovėti tiesiai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaip to išvengti? Niekada nevėlu imti stiprinti raumenis, ypač pilvo presą. Geriausias pratimas: atsigulkite ant grindų ištiestomis kojomis (pirštai ištiesti į priekį), prispauskite prie grindų šlaunis, delnus padėkite po sėdmenimis ir giliai kvėpuokite. Tada pamažu kelkite kojas, iškėlę šiek tiek palaikykite. Nepamirškite kvėpuoti ir nepersistenkite – darykite pratimą taip, kad jums būtų patogu.

Kūno sąstingis

Kai žmogus ima riestis į C formą, kūnas darosi sustingęs, nejudrus ir atrodo senesnis negu yra iš tiesų. Kūnas pamažu prarandą lankstumą ir išryškėja visos per metus patirtos traumos.

Kaip to išvengti? Pirmiausiai, stenkitės kuo daugiau judėti. Nubrėžkite sau ribą – nesėdėkite vienoje pozicijoje ilgiau negu 20 minučių. Jeigu sėdite ant sofos, pasistenkite šiek tiek pakelti dubenį ir sėdėti taip aukštai, kaip įmanoma. Be to, labai padeda plaukimas – ypatingai, jeigu dažnai keičiate plaukimo stilių.

Tad nesvarbu, kiek Jums metų – niekada nevėlu pasirūpinti savo laikysena ir atrodyti jauniau.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top