Now Reading
Kaip paruošti namus šildymo sezonui?

Kaip paruošti namus šildymo sezonui?

Kaip paruošti namus šildymo sezonui?

Šildymo sezonas Vilniuje prasideda jau rytoj ir dažnam kerta per kišenę ne tik sąskaitomis už šilumą. Kai kuriuose daugiabučiuose taip šalta, kad tenka išlaidauti vilnonėms kojinėms ir elektriniam šildytuvui. Ar žiemosite šiltai, priklauso ne tik nuo šilumos tiekėjų, bet ir nuo pačių būsto gyventojų.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) duomenimis, senos statybos nerenovuotuose namuose, kuriuose gyvena per milijoną gyventojų (tai apie 56 proc. visų šalies daugiabučių). Dar beveik pusė milijono žmonių gyvena itin prastos šiluminės izoliacijos namuose (22 proc. visų daugiabučių). Ką daryti, jei kiekvieną žiemą jūsų radiatoriai įkaitę kaip sporto sirgaliai po pralaimėjimo, tačiau gyvenamųjų patalpų oro temperatūra vis vien nesiekia nustatytos normos – mažiausiai 18oC? Siūlome keletą apsišiltinimo priemonių, nereikalaujančių didelių investicijų.

langas

Langai

Nesandarūs daugiaaukščių namų butų langai yra viena didelių šilumos nuostolių priežasčių. Specialistų teigimu, dėl įvairių priežasčių per langus prarandama iki 33 proc. šilumos energijos. Įprasta manyti, kad plastikiniai langai – šilumos garantas, tačiau tiek medinių, tiek plastikinių sudvejintų langų su dvigubu įstiklinimu šiluminė varža (t.y. gebėjimas priešintis šilumos prasiskverbimui) yra panaši, o štai medinių langų atskirais rėmais su dvigubu įstiklinimu – net geresnė. Mažiausiai šalto oro į butą patenka pro trijų kamerų rėmo langus su selektyvine danga dengtu stiklo paketu.

Jei buto langai mediniai, rengiantis šalčiams, tarpus tarp varčios ir staktos būtina sumažinti ar apšiltinti izoliacinėmis medžiagomis – specialiomis lipniomis juostelėmis. Kai kurie gyventojai pasitelkia seną patikrintą metodą – sandarina langus lipniosios juostos ir laikraščių pagalba.

Nauji langai kelia mažiau rūpesčių, tačiau specialistai pataria sureguliuoti rėmus, stengtis sumažinti tarpus tarp varčios ir staktos. Jei langai garantiniai, šį darbą gali atlikti specialistai. Taip pat patartina rudenį nuvalyti langų gumas nuo dulkių – taip užtikrinsite sandarumą. Visi aukščiau minėti patarimai galioja ir durims.

Vėdinti patalpas rekomenduojama intensyviai, bet trumpai, plačiai atidarius langus, o ne palikti mikroventiliaciją.

Radiatoriai

Jei mokyklos fizikos vadovėliai nemeluoja, šaltas oras sunkesnis, tad leidžiasi į apačią, atitinkamai, šiltas kyla į viršų. O dabar įsivaizduokime, kad jūsų langą puošia ilgos sunkios užuolaidos, o prie radiatoriaus pristumta sofa. Patekęs į kambarį šaltas oras nešils, o radiatoriaus skleidžiamą šilumą sugers sofa ir audinys. Specialistai pataria radiatorius, kad ir kokia neestetiška interjero detalė jie būtų, laikyti atidengtus.


Dar vienas sprendimas – nudažyti juos tamsia spalva – lygus tamsus paviršius skleidžia 5-10 proc. daugiau šilumos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kad šilumos nesugertų namo siena, galima vietą už radiatoriaus uždengti specialiu ekranu ar net  paprasta folija. Pasak ekspertų, tokiu būdu iškovosite mažiausiai 1oС šilumos.

Kitos priemonės

Ventiliacijos anga. Gera ventiliacija – daugiabučio gyventojų svajonė, tačiau tie, kurių namai neprasmirsta kepama žuvimi, žino, kad lazda turi du galus: ventiliacijos angoje nuolat švilpia vėjas. Nuo tokių skersvėjų labiausiai nukenčia gyvenantys viršutiniame aukšte. Specialistai siūlo numatyti galimybę prireikus dalinai ar visiškai uždengti ventiliacijos angą

Balkonas. Įstiklintas balkonas – ne tik daiktų sandėlis, bet ir šilumos buferis: oro temperatūra jame visad bent 7-10oC aukštesnė nei lauke. Dar labiau pasisakė tiems, kurių balkonas – saulėtoje pusėje, kadangi oras jame įšyla it šiltnamyje ir perduoda akumuliuotą šilumą į butą.

Užuolaidos. Laikant jas nuolat atitrauktas prarandama nemažai šilumos, ypač jei langai – šiaurinėje pusėje. Jei dieną į kambarį patenka šiek tiek saulės, leiskite jam šilti, tačiau jei jūsų langai nėra sandarūs, nakčiai užtrauktos užuolaidos (nedengiančios radiatorių!) puikiai sulaikys vėją bei neišleis šilumos.

Kai kurie gyventojai gan skeptiškai vertina pastangas apšiltinti būstą, mat sąskaitų tai vis vien nesumažins. Skeptikams svarbu priminti, kad komfortas, kurio siekiame, jau mūsų pačių apmokėtas. Kodėl turėtume jo atsisakyti?

Ina Peseckienė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top