Now Reading
Mobilusis telefonas – sveikatos priešas

Mobilusis telefonas – sveikatos priešas

Mobilusis telefonas – sveikatos priešas

Nors pastaraisiais metais vis garsiau kalbama apie mobiliųjų telefonų žalą žmogaus sveikatai, tačiau retas kuris įsivaizduoja savo kasdienybę be šio aparato.

2010 m. pasaulyje buvo naudojama maždaug 5 milijardai mobiliųjų telefonų, o pokalbių laikas kasmet vis ilgėja. Įsisukus į elektromagnetinių bangų lauką, reikėtų apžvelgti neribotos komunikacijos pasekmes.

Elektromagnetinė spinduliuotė sukelia vėžį

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino pavojų dėl bevielio ryšio spinduliuotės. Buvo paskelbti duomenys apie intensyvaus naudojimosi mobiliuoju telefonu keliamą grėsmę susirgti onkologinėmis ligomis.

PSO pavaldžios Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros ekspertų teigimu, mobilieji telefonai yra tokie pat pavojingi kancerogenai kaip švinas, automobilių išmetamosios dujos ar chloroformas. Mobiliojo telefono žalą sveikatai tyrė ekspertai iš 14 valstybių.

Tyrimo metu nustatyta, kad mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos padidina smegenų vėžio (gliomos) riziką. Ypač tuomet, kai mobilieji telefonai naudojami intensyviai ir bent 10-15 metų. Glioma yra viena iš agresyviausių smegenų vėžio formų.

Gegužės mėnesį Prancūzijoje vykusioje konferencijoje Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra (IARC) paskelbė epidemiologinių studijų rezultatus, kurie rodo, jog didžiausia smegenų vėžio rizika kyla intensyviausiai naudojantiems telefonus. Tyrimo metu buvo stebėti asmenys, kurie pastaruosius dešimt metų mobiliaisiais telefonais naudodavosi vidutiniškai 30 minučių per parą.

Tiesa, mokslininkams tirti telefonų spinduliuotės žalą sveikatai labai sunku. Mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos, kitaip negu rentgeno spinduliai, nesukelia didelio pavojaus iš karto, bet veikia lyg labai mažos galios mikrobangų krosnelės. Todėl poveikį galime pajusti tik po 15, 20 ar net 30 metų. Mobilaus telefono laikymas prie ausies didina ne tik vėžinius susirgimus, bet ir gali sukelti pažintinės atminties praradimą, kadangi pokalbių metu telefonai dažniausiai priglaudžiami prie smegenų dalies atsakingos už laikinąją atmintį.

Vaikai ir jaunimas – itin jautri grupė

Švedų profesoriaus Lennart‘as Hardell‘as pasakoja, kad mobilieji telefonai ypač pavojingi jauniems žmonėms: „Pradėjusieji naudoti mobilųjį telefoną jaunesni nei 20 metų, turi 5 kartus didesnę tikimybę susirgti smegenų vėžiu“.

Mobilieji telefonai vaikams yra ypač pavojingi, kadangi jų kaukolė yra plonesnė ir smegenys vystosi labai intensyviai. Skleidžiamos elektromagnetinės bangos lengviau prasiskverbia pro plonesnius kaukolės kaulus ir neigiamai veikia smegenų vystymąsi. Nesusiformavęs organizmas labai jautriai reaguoja į elektromagnetines bangas.

Be to, vaikų ir paauglių svoris yra mažesnis, todėl spinduliuotė daro didesnę žalą reprodukciniams organams. Vaikams naudotis mobiliuoju telefonu patariama tik esant būtinybei. O kalbant būtų geriausia naudoti laisvų rankų įrangą (kaip ir suaugusiesiems), nes jau 10 cm. nuo ausies esantis telefonas stipriai sumažina elektromagnetinio lauko poveikį.

Nors PSO pripažino mobiliųjų telefonų sukeliama žalą, tačiau Lietuvoje dar nėra jokių oficialių draudimų naudotis mobiliaisias telefonais ugdymo įstaigose. LR Sveikatos apsaugos ministerija mokykloms pateikė rekomendacijas, kad būtų papildytos vidaus tvarkos taisyklės, kuriose būtų nurodyta, kad mobiliaisiais telefonais pamokų metu naudotis draudžiama.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Eurobarometro” duomenimis, Europos Sąjungoje 70 proc. vaikų nuo 12-13 metų ir 23 proc. vaikų nuo 8-9 metų gyvenimo be mobiliojo telefono jau neįsivaizduoja.

Paraginti vaikus kuo mažiau naudotis mobiliaisiais telefonais turėtų ne tik ugdymo institucijos, bet ir patys tėvai.

Rekomendacijos kaip naudoti mobilųjį telefoną

Žinoma, geriausias variantas būtų visiškai atsisakyti mobilaus telefono, tačiau puikiai suprantame, kad šiandieniniame, skubančiame pasaulyje tai padaryta yra labai sunku. Todėl siūlome keletą priemonių, kurios padės šiek tiek apsisaugoti:
 


  • Nedėkite telefono prie ausies kol kitas žmogus neatsiliepia, nes radiacija yra žymiai didesnė sujungimo procese.
  • Nekalbėkite telefonu ilgiau nei 4 min. Darykite 15 min. pertraukas tarp pokalbių.
  • Pokalbiui įsijunkite mikrofoną ir laikykite telefoną kuo toliau nuo kūno.
  • Kuo telefone daugiau įrangos, tuo jis daugiau skleidžia elektromagnetinių bangų.
  • Išjunkite mobilųjį telefoną nakčiai ir ar bent jau nelaikykite arti lovos. Elektromagnetinės bangos trikdo smegenų bangas ir taip neleidžia tinkamai miegoti ir pailsėti.
  • Nenešiokite mobiliojo telefono kišenėje prie krūtinės ir juosmens, geriau įsidėkite į rankinę.
  • Kalbėkite lauke. Uždarose erdvėse signalas ir skleidžiama radiacija tampa labiau koncentruota.
  • Jeigu yra galimybė, geriau naudokite laidinį telefoną.
  • Negalima mobiliaisiais telefonais naudotis tiems, kurie turi dirbtinius klausos aparatus, širdies vožtuvus.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top