Lietuvio išradimas - pirkimo sistema savitarnos būdu

Šiuolaikinėse parduotuvėse tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje plačiai paplitusi prekybos sistema funkcionuoja naudojant kasos aparatus. Pats sistemos modelis pradėjo veikti vos atsiradus elektroniniams kasos aparatams.

Kasos aparatai leido tiksliai fiksuoti nuperkamų prekių kiekius ir vykdyti tikslesnę apskaitą. Didėjant prekybos centrų skaičiui ir vartotojų srautams, sistema iš esmės nesikeitė. Tik atsiradus dideliems prekybos centrams buvo įvesta savitarna, kuri paspartino prekių pasirinkimo iš prekybos salės procesą, bet ne atsiskaitymą už jas.

Šis išradimas skirtas prekybos centrams modernizuoti bei gerinti pirkimo procesą, atsiskaitymą už prekes. Tai iš esmės kitokia sistema, turinti naujomis technologijomis paremtus įrenginius, leidžiančius pirkėjui greitai ir nestovint eilėse nusipirkti prekes.

Pateikiamas Edvino Baublio išradimas – tai nauja pirkimo sistema, kurios pagrindinis įrenginys – elektroninis prekių vežimėlis: stacionarus savitarnos terminalas (SST), čekių išdavimo įrenginys ir apsauginiai vartai, kartu su vežimėliu sujungti į nuotoliniu būdu veikiančią sistemą, kurioje prekės perkamos be salės darbuotojų ir kasininkų. Visų sistemoje esančių įrenginių tarpusavio komunikacija grindžiama radijo dažnių identifikavimo pagrindu. Naujoji mobilioji pirkimo sistema veikia ir be stacionarių atsiskaitymo punktų. Sistemoje pirkimo procesas yra atliekamas dar nepasiekus išėjimo punkto. Patentuojamoje pirkimo sistemoje esančiame vežimėlyje įdėtos į jį prekės nuskenuojamos automatiškai, o sumokėti už jas galima bet kurioje prekybos salės vietoje, užtikrinant prekių saugumą. Naujoji sistema leidžia išspręsti eilių susidarymo problemą, užtikrina didesnį prekių saugumą ir paspartina bei palengvina pirkimo procesą.

Šiuo metu mažmeninėje prekyboje labai svarbi aptarnavimo kokybė. Visuomenei žengiant į informacinių technologijų amžių, savitarna pirkėjams prekybos centruose neturėtų būti sudėtingas procesas. Naujieji mobilūs prekybos įrenginiai gali išspręsti šiandienines problemas – sumažinti ar visai panaikinti eiles prekybos centruose bei sukurti sąlygas saugiai, patogiai ir greitai apsipirkti.

Patentinės informacijos centras.
Lietuvos technikos biblioteka

apsipirkimas, Edvinas BAUBLYS, prekybas, savitarna, savitarnos vežimėliai

Naujausi komentarai
bus matyt
2011-10-13, 13:27
Manau atsirastų daug sprangų... žmonės sugalvotų kaip prasmukti nesumokėjus už visas prekes... Pvz sveriami riešutai, jų nei kas nuskenuos, nei ką...
Jurgis
2011-10-13, 13:21
Ideja puiki! Patikimumas, laiko taupymas ir kita. taciau visuomene ekonominiu atzvilgiu tam dar nepasiruosusi. daug zmoniu, neturinciu kvalifikacijos, netektu darbo. ir kur dirbtu studentai? :D
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai