Now Reading
Moterys uždirba mažiau, nes jų prašymai nebūna išgirsti

Moterys uždirba mažiau, nes jų prašymai nebūna išgirsti

Moterys uždirba mažiau

Neseniai atlikti tyrimai sugriovė mitą, neva, moterys uždirba mažiau, nes… Neprašo didesnio atlyginimo! Pasirodo, darbdaviai labiau linkę išgirsti vyrų, o ne moterų prašymus.

Pasak tyrimą atlikusios organizacijos „Catalyst“, vyrai, besirenkantys tradicinę karjerą ir siekiantys paaukštinimo, greičiau ir dažniau kyla karjeros laiptais ir gauna didesnį atlyginimą negu moterys. „Šis tyrimas sugriauna mitą, kad moterys neuždirba daugiau nes neprašo arba nesistengia. Kad ir kaip sunkiai dirbančią moterį dažnai pralenks vyras. Ar nemanote, kad su šia sistema kažkas negerai?“, – retoriškai klausė „Catalyst“ prezidentė Ilene H. Lang.

Tyrimo metu išaiškėjo dar viena „neteisybė“ moterų atžvilgiu: pasirodo, moterys būna apdovanojamos už nuopelnus, o vyrai dažnai nusiskina laurus tiesiog už potencialą. Be to, vyrai dažniau paskiriami vadovais. Bendrai pasaulio vyrai uždirba net 10-23 proc. daugiau negu moterys (lyginant pagal darbo patirtį, išsilavinimą, užimamas pareigas ir darbų keitimo dažnį).

Norint ištaisyti tokį vyrų atotrūkį, vien vakarų valstybėse prireiktų nei daug nei mažai – apie 98 metų. Kaip tai padaryti? „Catalyst“ teigia, kad tokią nesąžiningą statistiką geriausiai išlygins moterys, kurios nesirems tradiciniais karjeros standartais, o susidarys individualią strategiją. „Catalyst“ pataria dirbti tinkle su įkvepiančiais ir patikimais žmonėmis, nes tokiu atveju moterys yra linkusios ryžtingiau siekti rezultatų.

Tačiau net ir gaudamos mažesnį atlyginimą moterys yra labiau patenkintos savo karjera negu vyrai. Taip yra todėl, kad jos aukštyn kyla mažesniais žingsniais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jau 2005 m. pasauliniame ekonomikos forume buvo nagrinėjama panaši problema. Tuomet buvo ištirta, jog Skandinavijos šalyse moterys yra mažiausiai diskriminuojamos ir atlyginimo santykis būna maždaug vienodas. Pirmiausiai, todėl, kad, pavyzdžiui, Švedijoje moterims išmokama milžiniška kompensacija už motinystės atostogas.

Laikas.lt
Parengta pagal: CNN.COM

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top