Now Reading
Legendinis britų žurnalas NME paskelbė geriausių muzikinių kūrinių „Top 10“

Legendinis britų žurnalas NME paskelbė geriausių muzikinių kūrinių „Top 10“

Legendinis britų žurnalas NME paskelbė geriausių muzikinių kūrinių „Top 10“

Britų žurnalas NME pirmą kartą išleistas 1952 m. Po dvidešimties metų, užgimus pankroko judėjimui, NME tapo beveik prestižiniu pankų leidiniu ir kiekviena save gerbianti grupė norėjo jame atsidurti.

Metams bėgant, NME muzikinis akiratis plėtėsi iki platesnės apimties muzikinio žurnalo, o 1996 m. pasigirdo ir pirmoji NME radijo transliacija. NME negroja pigios pop muzikos, o stilių gausa varijuoja taip, kad kiekvienas ten galime išgirsti ausiai mielą kūrinį.

Spalio mėnesį, švęsdama 15-ąjį gimtadienį, NME radijo komanda išrinko populiariausius hitus, skambėjusius eteryje. Kviečiame Jus susipažinti su pirmuoju 10-tuku.

10 vieta. „The Libertines“ – „Time for heroes“

Pete’as Doherty’is lietuviams geriau žinomas ir bulvarinės spaudos. Narkotikų skandalai, nepavykusi santuoka su super modeliu Kate Moss ir panašiai. Tačiau tiesa ta, kad Pete’as yra be galo talentingas muzikantas, už savo muzikinius sugebėjimus jau nusišlavęs ne vieną apdovanojimą. Vienas Pete’o muzikinių projektų – „The Libertines“. 2002 m. išleistas (ir perleistas 2003 m.), legendinio Micko Joneso (iš „The Clash“, BAD) prodiusuotas albumas, kurio daina „Time for heroes“ užima garbingą 10 vietą NME tope.

9 vieta. „The Verve“ – „Bitter Sweet Symphony“

Galybę kartų išsiskyrusi ir vėl susirinkusi britų alternatyvaus roko grupė „The Verve“ yra tikri baladžių meistrai. 1997 m. išleistame albume „Urban Hymns“ nuskambėjusi baladė „Bitter Sweet Symphony“ yra tikrai ne nuvalkiota baladė apie meilę, o tikras protesto himnas apie vergystę pinigams.

8 vieta. Amy Winehouse – „Rehab“

Praeitą vasarą į liūdnąjį „27“ klubą įstojusi Amy Winehouse paliko krūvą puikių kūrinių. Albume „Back to black“ išėjusi daina „Rehab“ buvo viena tų, kurios Amy atnešė pasaulinę šlovę. Autobiografinis kūrinys, kuriame atlikėja pasakoja savo nenorą važiuoti į reabilitacijos kliniką.

7 vieta. „Hot chip“ – „Over and over“

Grupė „Hot chip“ gali būti tikri hipsterių dievukai. Kartais psichodeliniai vaizdo klipai ir keistos, bet greitai „kabinančios“ dainos. Albume „Warning“ skambėjusi daina savo įkyrumu prasimušė net į 7 vietą.

6 vieta. „The White Stripes“ – „Fell in love with a girl“

Šiais metais visai netikėtai išsiskirstę „straipsai“ nuliūdino milijonus gerbėjų visame pasaulyje. Juodai-baltai-raudonas buvusių vyro ir žmonos duetas puikiausiai atspindi paprastume slypintį genialumą. Grupės lyderis – Jackas White’as, gali būti vadinamas tikru muzikos revoliucionieriumi, pakeitusiu tiek alternatyvios, tiek pop muzikos pasaulį. Tiesa, liūdėti neverta – jeigu muzikantas dar turi ką pasakyti – jis (arba ji) visada sugrįš su naujais projektais. Ir tikra tiesa, Jackas ne tik groja keliose grupėse, bet ir prodiusuoja!

5 vieta. „The Killers“ – „Mr. Brightside“

Galite sakyti, jog „The Killers“ – tik dar viena indie roko daina, tačiau jie buvo vieni pirmųjų grupių, pradėjusių nešti indie roką į pop pasaulį ir grupė, iš kurios apie indie sužinojo ne tik vakarų pasaulio klausytojai ir… šis stilius jau tapo kiek nuobodžia kliše. Tiesa, „Mr. Brightside“ skeptikų tikrai nesužavės – skamba, tarsi dar viena dailių vaikinų atliekama meilės baladė.

4 vieta. „The Strokes“ – „Last nite“

„The Strokes“ klausė net tie, kurie nemėgo indie roko muzikos, dar tada, kai šis stilius nebuvo toks populiarus. Ir turbūt niekas negalėtų paneigti, kad 2001 m. pasirodęs hitas „Last nite“ įdomus, nors tema ir sukasi apie meilę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

3 vieta. „Outkast“ – „Hey Ya!“

Greitas, ritmiškas ir kaip mat įtraukiantis grupės „Outkast“ hitas – „Hey Ya!“ nepralenkė ir Lietuvos topų. Buvo laikas, kai ši daina skambėjo tiek klubuose, tiek ausinukuose ir net kaimo diskotekose. „Hey Ya!“ susilaukė teigiamo klausytojų ir kritikų vertinimo ir, matyt, „Outkast“ tiesiog užmigo ant laurų. Mat daugiau didelės sėkmės ir nebesusilaukė. „Outkast“ 2012 m. planuoja išleisti naują albumą.

2 vieta. „Arcade fire“ – „Rebellion (Lies)“

NME britai, todėl nenustebkite indie roko grupių gausa tope. Šioje šalyje užgimęs ir giliai šaknis įleidęs stilius čia visada buvo populiarus ir turėjo krūvas geresnių ir blogesnių indie grupių. Nors „Arcade fire“ ir nėra iš Anglijos, jų grojamas indie rokas, puikiausiai įsivelka į visus indie standartus. Ilgai mąsčiau, kuo ši daina išsiskiria iš kitų indie roko dainų – ir, deja, didesnių skirtumų neradau. Tiesa, priedainis ir choras išties skamba galingai.

1 vieta. „Radiohead“ – „Paranoid android“

Na, turbūt pirmoji vieta, atitekusi „Radiohead“ nieko labai nenustebino. Ši grupė gali patikti, galite jos tiesiog neapkęsti. Galiausiai, objektyviai vis vien teks pripažinti, kad jie yra tikrai verti visų liaupsių. Keistieji britai išties išradingai dėlioja dainas, įjungdami įvairiausių garsų ir stilių, o vokalisto Tomo vokalas, be abejonės, skamba visuomet skirtingai ir puikiausiai apvainikuoja instrumentinę kūrinių pusę. Beje, „Radiohead“ ir Lietuvoje abejingų nepalieka. Jie įkvepia ne vieną muzikantą.

Visą sąrašą galite rasti čia.

Goda Raibytė
Parengta pagal NME.COM

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top