Now Reading
Kompiuterinės šypsenėlės – 30 metų istorija

Kompiuterinės šypsenėlės – 30 metų istorija

Kompiuterinės šypsenėlės - 30 metų istorija

Turbūt retas kompiuterio ar telefono vartotojas šiais laikais nenaudoja šypsenėlių. Ar žinojote, kad jos atsirado prieš beveik 30 metų?

Toks raišką tekste palengvinantis išradimas dabar padeda suprasti, kada žmogus juokauja, kada naudoja sarkazmą ar kalba piktai. Emocijų ikonėlių jau yra tūkstančiai skirtingų rūšių ir kiekvieną dieną atsiranda vis naujų.

Šypsenėlės istorija

Žmonės ilgai ieškojo būdų, kaip lengviau emocijas išreikšti tekste. Dar 1987 m. „National Telegraphic Review and Operators Guide“ parašė, kad 73 ženklas Morzės abėcėlėje reiškia „myliu ir bučiuoju“. 1908 m. tokią pat frazę jau buvo siūloma išreikšti 88 ženklu. Dabar manoma, kad abu ženklai geriausiai išreikštų frazę LOL.

Spaudoje emocijų ikonėlės pirmą kartą buvo išspausdintos 1881 m. amerikiečių satyriniame žurnale „Puck“. Visos ikonėlės buvo naudojamos perteikti teigiamoms emocijoms.

Bėgant metams, emocijų ikonėlių poreikis tik augo. 1963 m. Harvey Ballas vienos kompanijos buvo nusamdytas sukurti šypsenėlę, kurią būtų galima užklijuoti ant kortelių, mygtukų ir panašiai, ir ji pakeltų darbuotojų ūpą. Taip atsirado geltonas apvalus besišypsantis veidelis. H. Ballui kūrybos procesas užtruko vos 10 minučių ir už darbą jam buvo sumokėta… 45 doleriai! Gali būti, kad būtent pagal šią šypsenėlę atsirado ir kompiuterinė versija.

Šypsenėlių mada „sprogo“ apie 1970 m., užsitikrindama šiltą vietelę pop kultūroje ir ypač – hipių judėjime.

1999 m. spalio 1 d. H. Ballas inicijavo „World Smile Day“. Kiekvienais metais vykstanti šventė turi savo devizą: „Padaryk ką nors kilnaus! Padėk nusišypsoti“.

Pirmoji kompiuterinė šypsenėlė

Visai nenuostabu, kad imant tobulėti technologijoms ir atsiradus „moderniam“ kompiuteriui, šypsenėlės persikėlė į internetą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kevinas Mackenzie dar 1979 m. emocijai išreikšti pirmą kartą panaudojo, štai, tokį ženkliuką „-)“. Tačiau kompiuterių specialistas Scottas Fahlmanas teigia, kad būtent jis prieš 29 metus pirmą kartą panaudojo dvitaškį ir brūkšnelį.

Štai, kaip atrodė S. Fahlmano panaudota pirmoji 1982 rugsėjo 19 d.:

„9-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman 🙂
From: Scott E Fahlman
I propose that the following character sequence for joke markers:
🙂
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes – given current trends. For this, use
:-(“

Buvo sukurta šimtai tūkstančių įvairiausių ikonėlių. Nors originali šypsenėlė buvo skirta išreikšti džiaugsmui ir pakelti žmogaus nuotaiką, šiais laikais jos reiškia ir kitas emocijas: pyktį, baimę, nerimą, meilę ir t.t.

O Jūs ar naudojate šypsenėles tekste? 🙂

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top