Now Reading
„Dingę“: kaip vedžioti žiūrovus už nosies ir išsaugoti populiarumą

„Dingę“: kaip vedžioti žiūrovus už nosies ir išsaugoti populiarumą

„Dingę“: kaip vedžioti žiūrovus už nosies ir išsaugoti populiarumą

Ką darytum atsidūręs negyvenamoje saloje? Šis klausimas žmonių vaizduotę audrina dar nuo „Robinzono Kruzo“ laikų. Tačiau turbūt jokia sala neužminė tiek mįslių, kiek ta, kurioje sudužo 815-ojo reiso lėktuvas žymiajame seriale „Dingę“.

2004 m. pasirodęs serialas „Dingę“ nuo pat pradžių patraukė žiūrovus savo apgaulingai paprasta siužeto užuomazga: negyvenamoje saloje sudužus lėktuvui, būrys skirtingų žmonių, nelaimės nublokštų į svetimą, nepažintą kraštą, stengiasi išgyventi. Be nuotykių saloje, kiekvienoje serijoje viena iš siužetinių linijų buvo ir atidus žvilgsnis į vieno iš pagrindinių veikėjų praeitį, paprastai su aiškiomis paralelėmis ir sąsajomis su tuo, kas vyko dabartyje.

Išgyvenusių būrys buvo išties margas: drąsus, užsispyręs daktaras Jackas, neklaužada strazdanė Kate, kurią lėktuvas skraidino į kalėjimą, mielas storulis Hurley, talentingas sukčius Sawyeris, paslaptingasis Johnas Locke, nėščia australė Claire, roko muzikantas Charlie, irakietis Sayidas, korėjiečių porelė ir kiti…

Kiekvienas jų turėjo savą istoriją, savą iki nelaimės nueitą kelią, apie kurį sužinojome pamažu. Tačiau jei intriguojantys herojai veikė it švelnūs vilionių feromonai, pritraukę ištisą armiją žiūrovų, tai salos slėpiniai ir nesibaigiantys klausimai buvo lyg stiprus narkotikas, be kurio, ypač vėlesniuose sezonuose, nei vienas „Dingusių“ gerbėjas negalėjo ištverti nė savaitės.

„Nežinau, kokia „Dingusių“ sėkmės paslaptis“, – paskutiniam sezonui 2010 m. sausį artėjant link pabaigos prisipažino serialo kūrėjas J. J. Abramsas. „Galbūt tai, kad jo dėmesio centre – veikėjai. Radome aukso viduriuką tarp žanrinio ir tradicinio pasakojimo, kas atrodo nauja. Dirbame su puikiais aktoriais ir nebijome rizikuoti, priremti save prie sienos“, – sakė J. J. Abramsas. Jo darbo vaisius, Havajuose filmuotas serialas, savo laiku buvo tituluotas brangiausiu televizijoje.

Toliau pasakojant apie „Dingusius“ teks atskleisti keletą siužeto paslapčių, tačiau jos neturėtų nieko sugadinti tiems, kurie dar tik ruošiasi pažinčiai su 815-ojo reiso keleiviais. Paslaptingųjų „Dharma Initiative“ mokslininkų lankymasis saloje žiūrovams tik patvirtino, ką reikėjo įtarti nuo pat serialo pradžios – ši vieta ypatinga ir čia ne visuomet galioja gamtos dėsniai. Grėsmingas dūmų kamuolys (kas už jo slypi?) bei salos poveikis sergantiems žmonėms ir nėščiosioms buvo tik ledkalnio viršūnė.

Išvardinus daugiau „Dingusių“ keistenybių – sutapimai, kelionės laiku, skaičių magija, apokaliptiniai motyvai ir t. t. – ramia širdimi norisi priskirti serialą prie fantastikos žanro. Tačiau viskas pasakojama puse lūpų, leidžiant pamatyti tik šių reiškinių užuominas. Žiūrovas nuolat klausia savęs, ar tai ką jis mato yra tikra, visai kaip patys herojai. Abejonės, klausimai, svarstymai yra šio serialo centre: ar mokslo žmogus Džekas teisus, ir visi šie įvykiai tėra atsitiktinumas? O gal reikia klausyti Džono Loko, kuris tiki, kad čia veikia nematomos jėgos, kad tai likimas ir viskas yra kažkaip susiję?

Dingę

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kūrėjai pripažįsta, kad atsakyti į visas užmintas mįsles tiesiog neįmanoma: „Tai lyg pokalbis su trijų metų vaiku, kuris po kiekvieno tavo atsakymo klaus „Kodėl?“ tol, kol tu nenukreipsi jo dėmesio vaikiškomis pramogomis, pasakęs „Ei, žiūrėk, Chuck E. Cheese!” Tą patį stengiamės daryti ir seriale“, – pusiau juokais paaiškino „Dingusių“ prodiuseris Damonas Lindelofas. Tačiau žiūrovams nebuvo juokinga – pašėlę siužeto vingiai neretai erzino lyg vedžiojimas už nosies, o nemažai klausimų taip ir liko neatsakyti.

Mokslo ir tikėjimo, chaoso ir tvarkos supriešinimas lydi serialą nuo pat pradžios iki pabaigos. Tačiau šią kelionę verta patirti nuolat klausiant ir patiems ieškant atsakymų – atomazga negali suteikti tiek įspūdžių, kiek karšta diskusija su draugais, kai spėliosite, kur ši istorija nuves toliau, ir mėginsite regzti savas teorijas.

Dingę

Verta paminėti, kad serialo kūrėjai tikino nuo pat pradžių turėję aiškų planą, kaip ši istorija turėtų baigtis. Kaip bebūtų, „Dingę“ – toks serialas, kurį smagu žiūrėti kutenant klausimams, į kuriuos dar tikiesi sulaukti atsakymo. Prasidėjus paskutinės serijos pabaigos titrams, lieka tik įvertinti kūrėjų pastangas ir pajausti alkį naujam serialui – vien tam, kad ir vėl galėtumėte kankintis spėliodami, kas laukia kitoje serijoje… Juk, prisipažinkite, jums tai patinka.

Martynas Gedvila


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top