Cheminės reakcijos ir asmenybės metamorfozės seriale „Bręstantis blogis“

Ne paslaptis, kad serialų kūrėjai, ieškodami originalesnių temų, dievina narstyti po kaulelį profesijas. Dėl to turime po penketą serialų apie medikus, kriminalistus ir teisininkus. Mokytojų temos taip pat nevengiama, bet lažinuosi, kad dar nematėte serialo apie mokytoją, prekiaujantį narkotikais. Pažiūrėkime?

Nieko nestebina, kai kine tylūs botanikai pasirodo esantys piktieji genijai. „Bręstančio blogio” (angl. Breaking Bad) kūrėjai, perkėlę šį šabloną į televizijos serialą, keturiems sezonams prikaustė tūkstančius žiūrovų prie ekranų.

Penkiasdešimtmetis chemijos mokytojas Walteris White`as vieną dieną sužino, kad serga plaučių vėžiu. Tačiau jį labiau jaudina kukli alga, sergantis cerebriniu paralyžiumi sūnus ir bedarbės žmonos nėštumas: kaip šeima gyvens po jo mirties? Waltas randa netikėtą išeitį – ima gaminti gryniausią metamfetaminą pagal unikalią formulę, partneriu pasirinkęs savo buvusį mokinį Jessį Pinkmaną – įspūdingų gabumų chemijos srityje nedemonstruojantį, tačiau pažįstantį narkomanų pasaulį. Ko galima tikėtis iš latentinio nevykėlio ir doro pagyvenusio moksliuko, bandančių prekiauti narkotikais? Porelei tenka galvoti ne apie tai, kaip užsidirbti, bet kaip likti gyviems. Lyg to būtų negana, Walterio svainis – atsidavęs darbui Kovos su narkotikais skyriaus agentas.



Juk žinote taisyklę: naujas sezonas visad būna prastesnis už ankstesnįjį. Tai štai: šiam serialui ji netaikoma. Bravo scenaristams, veiksmą plėtojantiems Naujojo Meksiko valstijos miestelyje Albukerkėje – dykumos gal ir ne pats tinkamiausias filmuoti peizažas, užtat visai šalia Meksika su narkotikų karteliais. Nepamirškime įtarios Walterio žmonos, neatsargaus partnerio ir augančių ambicijų – štai jums ir siužeto vingiai keliems sezonams.

Negali nedžiuginti tai, kad išvengta stereotipų kuriant personažus: namų šeimininkė pasirodo esanti pragmatiška verslininkė, tėvus nuvylęs jaunuolis – jautrus įsimylėjėlis, o puikus vyras ir tėvas – prarandantis sielą šaltakraujis nusikaltėlis. Kiekvienas jų į įvykius reaguoja keisdamasis, tad ne tik tiki viskuo, kas vyksta, bet ir nebeįsivaizduoji, ko dar tikėtis.

Breaking Bad

Amerikiečiai neatsitiktinai serijas vadina epizodais: dažniausiai viena serija – atskira situacija su išvadomis desertui. „Bręstantis blogis“ skiriasi nuo daugelio serialų tuo, kad visas sezonas – nuosekliai dėstoma intriguojanti istorija, o serija – tik dėlionės detalė. Pridėkime dar puikų operatorių darbą bei režisierių drąsą (kelias serijas režisavo pats pagrindinio vaidmens atlikėjas Bryanas Cranstonas) ir gausime serialą, vainikuojantį ne vieną geriausiųjų sąrašą.

Serialo idėjos autorius Vincas Gilliganas žiūrovams jau žinomas kaip legendinių „X-failų“ kūrėjas. Prodiuseris bei vienas iš scenarijaus autorių su žiūrovais nesukčiauja ir ne tik baigia kiekvieną sezoną taip, kad sudėtinga situacija taptų aiški (bet tuo pat metu atvira bet kokiam tolimesniam vystymui), bet ir žada padėti tašką po penktojo sezono. „Jei norime, kad ši istorija turėtų logišką pabaigą, privalome tiksliai žinoti, kada pasirodys paskutinė serija. Turėsime dar 16 serijų, kad baigtume serialą“, - sakė V. Gilliganas.

Pasak prodiuserio, jis pats niekada nežinodavo, nei kur pakryps personažų likimai, nei kuo baigsis sezonas. Su šešiais scenaristais jie susirinkdavo rašyti, svarstydami įvairias įvykių klostymosi galimybes, dėliodami scenarijų lyg „plytą ant plytos“. Penktojo sezono scenarijus dar nepradėtas kurti.

Breaking Bad

Nepaisant to, kad serialas palankiai įvertintas kritikų ir pelnė net šešis „Emmy“ apdovanojimus, vaikus geriau patraukti nuo ekranų. Skeptikams, kurie tiki, kad šiuolaikinis jaunimas jau matė viską, kai kurios „Bręstančio blogio“ scenos pasirodys išties žiaurios.

Vargu ar vaiką privers susimąstyti pagrindinio serialo herojaus moralinės dvejonės ir priimami sprendimai, o jie taip pat kartais stebina žiaurumu. Kaip tikina pats Vincas Gilliganas, kuo ilgiau žiūrėsite serialą, tuo mažiau užjausite W.White`ą.

Užtat „Bręstantis blogis“ reabilituotų chemiją bet kurio paauglio akyse: akivaizdu, kad ją galima pritaikyti praktiškai, o gal net praturtėti jos pagalba. Tad būkite budrūs, jei penkiolikmetis su nebūdingu jam entuziazmu pradėjo krimsti chemijos vadovėlius.

Ina Peseckienė
Nuotr. Techcredo.com


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

breaking bad, bręstantis blogis, chemija, serialai, serialas, serialų aprašymai

Naujausi komentarai
er
2012-04-03, 19:01
tiesiog tobulas serialas, geniali ideja, o pagrindinai aktoriai tai isvis tobulybe..
Bo
2012-02-27, 00:21
Pritariu D. Geriausias iš geriausių. Vienintelis minusas - po jo nebegaliu žiūrėti jokios kitos TV produkcijos, viskas atrodo lėkštas, nuobodus šlamštas.
D
2011-11-08, 09:33
Geriausias serialas, kokį teko matyti. Įtraukia kaip narkotikas.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai