Super kontaktiniai lęšiai – vietoje kompiuterio ir televizoriaus

Laikas.lt

Įsivaizduokite, kad galite pasitikrinti savo el. pašto dėžutę, prisijungti prie „Facebook“ ar perskaityti dienos naujienas, neliesdami kompiuterio ar telefono. Tą jau visai netrukus galėsite padaryti... naudodami kontaktinius lęšius!

Žinoma, tikrai ne visada norėsis prieš akis matyti besikeičiančius tekstus ir paveikslėlius. Tačiau iki šiol per žmogaus regos lauką tekančią informaciją buvo veikiau galima sutikti ne realybėje, o mokslinės fantastikos filmuose (pavyzdžiui, „Terminatoriuje“).

Mokslininkai sukūrė kontaktinius lęšius, kurie vieną dieną galės žmogų aprūpinti pageidaujama informacija, jam nepajudinus nei pirštelio. Be to, lęšius bus galima naudoti žiūrėti televizoriui, pritraukti arba nutolinti vaizdą ir rasti pageidaujamą maršrutą žemėlapyje. O naudojami lęšiai bus lygiai taip, kaip ir paprasti, kuriuos galbūt dėvite dabar.

Lęšius sukūrė profesorius Babakas Parvizas, besispecializuojantis daiktų, tūkstančius kartų lengvesnių už žmogaus plauką, kūrime. Parvizui jau pavyko sukurti lęšius su antenomis ir LED apšvietimu. Lęšiai jau buvo išbandyti ant triušių ir, kol kas, jokių neigiamų reakcijų nepastebėta.

Profesorius taip pat bando sukurti lęšius, kurie galėtų kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje: „Akies paviršius yra padengtas gyvomis ląstelėmis, todėl jos yra tarsi tiesioginis kontaktas su žmogaus kraujotaka“, - pasakojo Parvizas.

Kai kurie nerimauja, kad tokie lęšiai gali kenkti regai, tačiau jų kūrėjai ramina – visos lęšių detalės bus labai mažos ir visiškai netrikdys regos.

Dar viena gera naujiena regos problemų turintiems žmonėms – Didžiojoje Britanijoje jau išbandomos bioninės akys, kurios akliesiems padės susigrąžinti regėjimą.

idomu, kontaktiniai lęšiai, technologijos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai