Now Reading
Kodėl iš kanapinio buvo atimtas kanapių vainikėlis? (Interviu)

Kodėl iš kanapinio buvo atimtas kanapių vainikėlis? (Interviu)

Kodėl iš kanapinio buvo atimtas kanapių vainikėlis? (Interviu)

Aleksandras Rimdžius
Nuotr. „Goodlife photography“

Ketvirtadienį Vilniuje, prie Seimo rūmų vyko piketas, kurio dalyviai nenorėjo padidinti pieno supirkimo kainų, nereikalavo sumažinti šildymo kainas… Grupelė žmonių reikalavo dekriminalizuoti kanapes Lietuvoje.

Nors socialiniame tinkle Facebook apie savo dalyvavimą pareiškė apie 1000 žmonių, prie Seimo susirinko vos 50. Akcijos organizatoriai teigė, kad  pirmiausia jie siekia kanapių vartojimą išbraukti iš draudžiamos veiklos sąrašo. O Laikas.lt pakalbino vieną iš mitingo organizatorių Robertą Trovą.

Išgirdę žodį „kanapė“ tiesiog nesąmoningai jį iškart susiejame su marihuana. Ar tikrai tai – vienas ir tas pats?

Praktiškai tai yra viena ir tas pats. Auginamos ir vartojamos yra kanapės. Terminas „marihuana“ naudojamas specifiškai nurodyti, jog tai yra kanapės sudžiovinti žiedai, kuriuos jau galima vartoti. Kanapė pasaulyje turi galybę vardų ir „marihuana“ yra vienas iš jų. Vienais terminais norima kažką konkretizuoti, kiti universalūs (pvz.,„kanapė“, „ganja“).

kanapes mitingas

Visgi, kai kurios detalės, kaip pvz., Jūsų el. pašto adresas, leidžia daryti išvadą, jog Jums nesvetima ir marihuanos suktinė. Gal galite pasidalinti savo patirtimi bei įžvalgomis šiuo klausimu.

„Pūtėjas“ paprastai dažnam asmeniui asocijuojasi su kanapių rūkymu, kadangi žodis „pūsti“ būna vartojamas vietoje žodžio „rūkyti“ . Tačiau man šis slapyvardis turi ganėtinai daugiau asociacijų su „pūtimu prieš vėją“, t. y. Babilono sistemą (Babilono sistema aprašinėjama mano asmeniniame tinklaraštyje „babilono sistema“). Taip, kanapinė suktinė man nėra svetima, kadangi esu linkęs tyrinėti šį augalą visapusiškai.

Žmonės linkę kanapių ir marihuanos šalininkus sieti su asocialiu gyvenimo būdu. Koks Jūsų santykis su šiais stereotipais (minėjote, jog mokotės ir dirbate). Ką pasakytumėte dėl visuomenės sveikatos ir moralės sunerimusiems piliečiams?

Nesuprantu. Visą laiką maniau, jog asocialus žmogus yra tas, kuris nenori, nesistengia ar negali tapti socialiu, „visiems priimtinu“ žmogumi. Prie ko čia kanapė? Vietoje jos mes įterpkime alkoholį, kitus narkotikus ir gauname lygiai tokias pačias asociacijas. Matot, aš labiau rūpinuosi ne davatkų plepalais ar pletkais, o tuo, ką mąsto tėvai, apsipirkinėdami alkoholio skyriuje su vaikais. Nėra teisinga kanapes sieti su asocialumu. „Kanapiniai“ sugeba ir dirbti, ir mokytis, ir šeimas susikuria, kur tas asocialumas? Taip, aš ir studijuoju, ir darbuojuosi, ir hobiui laiko randu, ir su Jumis dar pabendrauju (šypsosi). Labai jau sunku visur suspėti, tačiau „į vamzdį“ nelendu ar po tiltu. Antai, alkoholis turi labai stiprias sąsajas su asocialumu, tačiau nepanašu, kad kam nors tai rūpėtų.

O visuomenės sveikata – svarbus reikalas. Smagu, jog man rūpi tie patys dalykai, kaip ir visuomenei. Ta proga kviečiu tiek tautiečius, tiek valdžios atstovus daryti rimtas išvadas dėl alkoholio ir nikotino daromos žalos mūsų tautai ir priimti teisingus, praktikoje įgyvendinamus sprendimus, kurie su laiku visai tautai išeitų į naudą.

Mūsų įstatymai kanapes prilygina opijatams ir aliejinėms aguonoms. Tai Jums neatrodo neteisinga ir netikslu?

Kad netikslu, tai jau tikrai. Mūsų įstatymai išskiria ir kontroliuoja tik tai, kas neša nuolatinį pelną, kuris turi tam tikrus savisaugos elementus. Kanapės tiesiog „netilpo“ į nustatytus „rėmus“, todėl buvo prilygintos opijatams ir aliejinėms aguonoms. Visai nenustebčiau sužinojęs, jog valstybės dažnai valdo stipriųjų narkotikų juodąsias rinkas. Drausti auginti augalus, iš kurių gali būti išgauti ar pagaminti svaigalai, yra pelningiau. Jų kontrolė gali būti vykdoma neoficialiai, t. y. už visiems taikomo įstatymo ribų. Jei tam tikrų galių turintys žmonės atmerktų savo akis, kanapės galėtų duoti mums visiems daug didesnę naudą nei alkoholis su nikotinu.

Kaip gimė Jūsų projektas „legali kanapė“?

Padedamas bendraminčių planuoju įsteigti asociaciją, kurios vienas pagrindinių tikslų uždavinių būtų kanapės dekriminalizavimas (taip pat kanapės naudojimas medicinoje, privataus ir viešojo sektoriaus konsultavimo paslaugos). Kadangi dabar susiduriame su finansiniais sunkumais, darbai prie projekto pakankamai sulėtėjo, tačiau bet kuriuo atveju po truputuką judame pirmyn. „Legalios kanapės“ projektas buvo sukurtas tam, kad darbai ties nevyriausybine organizacija nebūtų visiškai sustabdyti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nors kanapė apdainuojama mūsų liaudies dainose, ją visiškai pamiršome. Dabar tai atrodo lyg kažkas ateinantis iš išorės, kažkas svetimo, ar ne? Juk savo puslapyje teigiate, jog tai dalis mūsų
istorijos.

Ateina iš išorės arba laikoma kažkas svetimo todėl, jog mums pakankamai sunkiai sekasi atgaivinti savo senus tikėjimus ar senas kultūras. Dabar lengviau viską tiesiog priimt naujai. Pvz., Užgavėnes švenčiame ir dabar, bet iš kanapinio vieną kartą ir visiems laikams buvo atimtas kanapių vainikėlis, kurį kanapinis visuomet užsidėdavo ant galvos. Juk kanapinis visuomet laimi prieš lašininį. Kanapinis simbolizuoja tvirtą, sveiką žmogų, nugalintį daugelį ligų. Kodėl tai reikia sunaikinti? Turime istorijos ir kultūros likučių, manau, turime tai saugoti ir stengtis atkurti. Jokiu būdu ne naikinti ar slėpti.

Kokia nauda visuomenei iš šio augalo dekriminalizavimo?

Biokuras, pluoštas, pašaras jau senai turi suktis Lietuvos rinkoje, jau turėjo būti sukurta visa kanapių pramonė, tačiau valdžioje esantys ir po šiai dienai delsia priimt įstatymų pataisas, leidžiančias auginti kanapes pluoštui ar sėklai. Dekriminalizacija suteiktų šiek tiek kitokius pliusus. Tam tikrų grupių ligoniai galėtų vaistus augintis namuose arba kas nors galėtų vaistus užauginti už juos (visai kaip Kanadoje). Nepilnamečiams priėjimas prie kanapių būtų sudėtingesnis. Galų gale turėtų sumažėti ir juodosios rinkos dalis. Mažesnis nusikalstamumas. Jei nusikalstamumas sumažėja, vadinasi laisvesnės tampa įkalinimo įstaigos iš ko gaunasi, jog kiekvienam iš mūsų reikia mokėti vis mažiau, jog išlaikytume ten sėdinčius įkalintuosius. Turizmas Lietuvoje nėra sustabarėjęs, bet atsinaujinimas būtų tikrai ne pro šalį. Ir tai tik keli pavyzdžiai.

Dekriminalizuoti ir legalizuoti – tai tapatūs veiksmai? Jūsų internetiniame puslapyje patalpinta piketo afiša skelbia, jog siekiate kanapę dekriminalizuoti,skamba lyg tarpinis žingsnis.

Legalizacija gražiai skamba ir tariasi lengviau, tačiau tai nėra nei pagrindinis nei joks tikslas. Užtenka nelaikyti augalo kriminalu, kad gyventi būtų lengviau. Taigi siekiama dekriminalizacijos. „Legalizacija“ galime vartoti tik bendrai nusakant apie kažkokią kovą už kanapę, bet vistiek tai nėra tikslu ir teisinga. Skirtumas tarp dviejų nemažas: legalizacija skamba daugiau kaip utopija, kadangi tai liečia ir žmogaus sąmonę, mentalitetą, supratimą apie viską, o dekriminalizacija yra bendras paviršinis visų sutarimas, kad tas žalias augalas nėra blogai. Nesuklysim sakydami, jog dekriminalizacija yra pakeliui link legalizacijos. Pirmiausia turime pabusti ir pamatyti, kad su tokiais draudimais mes tiesiog tyčiojamės iš pačios gamtos.

Daugelis marihuanos šalininkų teigia, jog jos įteisinimą stabdo didžiulius pelnus gaunančios alkoholio ir tabako kompanijos. Ar sutinkate?

Visiškai ir ne tik. Čia nepatenkinti ne vien alkoholio ir tabako gamintojai, bet ir farmacininkai, nemaža dalis gydytojų, politikai, kanapes juodojoje rinkoje pardavinėjantys asmenys ir t.t.

 Nors kanapė mūsų šalyje vis dar nelegali, už pramoninių kanapių auginimą nebaudžiama. Ar jaučiate „klimato šiltėjimą“ šiuo klausimu?

Nebebaudžiama ir už tai, manyčiau, turėtume būti dėkingi dabar jau Baltijos pluoštinių kultūrų augintojų ir pedirbėjų asociacijai. Nebaudžia, nes bijo gauti pylos iš Europos Sąjungos. Įstatymų pataisų nepatvirtinimas mums tik įrodo, kad atšilimo Lietuvos padangėje dar kurį laiką nejausime.

Ačiū už pokalbį!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top