Lietuviško dizainerių dueto „Tribe“ drabužiuose - medžių motyvai (Interviu)

Dovilė Raustytė
Nuotr. iš asmeninio archyvo

Artėjanti „Mados injekcija“ žada šviežio kraujo ant lietuviškos mados podiumo. Dar prieš šį jaunų dizainerių konkursą pristatome po visiškai nauju ženklu „Tribe“ besislepiančias Mariną ir Donatą.

Savo naujausios kolekcijos eskizais sudominusių merginų atsakymai į Laikas.lt klausimus.

Kaip susidomėjote drabužių dizainu ir viena kita?

Marina ir Donata Susipažinome pirmame kurse, įstojusios į Vilniaus kolegiją, Aprangos dizaino specialybę. Nors iš pradžių kūrėme ir įsivaizdavome visai skirtingas drabužių stilistikas, nuomonės pamažu vis sutapdavo. Kažkuriuo etapu pradėjome judėti labai panašiu ritmu: abi pirmas kolekcijas pasiuvome antrame kurse, abi lygiagrečiai su mokslais pradėjome darbuotis įvairiuose projektuose kartu su nestandartinių sprendimų manufaktūra „MurMurMur“ bei „Eko laboratorija“.

Marina Asmeniškai aš pradėjau siūti tik įstojus į šią specialybę. Po dvyliktos klasės tikrai dar tiksliai nežinojau, ką noriu veikti. Mokykloje didelę įtaką darė teatras, todėl pirmiausia bandžiau stoti į scenografijos specialybę Dailės akademijoje. Ten neįstojus, mąsčiau apie grafikos dizainą, o tik tuomet apie aprangos dizainą. Gyvenimas viską sudėliojo teisingai. Nė akimirkos nesuabejojau, kad esu kažkur ne ten.

Kodėl jūsų duetas vadinasi „Tribe“?

Marina ir Donata „Tribe“ išvertus į lietuvių kalbą reiškia – gentis. Kai „susiėjome“ kartu kurti, pirmas mūsų darbas buvo sugalvoti pavadinimą. Labai norėjosi, kad jis „išplauktų“ natūraliai, kad to žodžio reikšmė atspindėtų mus. Ir atradus šį žodį klausimų jau nekilo. Pirmiausia „gentis“ reiškia žmonių būrį, susivienijusį dėl vieno tikslo; taip pat tai kažkiek asocijuojasi su etno stiliumi, kuris mus nuolat įkvepia ir domina. Na ir šiaip, mes tiesiog norime suburti gentį, kurį vertintų ir mylėtų mūsų kuriamus drabužius (šypsosi).

Donata Norėjosi taikliai įvardyti susikūrusį duetą, taigi „Tribe“ – mūsų dueto gentis, su savo kultūra, papročiais, stiliumi, įpročiais.

Koks jūsų kūrybos išskirtinumas?

Marina ir Donata Audinio marginimas yra viena didžiausių aistrų, galinti tapti mūsų kūrybos „arkliuku“. Mėgstame ieškoti įdomių audinių, junginių. Mums taip pat labai svarbus ne tik atskiras drabužis, bet visas kuriamas įvaizdis. Todėl visuomet galvojame, kokiems žmonėms kuriame konkrečią kolekciją. 

Ir kokie gi jie?

Marina ir Donata Mūsų tikslas – kurti dėvimus, patogius, funkcionalius drabužius. 

Ką laikote didžiausiu savo laimėjimu?

Marina Tai, kad atradome viena kitą.

Kokie žmonės jus įkvepia?

MarinaJų labai daug ir jie nuolat kinta, nes vis atsiranda naujų. Galėčiau išskirti Karlo Lagerfieldo novatoriškumą, Rodarte'o kūrybą, nesenai atrastą Beną Shermaną, Dorą Mojzes ir t. t.

Donata „Kenzo“, Alexanderas Mcqueenas, labai įkvepia Skandinavų dizainerių darbai, pavyzdžiui, „Odeur“.

Ar dažnai mūsų šalies gatvėje sutinkate žmonių, į kurių išvaizdą verta atkreipti dėmesį?

Marina Atkreipiu dėmesį į tuos, kurie gerai jaučiasi su pačių susikurtu stiliumi. Kažkaip nelabai rūpi kokiais drabužiais apsirengęs žmogus, svarbiausia, kad jaustų stilių ir kurtų sau patinkantį įvaizdį. Na, bet jau tokius teiginius tikriausiai girdėjote ne kartą. „Svarbiausia gerai jaustis“ – tam aš tvirtai pritariu.

Donata Gatvėje tikrai galima sutikti stilingų, įdomių žmonių, o neatkreipti dėmesio į jų drabužius, tiesiog neįmanoma. Tai – profesinė liga (šypsosi).

Ką veikiate laisvalaikiu?

Marina Na nieko ypatingo – pasisėdėjimai su draugais, teatras, kinas, biblioteka, audinių paieškos, pasivaikščiojimai po miestą... O apibendrinus – „Tribe“ yra mūsų laisvalaikis.

Donata Jei atsiranda šiuo metu laisvo laiko, smagu jį praleisti lovoje...

Ką patartumėte šią žiemą įsigyti kiekvienam nors kiek mada besidominčiam žmogui?

Marina Ką nors patinkančio pačiam sau ir šilto, juk žiema. Žinoma, ką nors iš naujausios mūsų kolekcijos (šypsosi).

Donata Šiltą vilnonį šaliką.

Kaip planuojate pristatyti savo naujausią kolekciją ant kiek netradicinio šių metų „Mados injekcijos“ podiumo?

Marina ir Donata Mums svarbu, kad pristatymas būtų efektingas, energingas, teatrališkas ir perteiktų kolekcijos koncepciją, kurią žiūrovai kartu išgyventų ir į ją įsijaustų. Šių metų „Injekcijos“ pasirinktas aktyvaus laisvalaikio parkas „Kablys“ mus tiesiog „veža“. Nestandartinis podiumas lyg tyčia pritaikytas mūsų kolekcijai. Labai stengsimės tai išnaudoti. Mūsų kolekcijos pasirodymo metu žiūrovai gali tikėtis išvysti nestandartinius, įdomius modelius (vaikinus), stiprios muzikos, drabužių, netikėto „medžio motyvo“, šamanizmo ir teatrališkumo sintezę.

TRIBEbyMarinaDonata – „Facebook'e“

dizainas, dizainerių drabužiai, Donata, Dovilė Raustytė, drabužių dizainas, lietuvių dizaineriai, mados infekcija, mados injekcija, Marina, tribe

Naujausi komentarai
violeta
2011-12-07, 21:58
"Mūsų tikslas – kurti dėvimus(...)drabuzius"-kurie cia?
tas prajuokino: daugiau jau nebeskaiciau:"Ką patartumėte šią žiemą įsigyti kiekvienam nors kiek mada besidominčiamžmogui?Marina: Ką nors patinkančio pačiam sau ir šilto, juk žiema. Žinoma, ką nors iš naujausios mūsų kolekcijos (šypsosi).Donata: Šiltą vilnonį šaliką."-ar vadinat save dizaineremis? stiliu savo turit, nesigincyju (cia tiem, kurie los) bet tiksliau ar bent suvokiat ta zodi 'buti dizaineriu' ar 'dizaineris' is vis? (kurejas ir darytojas ar amatininkas gi ne tas pats, argi?
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai