Smaližėms: saldumynai skatina nepageidaujamą plaukuotumą

Laikas.lt
Nuotr. ALAMY

Daugiau nei pusė viso pasaulio moterų skundžiasi per dideliu plaukuotumu. Pasirodo, plaukuotumą skatina ne tik genai ar sveikatos problemos, bet... ir pomėgis saldumynams!

Moterų sveikatos ekspertai nustatė dažniausiai pasitaikančias nepageidaujamo plaukuotumo priežastis.

Pyragai pyragaičiai

Jeigu mėgstate saldumynus, kuriuose gausu angliavandenių (pyragaičiai, sausainiai, saldainiai, tortai ir panašiai), didelė tikimybė, kad ateityje galite turėti problemų su plaukuotumu.

Saldumynai turi labai aukštą glikemijos indeksą (jis rodo, kaip greitai cukrus iš maisto patenka į kraują), toks greitis gali sukelti per didelį insulino hormono išskyrimą.

Insulinas kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje. Jeigu insulino išskiriama per daug, jis tampa mažiau efektyvus. Tuomet reaguoja kiaušidės - jos išskiria vyriško hormono testosterono: „Testosteronas yra viena iš priežasčių, kodėl moteris kamuoja plaukuotumas“,- kalbėjo moterų sveikatos ekspertė Marilyn Glenville.

Policistinės kiaušidės

Policistinės kiaušidės – liga, kuomet moterų kiaušidėse susiformuoja cistos arba jų fulikulai. Ši liga gydoma hormoniniu arba chirurginiu būdu.

Policistinės kiaušidės taip pat gali būti plaukuotumo priežastimi. Kadangi kiaušidės negali pilnai funkcionuoti, moterims dažnai sutrinka ciklas, sumažėja vaisingumas ir ima kamuoti spuogai. Tokia liga sergančių moterų organizmas išskiria vyriškų androgenų, dėl kurių ima augti nepageidaujami plaukeliai.

Egzema

Sergančios egzema, taip pat, gali skųstis per dideliu plaukuotumu. Į egzemos pažeistas odos vietas patenka daugiau kraujo, todėl ten gali atsirasti ir plaukelių.

Plaukeliai auga ir todėl, kad egzema pakeičia odos ląstelių atsinaujinimą. Pavyzdžiui, įprastai ląstelės atsinaujina per 21 ar 28 dienas, o sergantiems egzema – per 6.

Anoreksija

Anoreksija taip pat gali prišaukti papildomą kūno padengimą plaukeliais. Tačiau, endokrinologės daktarės Rinos Davison, kodėl taip atsitinka dar nėra nustatyta: „Blogiausia, kad sergančioms anoreksija plaukeliai dar pablogina požiūrį į savo kūną“.

Steroidai

Steroidai, ypač kortikosteroidai, dažnai naudojami astma ir artritu sergančių žmonių. Juose yra sintetiniai hormonai, kurių kiekis organizme gali pamažu kauptis. Per didelis susikaupęs kiekis gali pasireikšti padidėjusiu plaukuotumu arba net tokia rimta liga kaip Kušingo sindromas. Toks poveikis gali pasireikšti, jeigu vaistai vartojami daugiau negu 6 mėnesius.

Menopauzė

Moters meno pauzės metu, vyriškas hormonas – testosteronas, ima dominuoti. Tiesa, tai nereiškia, kad testosterono kiekis pakilo – tiesiog pasikeičia vyriškų ir moteriškų hormonų santykis (į vyriškųjų pusę). Meno pauzės metu daugiausiai plaukelių ima augti testosteronui „jautriausiose“ vietose: ant smakro, virš viršutinės lūpos, apie krūtų spenelius, retesniais atvejais – ant žandų ir nugaros. To galima išvengti gydytojui paskyrus specialų hormoninį gydymą.

anoreksija, egzema, hormonai, meno pauze, saldumynai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai