El. parduotuvės savininkas: „Norėjau būti jei ne vienintelis, tai bent pirmasis“

Ina Peseckienė

21 metų Aivaras Bataitis nuogąstauja, kad nedrįso pradėti verslo anksčiau. Norėdamas atsigriebti už prarastą laiką, jis dirba išsijuosęs: kol kiti brandina idėjas metų metus, Aivaras vos per pusmetį įkūrė šiandien sėkmingai veikiančią interneto parduotuvę. Verslo patirtimi jis dalinasi su skaitytojais.

Nuo idėjos iki verslo. Mintį apie nuosavą verslą brandinau nuo šešiolikos, tačiau tada neturėjau galimybių: paskolos nepilnamečiui nesuteiktų. Labai norėjau būti finansiškai nepriklausomas nuo tėvų.

Ilgai svarsčiau, ko galėčiau imtis. Norėjau, kad būtų mažiau konkurencijos, tačiau dviračio gi neišrasi. O tada draugas ėmė prekiauti drabužiais internetu, taip įkvėpdamas mane dairytis nišos. 

Sprendimą prekiauti dantų balinimo priemonėmis lėmė toli gražu ne tyrimai ar potencialių klientų poreikių analizė. Pamaniau: jei man ir mano aplinkiniams reikia šios prekės, bus ir kitų norinčiųjų. Atrodytų, rinka tokioms prekėms per maža, tačiau moterys visad nori puoštis, šiuolaikiniai vyrai nuo jų neatsilieka.

Nuo idėjos iki realizavimo praėjo pusmetis. Gal būtų buvę greičiau, bet viską dariau pats - nuo puslapio kūrimo iki reklamos. Lėšos įprastai atriša rankas: paprasčiau nusisamdyti specialistą, tačiau galiausiai visi priežiūros darbai vis vien gula ant tavo pečių. Manau, elektroninės prekybos srityje verta vienąkart gerai įsigilinti pačiam, nei vėliau iškilus problemai ar norint ką nors keisti vėl kreiptis į profesionalą. Be to, tai gera patirtis, kurią aš pritaikau kitiems savo projektams - antrąkart viskas yra daug lengviau.

Verslo filosofija. Parduotuvėje www.dantubalinimas.net klientai randa visko, ko reikia dantų balinimui namuose. Svetainėje aptariami balinimo privalumai ir trūkumai, pateikiama informacija apie dantų balinimo sistemas ir priemones, kuri padeda apsispręsti, kokį dantų balinimo būdą pasirinkti. Mano tikslas – nepriekaištingas aptarnavimas bei aukšta produktų kokybė. Parduotuvė virtuali, o gražios klientų šypsenos - realios.

Apie sunkumus. Sudėtinga buvo ne tik sugalvoti, kuo prekiausiu, bet ir rasti tiekėjų. Man buvo svarbu, kad prekės būtų kokybiškos, - suvokiau, kad konkuruosiu su užsienio pardavėjais. Tiekėjų ieškojau interneto pagalba: rašiau laiškus, skambinau, derėjausi. Iš pradžių užsisakiau pavyzdžių, asmeniškai patikrinau jų kokybę, vėliau užsakiau didesnį kiekį pigiau.

Vis dėlto didžiausia kliūtis man buvo žinių stygius. Teko daug domėtis ir mokytis savarankiškai. Daugiausia pastangų reikalavo reklamos sritis. Dabar mielai studijuočiau reklamos vadybą – mano manymu, interneto prekybai ji turi lemiamos įtakos. 

Susidūriau ir su klientų kompiuteriniu neraštingumu. Deja, gana daug žmonių dar nemoka naudotis el. bankininkystės paslauga, baiminasi, ar teisėtai internete juos nukreipė į banką – skambina klausdami, ar tai nekelia grėsmės jų sąskaitai. 

Apie konkurenciją. Planuodamas kurti verslą norėjau rasti nišą, kurioje būčiau jei ne vienintelis, tai bent pirmasis. Kai ant kulnų ėmė lipti konkurentai, nenustebau – verslo idėja buvo gera. Tačiau konkurentams įsitvirtinti nepavyko. 

Suprantama, visad yra rizikos, kad stambūs rykliai „praris“ nedidelį verslą, bet dažniausiai nišoje jiems per seklu.

Apie nuoseklumą. Išmanyti verslo procesus svarbu, bet dar svarbiau – asmeninės savybės: užsispyrimas ir gebėjimas veikti nuosekliai. Niekas negimsta mokėdamas, versle visas vadovėlių tiesas patyriau savo kailiu. 

Pirmas svarbus žingsnis, kurį žengiau – apskaičiavau, ar verta pradėti prekiauti, apskaičiavau investicijas, pajamas, mokesčius ir pelną. Sakoma, gera pradžia – pusė darbo, bet prieš pradedant derėtų pamatuoti, ar dedamos pastangos duos vaisių. 

Apie baimę. Neslepiu, kad bijojau pradėti. Visų pirma dėl to, kad nesulaukiau palaikymo iš vyresnių žmonių: mama baiminosi dėl mano planų, tad jie likdavo tik galvoje. Šiandien gailiuosi, kad nesiėmiau verslo anksčiau, dabar būčiau daugiau pasiekęs. 

Kai vis dėlto apsisprendžiau prekiauti internetu, paramos sulaukiau iš tėvo – tiek finansinės, tiek moralinės. Verslininkų mūsų šeimoje nebuvo, bet jo pritarimas man buvo svarbus.

prekyba internetu

Apie išlaidas. Dirbu vienas, šiame etape dar sugebu viską spėti. Tiesa, dėl to esu visiškai priklausomas nuo kompiuterio: turiu administruoti užsakymus, kad kuo skubiau išsiųsčiau prekes klientams.
Daugiausiai išleidžiu reklamai – ji yra el. prekybos variklis. Praktika rodo, kad pasirinkus gerą reklamos kanalą pardavimai sparčiai kyla. 

Praktiniai patrimai. Kaip ir daugelis, naudojuosi mokėjimai.lt internetinių atsiskaitymų sistema, kuri palengvina pirkėjų įmokų surinkimą. Be to, tai savotiškas patikimumo ženklas: mokėjimai.lt kokybės logotipu pažymi patikrintas ir patikimas svetaines.

Esu išbandęs keltą turinio valdymo sistemų, vis dėlto pasirinkau „PrestaShop“. Ji turi įvairių naudingų funkcijų, bet nėra perkrauta, be to, yra versija lietuvių kalba.

Geriausias nemokamas patarimas yra "nebijok". Jei nepasiseks pirmąkart, turite dar ne vieną bandymą.
 

Aivaras Bataitis, dantubalinimas.net, el.parduotuvė, verslas, verslininkai

Naujausi komentarai
Apgailetina
2012-03-19, 15:03
Quote: "Dabar mielai studijuočiau reklamos vadybą – mano manymu, interneto prekybai ji turi lemiamos įtakos." ir "Daugiausiai išleidžiu reklamai – ji yra el. prekybos variklis. Praktika rodo, kad pasirinkus gerą reklamos kanalą pardavimai sparčiai kyla."
Kas per idiotiskoje aplinkoje gyvename??? - isreklamuok kad ir niekam nereikalingus is ganyklos paimtus sudziuvusius karvasudzius ir visi kaip pasele ims juos pirkti. Gudriu kinieciu ir buku europieciu verslo paslaptis...
P.s.
O gaktos plauku bigudukais dar niekas neprekiauja, juk jie labai reikalingi?...
2012-01-18, 17:04
Sveiki, Norejau pasakyt kad bandziau kapas ir dantu blainimo jusoteles, tad galiu paskyti dantu juosteles veikia zymiai geriau ir efektyviau! Beje cia galite rasti jas pigau - www.DantuJuosteles.lt
123
2011-12-21, 20:50
o kaip su mokesciasi grazuoli?
jonas
2011-12-21, 16:45
sveikinu su iniciatyva, o šiaip nekreipk dėmesius į piktus komentarus - lietuviai pavydūs, ir patys geriau nieko nedarys, bet kitus kritikuos
DDD
2011-12-21, 16:31
Sakyciau tragedija svetaine. Bet sveikinu kad jaunas emeisi veiklos.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai