IMDB geriausiai įvertinti 2011 metų filmai

Rasa Barčaitė

2011-ieji artėja į pabaigą ir pats laikas pristatyti metų kino derlių, kurį įtakinga tarptautinė filmų bazė IMDB pagal savo prisiregistravusių narių vertinimus suskirstė į Top 10.

IMDb šiuo metu turi virš 100 mln. registruotų vartotojų, todėl galime teigti, kad sudarytas topas yra pakankamai objektyvus ir atspindi masinį skonį.

10. „Iksmenai: pirma klasė“ (X-Men: First Class)

„Iksmenai: pirma klasė“ – tai penktoji „Iksmenų“ serijos juosta, tapsianti pirmąja iš ateityje planuojamos nufilmuoti trilogijos apie Iksmenų priešistorę. IMDB vartotojų komentaras: „Filmas siūlo krūvą siurprizų, daug veiksmo, užpakalių spardymų, specialiųjų efektų, humoro... Tai geriausia komiksų knygos ekranizacija šiais metais“.



9.  „Žmogus pakeitęs viską“ (Moneyball)

Kaip teigia filmų platintojai, tai protinga, komiška, komplikuota ir giliai jaudinanti drama vaizduoja tikrovišką šiandieninio sporto veidą, mums menkiau pažįstamo žaidimo užkulisius ir gudrią komandos formavimo strategiją, kurią galėtų adaptuoti krepšiniui ar futbolui lietuviškų komandų vadovai.

Filmo scenarijų pagal tikrais įvykiais paremtą 2002 metų istoriją ir bestseleriu tapusią Michaelo Lewiso knygą parašė patyrę Holivudo profesionalai Stevenas Zaillianas ("Oskaro" premija už "Šindlerio sąrašą") ir Aaronas Sorkinas ("Oskaro" premija už "Socialinį tinklapį"). Kaip teigia IMDB vartotojai, tai turbūt geriausias iki šiol sukurtas filmas apie beisbolą. Ir net nesidomint šia sporto šaka, filmas patiks savo idėja ir gerais aktoriais.



8. Tarnaitė / The Help

Filmo veiksmas vyksta prie Misisipės upės, 1960-taisiais metais, kur pietų valstijų mergina grįžta po koledžo ir nori tapti rašytoja, bet pasirenka pirmajam interviu dvi juodaodes moteris tarnaites... Mergina net nenumanė, jog Eibilin ir Mini gyvenimo patirtis tokia skaudi, o abi moterys vos prabilusios sugeba pravirkdyti dangų ir prajuokinti akmenį...

Kaip teigia IMDB vartotojai, tai nepaprasta istorija, kuri verta dėmesio ne vien todėl kad pastatyta pagal labai populiarią to paties pavadinimo rašytojos Kathryn Stockett knygą, bet ir dėl nepakartojamų aktorių: Viola Davis, Emma Stone, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard and Allison Janney...



7. Mapetai / The Muppets

Ketinama nugriauti legendinę Mapetų kino studiją, valdomą aktorės Rashidos Jones.  Padedamas savo kambarioko, mapeto Voltero, Garis ir jo draugė Merė ryžtasi surinkti visus Mapetus, kuriuos likimas išbarstė po visą pasaulį ir sukurti pasirodymą, turėsiantį išgelbėti studiją nuo griūties.  Legendiniai Mapetai privalo nupūsti dulkes nuo savo kostiumų ir įrodyti, jog vis dar šį tą sugeba. Pasak IMDB vartotojų, šis filmas tikrai vertas dėmesio ir netgi prilygsta pirmajam legendiniui Mapetų filmui.



6. 50/50

Adamas yra 27 metų jaunuolis, sužinojęs apie žiaurią diagnozę - jis serga retos formos vėžiu. Su draugų, šeimos ir vėžio centro pagalba  Adamas sužino apie tikrąsias ir svarbiausias gyvenimo vertybes. Filmas paremtas tikra istorija.  IMDB vartotojai teigia, kad tai atviras ir gilus filmas, kuris tikrai ne depresiškas, kaip gali pasirodyti iš liūdnos pagrindinio veikėjo istorijos.



5. Haris Poteris ir Mirties relikvijos. 2 dalis 3D / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 3D

„Haris Poteris ir mirties relikvijos 2" - tai paskutinis nuotykis „Hario Poterio" filmų serijoje. Nekantriai lauktas filmas yra antroji iš dviejų pilno metražo filmų dalių. Didingame finale mūšis tarp gėrio ir blogio jėgų burtininkų pasaulyje perauga į visuotinį karą. Dar niekuomet ant kortos nebuvo pastatyta tiek daug. Niekas nėra saugus. Tačiau būtent Hariui Poteriui teks paaukoti didžiausią auką nenumaldomai artėjant kulminacinei kovai su valdovu Voldemoru.

Pasak IMDB vartotojų, kad filmas - puiki H.Potterio sagos ir epochos pabaiga. Ką čia bepridursi, jaunojo burtininko gerbėjai jį išties dievina, todėl filmas ir atsidūrė Top'o viduryje.



4.  Važiuok / Drive

Holivudo aktorius Ryanas Goslingas pastaruoju metu Holivude tapo populiarus. Vienas naujausių jo filmų – „Drive“, susilaukė itin teigiamų kritikų atsiliepimų. Filmo veiksmas sukasi apie Holivudo kaskadininką „laisvalaikiu“ dirbantį nusikaltėlių vairuotoju (tai yra, tuo, kuris meistriškai „išveža“ iš nusikaltimo vietos). Jis sugeba išlaikyti save paslaptyje ir visuomet atsiriboti – 5 minutės laukimo nusikaltimo vietoje, jokių papildomų užduočių, klausimų ir jokių vardų. Visas, atrodo, einasi gerai, kol jis neįsimyli moters, kurios ką tik iš kalėjimo grįžusiam vyreliui gresia rimtas pavojus...

Pasak IMDB komentatorių, tai išties gražus ir hipnotizuojantis filmas, kuriame Ryanas Goslingas idealiai atitinka savo vaidinamą tipažą. Beje, labai džiaugiamės, kad šį filmą buvo galima pamatyti ir Lietuvos kino teatruose.



3. Kovotojai / Warrior

Amerikiečių režisieriaus Gavino O'Connoro veiksmo dramoje dalyvauja profesionalūs sportininkai ir mišrius kovos menus praktikuojantys atletai (Nate'as Marquardtas, Kurtas Angle'as, Erikas Apple'as, Anthony Johnsonas, Roanas Carneiro), tad raumeningų ringo dvikovų fanai pamatys ypač autentiškai nufilmuotas ir kvėpavimą stabdančias varžybas. Tačiau emocingas filmas intriguoja ne vien tik muštynių sporto batalijomis, bet jaudinančiai paliečia šeimos pamatus ir kalba apie kertinius tėvo santykius su vaikais. 

Kaip vertina IMDB lankytojai, filme puikiai išlaikomas balansas tarp dramos ir veiksmo filmų žanrų. Tai netgi labiau drama, nei veiksmo filmas.



2. Hugo išradimas (3D) / The Invention of Hugo Cabrett (3D)

Turbūt režisierius Martinas Scorsese retai sukuria blogus arba finansiškai nesėkmingus filmus. Ne išimtis ir  „Hugo išradimas“ – tai nuotykių filmas visai šeimai, paremtas Briano Selznicko pasakojimu „Hugo Kabareto išradimas“ (orig. „The Invention of Hugo Cabret“). Nuostabūs efektai, pasakiški vaizdai ir pavergiantis pasakojimas apie didžiausią tikėjimą – tikėjimą svajonėmis. Ir dar 3D formatu.

Kaip teigia IMDB nariai, tai išties geras filmas, kuris įtraukia nuo pat pirmos scenos, kuomet suvoki, jog režisieriui pavyko berniuko svajonę perkelti į tikrą gyvenimą.

1. Išsiskyrimas (Jodaeiye Nader az Simin)

Sutuoktiniai Naderas ir Simina gyvena neramumų krečiamame Irane. Galvodama apie geresnes galimybes dukrai, moteris nori palikti šalį, tačiau Naderas nesutinka: jis jaučia pareigą rūpintis Alzheimerio ligos kamuojamu tėvu. Simina nenori nusileisti ir pareikalauja skyrybų. Dilema tarp pareigos tėvui ir meilės dukteriai sujaukia šeimos gyvenimą. „Išsiskyrimas“ – jaudinanti istorija, Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje laimėjusi „Auksinio lokio“ apdovanojimą.

Kaip teigia IMDB vartotojai, net sunku pasakyti, kodėl šis filmas toks geras. Ar dėl režisūros, ar dėl istorijos? Ar dėl gerų aktorių, ar dėl montažo? Turbūt dėl visko... Tiesiog labai labai geras filmas.

drive, geriausi filmai 2011, Jodaeiye Nader az Simin, reitingai, topas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai