Now Reading
Idiotiškos K. Pilkingtono kelionės (Video)

Idiotiškos K. Pilkingtono kelionės (Video)

Idiotiškos K. Pilkingtono kelionės (Video)

Dovilė Raustytė

Karlas Pilkingtonas (39) vienų laikomas juokingiausiu Didžiosios Britanijos (o gal net pasaulio) žmogumi, o kitų – tiesiog kvailiu, kuriam pasisekė gauti galimybę pakeliauti. Žiūrint jo kelionių ciklo „Idiotas užsienyje“ (angl. An Idiot Abroad) reportažą po reportažo, norisi suprasti, kas jis iš tiesų – genijus ar idiotas?

Tarp šių dviejų, pavadinkime, psichinių būsenų riba jau be galo daug kartų aptarta. Tiksliau, jos nebuvimas. Ypač kalbant apie žymius žmones. Tad šį kartą bus bandoma apsistoti ties idioto sąvoka.

Prieš rengiant straipsnį, paklausėme keleto žmonių nuomonės apie Karlą Pilkingtoną: „Ai tas durnius, geras“, „Jo, žinau, nesveikas bičas“ ir pan. replikos. Kas žino šį veikėją, ko gero, matė ne vieną ir tikrai ne dešimt jo laidų ar jų ištraukų (legaliai, naudojantis „Youtube“), o kas nežino, turi galimybę dabar susipažinti su juo iš arčiau. Garantuotai perskaitę šį straipsnį, įsijungsite kompiuterį, jei to dar nepadarėte…

***
Keliaudamas K. Pilkingtonas dėka savo draugų komikų Ricky Gervaiso ir Stepheno Merchanto pakliūna į keisčiausias situacijas, kuriose kitas žmogus, galimas daiktas, nebūtų toks juokingas. Kultūriniai skirtumai, žinoma, taip pat prideda savo. Žodžiu, pamačius, kaip nuplikęs britas Egipte bando šokti pilvo šokį su profesionalia šokėja, moko senus kinus tarti savo vardą, mėgina atsistoti ant galvos su apsirūkiusiu, nuogu jogu Indijos gatvėje, yra atplukdomas į kanibalų salą ir čia paliekamas, norisi įsijungti sekantį vaizdelį, o peržiūrėtu pasidalinti su pažįstamais. Nesvarbu, tai juokinga ar tik stebina, o gal, atvirkščiai, kelia gailestį, bet kuriuo atveju K. Pilkingtonas sugeba tapti valandos, dienos, kelių savaičių dėmesio objektu.

Viskas prasidėjo 2010 m. komikams Ricky Gervaisui ir Stepheno Merchantui sugalvojus savo radijo laidos kolegą – Karlą Pilkingtoną – išsiųsti aplankyti septynių pasaulio stebuklų. Žinoma, jis nežinojo, kur tiksliai važiuoja, ir ką ten veiks, kaip ir apie būsimą laidos pavadinimą – „Idiotas užsienyje“. Tiesiog buvo filmuojamos jo reakcijos, o kartais iškrečiamas ir vienas kitas pokštas. Pavyzdžiui, viename iš naujų septynių pasaulio stebuklu laikomame Jordanijos mieste Petra, K. Pilkingtonas „netyčia“ pasiklysta (kaip spėjama, yra paklaidinamas savo draugų) ir atsiduria pas dykumų žmones beduinus. O čia jau reikia pamatyti, kaip jis bando susipažinti su europiečiams visiškai netradicinėmis gyvenimo sąlygomis palapinėje, kaip reaguoja į vakarienei verdamą karvės galvą ir pan.


 

Baigus filmuoti K. Pilkingtono septynis stebuklus, R. Gervaisas ir S. Merchantas pradėjo vystyti antrojo sezono idėją – „Tai, ką privalai padaryti iki mirties“. Čia K. Pilkingtonas padiktavo savo sąlygas: „Tų dalykų sąrašą sudarysiu aš pats, arba nebus jokių kelionių ir jokių filmavimų“. Buvusių laidų kūrėjams neliko nieko kito, kaip pasakyti „ok“. Tačiau ir tada jie nesiliovė krėtę įvairiausių pokštų savo draugui, tad susitarimas buvo įvykdytas, tačiau laida specifikos ir žiūrovų srauto neprarado. Kiekvieną naują, per Didžiosios Britanijos kanalą „Sky1“ parodytą „Idioto užsienyje“ laidą, peržiūrėdavo daugiau nei milijonas žmonių. Tad apie šio veikėjo populiarumą, bent jau didžiojoje saloje, kalbėti neverta.


Kur keliauti ir ką beprotiško nuveikti sumanė K. Pilkingtonas, gavęs „televizinę“ laisvę? Jis nuvyko į Afriką, kur apsilankė begemotą laikančių žmonių namuose, nuskrido į Rusiją susitikti su „Žmogumi Magnetu“ – savo kūnu traukiančiu visus aplink save esančius geležinius daiktus ir t. t.

„Nors taip dažnai nebereikėdavo krūpčioti dėl šiltai Anglijoje sėdinčių bičiulių krečiamų pokštų, vis vien antrojo sezono kelionės buvo daug sunkesnės. Viską dariau vienas, tai reiškia prisigalvodavau dar daugiau nesąmonių“, – žurnalistams pasakojo „Idioto užsienyje“ žvaigždė. Stebėdamas banginius Aliaskoje jis sužinojo, kas yra jūrligė, o lūšnynuose pabandęs susiręsti namelį, suprato, kad mąstymas „koks skirtumas vienu nameliu čia daugiau ar mažiau“ yra tikrai neteisingas, ir panašūs įvykiai lydėjo visas antrojo, kaip, beje, ir pirmojo sezono laidas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

***
 Na, žiūrint ne kartą norisi garsiai pasakyti: „Koks idiotas gali sugalvoti plikomis rankomis vykti į džiungles, kur pilna gorilų?“ Tačiau neabejotinai, tokie K. Pilkingtono poelgiai, lydimi intelekto nepaliesto veido išraiškos, ir pelnė jam populiarumą, o laidai – milijonines peržiūras.


 

Beje, savo tėvams K. Pilkingtonas iki šiol sako, kad jo laida vadinasi „Septyni pasaulio stebuklai“. O savo ilgametei draugei nepasakoja visų kelionių smulkmenų, kadangi jie neturi namie kabelinės, todėl tiesą nuslėpti dar lengviau. Paskutinis incidentas su šeima K. Pilkingtonui įvyko, kai jis savo penkiamečiui sūnėnui parodė Kinijoje valgyto šuns nuotraukas. Dėl panašių dalykų jis nusprendė niekada netapti tėvu.

Praėjusiais metais pasirodė jo paties parašyta knyga „Idiotas užsienyje: Karlo Pilkingtono kelionių dienoraščiai“ (angl. An Idiot Abroad: The Travel Diaries of Karl Pilkington). Tai jau ketvirta daugelio tiesiog trenktu vyruku laikomo autoriaus knyga. Laukiame trečiojo sezono.


Šis straipsnis publikuotas sausio mėnesio Laikas.lt žurnale tema ATEIVIAI, kurį galite rasti daugumoje kavinių arba čia. Kiti numerio straipsniai:

NSO Lietuvoje: mes ne vieni?
Vladas Lašas: „Noriu kosmonautiką priartinti prie Lietuvos“ (Interviu)
100 Deniso Kolomyckio darbų (Interviu)
Ateivių tipai: čiupakabros, maldininkai ir kt. būtybės
„Avaspo“ – kaip ta už uodegos nepagaunama gyvatė (Interviu)
Pasidaryk pats – kosminiai drabužiai
Urbanistinis buriavimas – ekstremalu ir nauja
Ar esate matę ateivių?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top