Now Reading
Serialo „Dexter“ herojus – moralinio kodekso besilaikantis žudikas (Foto)

Serialo „Dexter“ herojus – moralinio kodekso besilaikantis žudikas (Foto)

Serialo „Dexter“  herojus – moralinio kodekso besilaikantis žudikas (Foto)

Ieva Stankūnaitė
Nuotr. Dexter Facebook

Karšta Majamio saulė, gražios merginos, kvapą gniaužiančios vietinės policijos bylos, paslaptingas veikėjas Dexteris ir… KRAUJAS.

Asmenybė

Susipažinkite su Dexteriu. Majamio policijos kraujo tyrimų biuro darbuotoju. Kaip ir visi normalūs žmonės, jis geria rytinę kavą, eina į darbą, bendrauja su kolegomis, turi merginą, asmeninį laisvalaikį. Jis tikras moterų liaupsinamas džentelmenas, visada randa paguodos žodį savo draugams ar sesutei Deborai (su kuria, beje, aktorius tikrame gyvenime buvo vyras ir žmona!) ir iš pirmo žvilgsnio – tiesiog gyvena normalų gyvenimą. Tačiau yra ir antroji Dexterio pusė, kaip jis pats sako – tamsioji. Dažniausiai naktimis jis tampa serijiniu žudiku, kuris „valo“ pasaulį nuo nusikaltėlių (žudikų, tokių pačių kaip jis). Mėgstamiausia jo frazė „Tonight is the night“ (metas žudyti).

Tokios stiprios asmenybės kaip Dexteris reikėtų dar gerai paieškoti. Rodos, kad būtent aktoriui (Michaellas C. Hallas, pažįstamas „Six Feet Under“ fanams) šis vaidmuo ir sukurtas, juo tiesiog neįmanoma nesižavėti. Seriale Dexteriui nėra lengva bendrauti su kitais normaliais žmonėmis. Jis pats yra sociopatas, nejaučiantis nei meilės, nei neapykantos. Jam sunku reikšti savo jausmus, bet vis tiek jis sudaro mums geraširdės asmenybės įspūdį.

Siužetas

Pirmasis serialo sezonas sukurtas remiantis autoriaus Jeffo Lindsay romano „Darkly Dreaming Dexter“ motyvais. Dar vaikystėje Dexterį ir jo sesę įsivaikino policijos pareigūnas Harris. Jis pastebėjo vaiko polinkį žudyti, kuris kilo, kaip vėliau paaiškėjo, dėl vieno kraupaus įvykio berniuko praeityje (jis buvo rastas milžiniškame kraujo klane šalia nužudytos motinos). Šį žiaurų polinkį Harris mėgino nukreipti tik į blogų žmonių, o, tiksliau, serijinių žudikų, kuriuos aplenkė teisingumas, žudymą. Jis profesionaliai išmokė berniuką nuslėpti visus įkalčius ir likti nepastebėtam puikiai vaidinant žmogiškus jausmus su kitais žmonėmis.

Dexteris Morganas nėra tipinis serijinis žudikas. Jis turi ypatingą ryšį su krauju. Jo aukos privalo atitikti labai griežtai nustatytą „moralinį kodeksą“, kurį jam ir paliko jo velionis tėvas Harris. Šių kraupių žudymų metu jis laikosi daugybės tradicijų, viena iš jų – perrėžus aukos žandą paimti jos kraujo mėginį ir taip papildyti savo kolekcinę dėžutę. Jis žudo preciziškai steriliai, savo nusikaltimo vietą ilgai ruošia, o aukos kūnu kruopščiai atsikrato savo jachtos, paradoksišku pavadinimu „Slice of life“, pagalba. Serialo kūrėjai sugeba taip teigiamai pateikti Dexterio asmenybę, kad žiūrovas nesąmoningai net pradeda pateisinti ir palaikyti tokį herojaus elgesį – juk jis žudo tik blogiukus!

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kiekvienas daugiaserijinio filmo sezonas įtraukia žiūrovus vis į naują herojaus gyvenimo etapą. Tai jis atranda savo kraujo brolį, kuris vėliau paaiškėja yra serijinis žudikas (šaldymo furgono žudiko istorija) ir jam tenka jį nužudyti. Tai Dexteris pagaliau randa žmogų, kuris pagaliau pažįsta jo tamsiąją pusę ir pradeda net kartu vykdyti planus, bet, žinoma – neilgam. Kitą kartą mūsų herojus pats tampa savo kolegų policininkų ieškomu nusikaltėliu (išsisukti, aišku, pavyksta), galiausiai – jis net tampa mylinčiu vyru ir tėvu… ir jam tai puikiai sekasi, nors vėliau jo žmona nužudoma ir jis lieka vienišu tėvu.

Žiūrovų ištikimybė

Nuo pat 2006 metų serialas laimėjo daugybę apdovanojimų, tarptautinėje filmų bazėje IMDB jis įvertintas net 9,2/10 balų, ir, žinoma, turi savo fanų klubus. Su nekantrumu laukiami jau 7-as ir 8-as sezonai, kurių galėjo ir nebūti, nes aktorius Micaellas C. Hallas sunkiai, bet įveikė vėžinę ligą. Prieš tai nebuvę labai vertinami serialo herojai tapo garsiais ir geidžiamais Holivudo aktoriais. Vienintelis dalykas, kuris gali nepatikti žiūrovui – seriale turbūt buvo parodyta daugiausiai kūno dalių bei kraujo nei kuriame nors kitame. Bet kokiu atveju, tai unikali serijinio žudiko istorija, kurioje nestokojama ir skoningo humoro jausmo.

P.S. sklinda gandai, kad įdomiausi serialo siužetai prasideda tik nuo antrojo sezono.

Norintys tapti serialo fanais rasite visą reikalingą informaciją Dexterio tinklalapyje.


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top