Now Reading
Istorinė raudonplaukių apžvalga: raganos, vampyrai ir stebuklingas kraujas

Istorinė raudonplaukių apžvalga: raganos, vampyrai ir stebuklingas kraujas

Istorinė raudonplaukių apžvalga: raganos

Laikas.lt

Raudonplaukiai sudaro apie 2 procentus pasaulio populiacijos. Tačiau istorijoje jie yra apipinti mitais ir legendomis. Kodėl raudonplaukiai susilaukė tiek neapykantos?

Pirmiausiai, reikėtų paminėti, kad visuomenėje žinoma „ryža“ spalva yra raudonos atspalvis, todėl ji bendrai vadinama raudona, žmonės – raudonplaukiais. Kai kurie ekspertai „ryžus“ taisyklingai siūlo vadinti taip: ugniaplaukiai, rusvaplaukiai ir „žemuoginiai blondinai“ (labiau paplitęs angliakalbėse šalyse). 

Raudonplaukių šaknys

Kur slypi raudonplaukių šaknys? Paplitimas rodo, kad raudonplaukiai greičiausiai atkeliavo iš Škotijos, Airijos, Anglijos. Škotijoje raudonplaukiai sudaro net 13 proc. (650 tūkst.) gyventojų ir net 40 proc. nešiojančių recesyvinį geną. Airijoje – 10 proc. (420 tūkst.) ir 40 proc. su recesyviniais genais. Nemažai raudonplaukių yra ir Amerikoje – net 6 proc. (6-8 milijonai).

Pasirodo, „ryži“ žmonės visą istoriją kentėjo patyčias, smurtą ir buvo apipinti įvairiausiomis legendomis. Kodėl taip atsitiko? Pirmiausiai, todėl, kad raudona spalva iš karto asocijuojasi su agresija ir karštu temperamentu. Nežinia, kiek tokiame įsitikinime yra tiesos, tačiau škotai yra keltų, garsėjusių žiauriais kariais, palikuonys.

Senovės civilizacijos

Raudonplaukių mitai pasiekę visas kultūras. Senovės egiptiečiai raudono, rusvo kailio gyvūnus siejo su dievu Setu. Be to, daugybė faraonų buvo raudonplaukiai. Tarp jų, vienas žymiausių ir galingiausių – Ramzis. Kita vertus, kai kuriose Egipto dalyse žmonės tikėjo, kad raudona spalva neša nelaimės, todėl ugnyse aukodavo raudonplaukes tarnaites tam, kad apsisaugotų nuo nelaimių.

Senovės Graikojoje raudonplaukiai buvo siejami su vampyrais. Žmonės tikėjo, kad visi mirę raudonplaukiai tampa vampyrais. Aristotelis – žymus filosofas, Plutono mokinys ir Aleksandro Didžiojo mokytojas raudonplaukius apibūdino kaip labai emociškai nestabilius.

Romėnų istorikas Dio Kasijus keltų karalienę Boudiką apibūdino kaip: „Didelę, baisios išvaizdos ir su tankia krūva raudonų plaukų ant galvos“.

Viduramžiai

Viduramžiais raudona buvo laikoma Velnio spalva. O gimęs raudonplaukis kūdikis, neva, rodė, kad moteris pastojo per menstruacijas. Skamba absurdiškai, tiesa?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Per ispanų inkviziciją, raudonplaukiai buvo apšaukiami raganomis, nes raudoni plaukai yra įrodymas, kad žmogus iš pragaro pavogė ugnį ir privalo būti teisiamas.

Žymus XI a. vienuolis Teofilas Presbiteris teigė, kad jauno raudonplaukio kraujas gali varį paversti auksu. O dar vienas nežinomas vienuolis XV a. rašė: „Tie, kurių plaukų spalva turi ypatingą raudoną atspalvį, be abejonės, yra vampyrai“.

Raudonplaukiai kitose kultūrose

  • Korsikos saloje prasilenkus su raudonplaukiu, būtina nusispjauti ir apsisukti.
  • Rusai teigia, kad raudona simbolizuoja nestabilų charakterį ir beprotybę. „Nėra buvę švento žmogaus raudonais plaukais“, – teigia rusai. Tačiau raudonplaukiai aptinkami Biblijoje. Adomas, išvertus iš hebrajų kalbos, reiškia „raudona“. Marija Magdalena, manoma, taip pat buvo raudonplaukė.
  • Hitlerio laikais, raudonplaukiams nebuvo leidžiama tuoktis tam, kad jie neperduotų savo genų palikuoniams.
  • Neseniai viena atvirukus spausdinanti britų kompanija turėjo atsiprašyti už atvirutes su tokiais užrašais: „Senelis Šaltis myli visus, net ir „ryžikus“.

  • Anglijos karalius Artūras, manoma, buvo raudonplaukis. Legendos byloja, kad raudonplaukis ims valdyti šalį tada, kai ji bus didžiausioje bėdoje. Elžbieta I ir V. Čerčilis buvo raudonplaukiai… Sutapimas?
  • Kai kuriuose kultūrose tikima, kad raudonplaukiai turi nevaldomus seksualinius troškimus ir žemą moralę.


Na, o dabar galime pasidžiaugti, mat raudoni plaukai ir strazdanos jau kuris laikas yra laikomi grožio etalonu, o naturalūs raudonplaukiai modeliai uždirba krūvas pinigų.


Informaciją apie akciją „Ieškomi ryžaplaukiai“ rasite čia ir Facebook.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top