Now Reading
Indėnų gėrimas matė prieš kavą – kas sveikiau?

Indėnų gėrimas matė prieš kavą – kas sveikiau?

Indėnų gėrimas matė prieš kavą – kas sveikiau?

Dovilė Raustytė

Žinoma, sunku įsivaizduoti, kad miestų gatvėse vietoj „take away“ kavinukių būtų apstu arbatinių, prekiaujančių mate. Šis į Europą iš Pietų Amerikos atkeliavęs gėrimas gaminamas iš matės žolės, kurioje randamas alkaloidas mateinas, veikia labai panašiai kaip kofeinas, tik neturintis jam būdingų neigiamų pašalinių veiksnių.

Kavos mylėtojai šioje vietoje jau turėtų būti prunkštelėję, tačiau… Be viso to, kad kava labai skanu, stimuliuoja ir yra neatsiejama rytinės cigaretės draugė, ji lygiai taip pat sukelia priklausomybę, silpnumą, trikdo miegą, padeda įsivyrauti nemigai, nerimui, veikia skrandį, kepenis, netgi apsunkina smegenų veiklą. Ir t. t. ir t. t. Kava – taip pat patenka į prastos savijautos ir nutukimo priežasčių sąrašą.

Ką daryti tiems, kurie be kavos negali praplėšti akių? Išeitis yra. Fizinės bei psichinės energijos suteikia bei maistingomis medžiagomis dienos racioną praturtina paruoštos ir išdžiovintos Yerba Mate gėrimas. Tokios įžymybės, kaip Madonna, Mobis, M. Dillonas ir gausybė garsių sportininkų jau yra tarp prisiekusiųjų šios arbatos gerbėjų. Šis gėrimas ne tik padeda pabusti, bet ir suteikia naują jėgų antplūdį vakare po darbų, visiškai netrukdydamas nakties miegui.

Argentinoje, Urugvajuje, Paragvajuje, Brazilijoje, Čilėje, Bolivijoje, kur tarp indėnų paplito matė, jos gėrimas buvo laikomas ritualu. Jį gerdavo iš vieno indo, pirmiausia paragavus matę paruošusiam žmogui, siunčiant ratu. Ši arbata laikyta tiek bendravimo – geriant ją su svečiais, draugais, šeima, tiek meditacijos – mėgaujantis ja vienatvėje, gėrimu.

Matė iki šiol tradiciškai geriama iš kumščio dydžio puodelio – kalabasos, pagaminto iš ilgavaisio moliūgo, kas suteikia jam specifinį skonį ir kvapą. Arbata siurbiama per sidabrinį arba bambukinį šiaudelį – bombilą. Sudžiovinti, ir šaltu vandeniu sudrėkinti matės lapeliai užpilami verdančiu (70-80 laipsnių) vandeniu.

Pietų Amerikos indėnai matę vadino „dievų gėrimu“, nes tik jie, vietinių mąstymu, galėjo žmonėms skirti tokį stebuklingą augalą. Jo nuovirą kasdien gerdavo žmonės, siekdami būti sveiki, energingi ir švariomis mintimis. Jau 7 deš. mokslininkai įrodė, kad šis augalas turi visas reikalingas savybes, normalioms žmogaus funkcijoms palaikyti. Jį sudaro – 24 vitaminai ir mineralai, 15 amino rūgščių ir populiariausi antioksidantai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Iš tikro Argentinoje vietoj mums įprastų plastikinių kavos puodelių, žmonės gatvėse vaikšto siurbčiodami matę iš moliūginių indų. Pietų Amerikos gyventojai tiki, kad matė stiprina imunitetą, lėtina senėjimą, jaunina odą, skatina plaukų augimą, padeda nugalėti nuovargį, mažina apetitą ir padeda atsikratyti nemigos.

Prie matės, kaip ir prie stiprios kavos, skonio, žinoma, reikia priprasti. Organizme vykstantis pokyčiai tai tik padeda padaryti. Nors Europoje parduodama matę dažnai būna „paskaninta“ įvairiais saldikliais, kvapiosiomis medžiagomis. Tokių žolelių gėrimas, kaip bebūtų gaila, jau yra abejotino poveikio sveikatai. Kartais Pietų Amerikos gyventojai matę taip pat geria, pavyzdžiui, su mėtomis, tačiau geriausia, pasak jų, gerti ją gryną, o kai kurių žolelių maišymą su mate, jie vadina net šventvagiška veikla.

Taigi pabandykite bent savaitę savo dieną pradėti ar paįvairinti ne kava, o mate ir pasekite, kas su jumis vyksta… Įdomių potyrių.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top