Now Reading
Rūbai šunims: užgaida ar būtinybė?

Rūbai šunims: užgaida ar būtinybė?

Rūbai šunims: užgaida ar būtinybė?

Ina Peseckienė
Nuotr.: dailymail.co.uk 

Stilingai rengiesi? Aprenk ir savo šunį. Toks galėtų būti užtvindžiusių kavines ir parduotuves keturkojų šeimininkų šūkis: užantyje ar rankinuke nešiojami šuniukai pasipuošę dailiau nei kai kurie vaikai. Vieni vadina tai silpnybe, kiti – tėvystės repeticija, treti teigia, kad apranga yra gyvybiškai svarbi mažiesiems žmonių draugams. Ne stiliaus vardan, o sveikatos sumetimais. Kaip yra iš tikrųjų?

Maži šuniukai – kaip vaikai

Ne todėl, kad juos nešioja ant rankų ir saugo kaip kūdikius, o dėl to, kad jų oda tokia pat plona ir jautri. Pasak Senamiesčio veterinarijos klinikos gydytojos Linos, apranga mažiems tam tikrų veislių – jorkšyro terjerų, nykštukinių pinčerių ir kt. šuniukams būtina. Šie šunys išvesti laikymui namų sąlygomis, tad jų kailiukas ir oda plonesnė, atitinkamai, jie labiau šąla. Didelių šunų kailis storas, jie pratę būti lauke, ypatingai medžiokliniai ar sargybiniai šunys. Laikomų voljeruose šunų plauko struktūra ilgainiui kinta, atsiranda tankesnė povilnė, tad jie prisitaiko gyventi lauke.

rūbai kačiukams sunų rūbai

Tai galioja ir kai kuriems katinams, pvz., sfinksams. Tačiau katinai nepratę šalti, jie visad suranda šilumos šaltinį. Lauke gyvenantys katinai taip pat keičia kailį, jų povilnė formuojasi priklausomai nuo oro.

Renkantis aprangą gyvūnams veterinarė pataria atsižvelgti į audinį. Siūloma tiek natūralaus pluošto, tiek sintetinė apranga, tačiau sintetinis pluoštas geriau sulaiko šilumą, nepraleidžia oro, drėgmės. Pasirinkimą taip pat lemia šuns kailio ir odos specifika. Pavyzdžiui, jorkšyro terjerams, panašiai kaip slidininkams, dedama apatinė apranga, tik iš šilko, kad nesusiveltų ir neįsielektrintų plaukas. 

rūbai šunims
Veterinarė primena, kad einant pasivaikščioti būtina ne tik šiltai aprengti gyvūną, bet ir pasirūpinti pėdų apsauga. Siūlomi specialūs tepalai apsaugo pėdas nuo uždegimų bei druskų, minkština pėdas, neleidžia joms skilinėti. 

Gražus paltukas įpareigoja šeimininką priderinti keturkojui dailius batukus, tačiau veterinarė Lina pataria auti juos tik susižeidusiems gyvūnams, pvz., kai yra siūlė po operacijos ar atvira žaizda. „Šunys nėra lėlės, jie turi nagus, tad batai nereikalingi“, – sako veterinarė.

Pirkėjai pirmenybę teikia grožiui

Pastaraisiais metais Lietuvoje populiarėja gyvūnų aprangos salonai. Pasak drabužių parduotuvės šunims „Puppy Angels“ administratoriaus Eugenijaus, tai nulėmė keli faktoriai. „Pirma, atsirado specialių salonų, siūlančių šunų maudymo, kirpimo paslaugas. Gyvūnų kailiui trumpėjant šeimininkams tenka galvoti, kaip vaikščioti, kai lauke yra šalta?“, – sako Eugenijus. – „Kitas faktorius – į šalį atveža trumpakailių gyvūnų, kurie neprisitaikę gyventi mūsų klimato sąlygomis“.

Eugenijaus teigimu, atšalus orams klientų srautas nepasikeitė. „Parduotuvėje lankosi nuolatiniai klientai, rengiantys gyvūnus ne tik dėl šalčio, bet ir dėl grožio. Pirkdami rūbus sau, nori atnaujinti ir šuniuko apdarus“, – sako parduotuvės administratorius.

Populiariausios prekės šunims – kombinezonai, striukės, megztiniai. Yra ir proginių kostiumų, skirtų gyvūnų susitikimams, kur šeimininkai nori išsiskirti. 

Pirkdami šunų avalynę šeimininkai atsižvelgia ne tik į grožį, bet ir į praktiškumą. Egidijus įsitikinęs, kad apauti gyvūną batukais yra greičiau, nei tepti pėdutes tepalu. „Kiekvienas nori parduoti savo produktą. Žinoma, yra cheminių tepalų, bet tepti pėdas kasdien kainuoja brangiau nei nusipirkti batukus“. Specialisto teigimu, ne kiekvienas šuniukas gali avėti batukus, kas trečias keturkojis klientas priešinasi apavui. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Apranga gyvūnams turi potencialo

Užčiuopę pasaulio turtingųjų silpnybę jų augintiniams, mados pasaulio atstovai nesivaržydami užėmė naują rinkos nišą. Garsūs mados namai nuo šiol puošia ne tik damas ir džentelmenus, bet ir jų šunelius: paparaciai nuolat prigauna stilingus žvaigždžių keturkojus miniatiūriniais „Gucci“ kašmyro megztukais ar „Burberry“ paltukais, vertais kelių šimtų dolerių.

Stulbinanti drabužių gyvūnams paklausa paskatino mados kūrėjus rengti gyvūnų mados savaites. Pirmąkart gyvūnų mados buvo pristatytos ant Niujorko podiumo 2004 m. rugpjūtį, tačiau gretai šią bangą pagavo Pietų Afrika, Brazilija, Japonija ir Rusija. Aukštosios mados kūrinių keturkojams kainos nepadoriai didelės, tačiau šeimininkai neatsispiria ir atveria pinigines.

šuo
Čihuahua Rocky turi per 1500 dizainerių drabužių 

Kai kurių naminių gyvūnų spintos dydis verčia iš koto net visko mačiusius. Štai geriausiai besirengiančiu Didžiosios Britanijos šunimi tituluojamas čihuahua Rocky turi per 1500 dizainerių drabužių ir keičia juos triskart per dieną. Šeimininkė Rocky apdarams išleido apie 2500 svarų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top