Now Reading
Lietuvių kasos – prabangos prekė

Lietuvių kasos – prabangos prekė

Lietuvių kasos – prabangos prekė

Diena.lt

Plaukus superkantys prekiautojai teigia, kad lietuvių plaukai tampa deficitu. Jų pavyksta supirkti vis mažiau, o perukai iš lietuvių plaukų tampa vis brangesni.

Už kasą – 40 litų

Vilnietė Justina ilgai kaupėsi, kol prisiruošė savo ilgą kasą iškeisti į trumpus plaukus. Mergina pasakojo, kad kirpėja dar bandė ją atkalbėti, ar vėliau Justina nepasigailės ilgai augintų plaukų. Aštriomis kirpėjos žirklėmis nukirptą kasą sostinės gyventoja pasiėmė namo.

„Iš pradžių galvojau turėti kaip prisiminimą, bet vėliau prisiminiau, kad ilgą kasą galima parduoti.
Todėl pasvarsčiau, kodėl neužsidirbus iš plaukų“, – pasakojo Justina.

Panaršiusi internete mergina Vilniuje rado vos keletą vietų, kuriose superkami plaukai. Nunešusi savo dešimtmetį augintus plaukus į perukų saloną vilnietė sužinojo, kad iš savo kasos nepraturtės. Už 35 centimetrų plaukus merginai buvo paduota 40 litų. „Vis geriau negu nieko“, – džiaugėsi Justina.

Interneto skelbimuose už 40 cm kasą žadama nuo 60 iki 200 litų. Tačiau kaina priklauso ir nuo plaukų kokybės. Jei kasos galai nutriušę, plaukai silpni, kaina gali būti mažinama.

Vokiečiams ir lenkams

Nors lietuvėms iš savo kasų pragyventi nepavyks, tautiečių plaukai ypač paklausūs ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Sostinėje įsikūrusio perukų salono darbuotojas Renatas Pavliun pasakojo, jog lietuvių plaukai labai geri, tačiau skundėsi, kad jų pavyksta mažai surinkti.

„Europoje lietuvių plaukai labai vertinami. Užsienio prekiautojai laukia, kol galės iš mūsų nusipirkti perukų. Taip pat paklausūs slavų plaukų perukai. Mūsų krašto plaukai geresni, nes ne taip nualinti kaip vakariečių. Be to, superkame tik nedažytus plaukus. Jie ilgiau išlieka sveiki, nesišiaušia, – pasakojo vyras. – Lietuvių plaukų perukai daug kokybiškesni už kinų, kurių pilnos parduotuvės. Lietuvių perukų žmonės laukia, bet jų neturime tiek, kiek reikėtų.“

Perukų salono atstovas tvirtino, kad lietuvių plaukų perukai gali net kelis kartus daugiau kainuoti už kinų.

„Kinų plaukų peruko kaina – apie 400 litų, lietuvių gali ir daugiau nei tūkstantį kainuoti“, – teigė pašnekovas. Kadangi lietuvių plaukai tampa retenybe, jie nebenaudojami paprastų perukų gamybai. Rankomis gaminamos tik aukštos kokybės prekės, kurių kaina gerokai didesnė nei įprastų perukų.

Spintoje – 20 metų

R.Pavliun pasakojo, kad daugiausia plaukų superkama pavasarį ir vasarą. Taip pat aktyvesnė plaukų prekyba pastebima metų pradžioje.

„Gal po žiemos švenčių nori papildomų pinigėlių gauti“, – spėliojo pašnekovas.

Į perukų saloną parduoti plaukų kartais užsuka ir vyresnės moteriškės. „Jos atneša kasas, kurias spintose būna išlaikę net apie 20 metų. Plaukus apžiūrime, jei gerai išsilaikę, paimame. Tačiau būna ir tokios kokybės plaukų, iš kurių jau nieko nebepadarytume“, – teigė R.Pavliun.

Perukų salono atstovas teigė, kad plaukų spalva, superkant kasas, nesvarbi. „Vis vien visi plaukai dezinfekuojami, apdorojami, dažomi. Svarbu, kad tik būtų nedažyti“, – aiškino vyras.

Parduoti savo plaukus gali gyventojai, kurių nukirpti plaukai yra ne trumpesni nei 30 cm. „Jei plaukai trumpesni, paskui neturime, kur jų panaudoti“, – teigė pašnekovas.

Vyrai perukų nenori

Nors lietuvių kasų pasiūla maža, vis dėlto pavyksta pagaminti perukų ir užsienio rinkai. R.Pavliun teigė, kad dažniausiai lietuvių plaukų produkcija iškeliauja į Vokietiją ir Lenkiją. „Kiek perukų per mėnesį pagaminame, net negalime pasakyti. Kadangi plaukų surenkame mažai, renkame visus metus, o šiek tiek pririnkę gaminame perukus“, – sakė vyras.

Pašnekovas teigė, kad Lietuvoje moteriški perukai gana paklausūs, tačiau vyrai vengia ant galvos dėtis svetimus plaukus. „Lietuvoje toks mentalitetas, kad vyras yra gražus ir be plaukų. Jei tik jis pradeda plikti, išvis nusiskuta ir lieka plika galva. Kiek žinau, Vakarų valstybėse perukai vyrams nėra tabu. Vos pradėję plikti jie ieško, kaip pridengti galvą plaukais. Čia vyriškų perukų turime minimaliai, nes nėra paklausos“, – pasakojo perukų salono darbuotojas.

Madingi ilgi plaukai

Kad lietuvių kasos tampa retenybe, patvirtino ir kirpėja Laura, kuri internete skelbiasi superkanti ilgesnius nei 40 cm, nežilus ir nedažytus plaukus. Moteris pasakojo, kad skambučio sulaukia tik kas kokį pusmetį.

„Labai retai kas paskambina. O ir mažai kas turi gerus plaukus. Gal kaime jų ir daugiau, bet iš ten niekas neatvyksta ir plaukų neparduoda“, – pasakojo kirpėja.

Moteris supirktus plaukus išplauna, iššukuoja, apdoroja ir juos naudoja priauginti.

Kadangi iš lietuvių užtektinai plaukų supirkti nepavyksta, Laura jų priauginti siunčiasi iš užsienio. Paklausta, ar siunčiantis plaukus iš užsienio šalių netenka brangiau mokėti, moteris tik nusijuokė: „Baikite, lietuvių plaukai daug brangesni, nes jie – retenybė.“

Kirpėja teigė, kad lietuvių plaukai ypač geri, nes yra minkštesni, plonesni. Iš užsienio atgabenti plaukai būna labiau chemiškai apdoroti, prasčiau laikosi.

Internete besiskelbianti superkanti plaukus Viktorija taip pat tikino, kad skambučių sulaukia mažai. „Gal per savaitę kokio vieno skambučio ir sulaukiame“, – teigė mergina.

Kadangi Viktorija plaukus superka dar tik keletą mėnesių, ji vengė spėlioti, ar ateityje sulauks daugiau kasų ar teks naujai pradėtą veiklą mesti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sostinės centre įsikūrusioje kirpykloje dirbanti Oksana pasakojo, kad vilniečiai nusirėžti ilgų kasų ateina labai retai.

„Dabar madingi ilgi plaukai, gal todėl sulaukiu mažai klienčių, kurios nori kirpti kasas“, – svarstė kirpėja. Moteris teigė, kad į kirpyklą užėjusias klientes, kurios pasiryžta nusikirpti ilgai augintus plaukus, bando atkalbėti.

„Siūlau dar kartą pergalvoti, ar jos tikrai nori atsisveikinti su ilgais plaukais. Neretai moterys nusikirpusios plaukus iš pradžių gailisi“, – teigė pašnekovė.

Perukas vietoj dažymo

Žurnalistams apsilankius „Baltic Hair“ perukų salone pardavėja traukė iš už prekystalio maišelį, kuriame suvyniota plaukų kasa.

„Šiandien vieną atnešė, bet kasų pardavėjų sulaukiame retai“, – teigė ji. Moteris pasakojo, kad į saloną kartais plaukų užneša kirpėjos, kurioms ilgus plaukus palieka klientai.

„Tačiau dažniausiai žmonės nežino, kur galima parduoti plaukus. Tiesiog užeina ir klausia, gal mes galime kur nors nukreipti“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip pasakojo pardavėja, lietuvių plaukų perukų kainos įkandamos ne visiems. Dirbtinių plaukų perukas gali kainuoti vos porą šimtų, o už tikrų plaukų peruką gali tekti pakloti ir porą tūkstančių.

„Tačiau ne visi klientai supranta, kad tikrų plaukų perukai nešiojami daug ilgiau, mažiau veliasi, juos lengviau prižiūrėti“, – natūralių plaukų perukų pranašumus vardijo pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad perukus dažniausiai perka moterys po chemoterapijos seansų. „Kartais perukus moterys perka prieš komandiruotes, kai neturi laiko pasidaryti šukuosenų, – kalbėjo pardavėja. – O kai kurios moterys, saugodamos savo plaukus, perka perukus, o ne dažosi plaukus.“

Tačiau ir nusipirkus peruką bėdos su plaukais nesibaigia. Perukus reikia prižiūrėti specialiai jiems skirtomis priemonėmis. „Dažyti perukų išvis negalima. Jie dažniausiai padaryti ne iš vieno žmogaus plaukų, taip pat chemiškai apdirbti. Todėl peruko dažymas jį gali visiškai sugadinti“, – teigė parduotuvės darbuotoja.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top