„Vilnius Temperature“ – muzikinis klimatas Vilniaus fone (Video)

Silvija Kuprionytė

Sauliaus, Andriaus ir Edgaro sukurtame video projekte „Vilnius Temperature“ lietuviška muzika yra neatsiejama nuo Vilniaus ir temperatūros. Projektas – dar visai šviežias, gyvuoja tik pusę metų, tačiau jau spėjo sulaukti dėmesio bei pripažinimo, o kūrėjai vis dar kupini entuziazmo bei sumanymų ir neketina sustoti.

Kalbamės su vienu iš projekto sumanytojų Sauliumi (nuotraukoje – viduryje).

Kokia projekto ,,Vilnius Temperature“ atsiradimo istorija?

Nėra jokios išskirtinės istorijos, nuo mokyklos laikų žavėjausi gyvais grupių pasirodymais, o studijų metais iš draugų sužinojau apie ,,La Blogothecue“, tuos pačius ,,Watchlistentell“, ,,Amsterdam Acoustics“. Tada sutikau Andrių, su kuriuo nusprendėme padaryti bendrą video darbą, pastarasis buvo sėkmingai realizuotas. Galiausiai suvokėme, jog toliau judėti reikia kartu. Supratome, kad aplinkui yra be galo daug talentingų muzikantų, kurie negauna dėmesio, kurio yra iš tikrųjų verti. Tad žengėme pirmuosius žingsnius: draugų rate sukosi keletas grupių, tad čiupome jas ir pafilmavome kaip bandomuosius triušius, vėliau prisijungė Edgaras. O išėjo štai kaip: maloniai geriu kavą ir duodu vieną iš pirmųjų interviu apie projektą, kuris atsirado iš nuoširdaus noro nuveikti kažką daugiau nei pats tikėjaisi.

Kodėl būtent „Vilniaus Temperatūra“?

Mus kaip individus formuoja aplinka, o taip pat oras su klimatu. Tai ir paskatino sujungti du dalykus: temperatūrą ir Vilnių kaip kinematografinį foną. Vilnius yra nuostabioje klimato zonoje, kurioje visi metų laikai atsiskleidžia pačiu gražumu, o pati temperatūros amplitudė – nuo žiemos iki vasaros temperatūrą varijuoja per šešiasdešimt laipsnių. Manome, jog ir muziką mūsų projekte formuoja būtent temperatūra. Beje, galite paklausti pačių užsieniečių, kodėl jie atvyksta būtent į Vilnių ir taip dažnai, juk kiekvieną kartą jis vis kitoks – vis žavesnis. Pavadinimas – tai savotiškas prieskonis visam projektui ir jo muzikiniam fonui.

Projektą sugalvojai tu ir Andrius, vėliau prisijungė Edgaras. Tačiau Andrius šiuo metu gyvena užsienyje. Ar nekyla problemų bendradarbiaujant, kai vienas iš komandos narių yra svetur?

Visiškai ne, kadangi gyvename valstybėje, kur internetas yra sparčiausias pasaulyje (tikiuosi, jog vis dar yra), tad problemų tikrai nekyla. To dėka, viską persiunčiame Andriui. Nors Andrius šiuo metu ir gyvena Švedijoje, tačiau puikiai atlieka vadybininko darbus: padeda suorganizuoti grupes filmavimams. Beje, netgi galvojame daryti ,,teletiltą“, tarp Stokholmo ir Vilniaus, galbūt nuvažiuotume ten ir nufilmuotume vietinius muzikantus, specialiai „Vilniaus Temperatūrai“, tačiau kol kas tai tik idėja. Pagyvensim, pamatysim.

Tikėjotės, jog projektas taps žinomu?

Tikrai nesitikėjome. Kaip minėjau, pradėjome nuo draugų, dar tada filmuodami galvojome, jog tie klipai taip ir liks draugų rate, išvis į „Vilniaus Temperaturą“ žiūrėjome kaip į antraeilį dalyką, bet niekada negali žinoti, kaip viskas susiklostys, kaip matote, gavosi visiškai priešingai... Bet juk tai yra žavu! Galiu prisipažinti, jog apima nuostabus jausmas, kai darai kažką, kuo tiki ir galiausiai sulauki pripažinimo. Ir kad ir koks jis bebūtų, jis žaibišku greičiu stumia tave į priekį.

Filmuojate mėgėjiškai, ar kažkur to mokėtės?

Visi pradėjome mėgėjiškai filmuoti. Aš asmeniškai pradėjau filmuoti dar paauglystėje, kai važinėjau riedlente, daugiausiai filmavau draugus: kaip jie ,,skeitina“ ir daro triukus.

O galvojate mokytis režisūros?

Taip, norėtume pabaigę bakalauro studijas stoti į režisūrą, bet tai tik planai, nieko konkretaus kol kas negalime pasakyti. Viskas priklauso nuo to, kaip seksis su finansais ir darbais.

Jūsų nufilmuota medžiaga iš pradžių buvo talpinama tik į „Vimeo.com“. Kodėl prioritetas teikiamas jam, o ne „Youtube.com“? Juk pastarasis sulaukia daugiau peržiūrų...

„Vimeo.com“ suteikia galimybę mėgautis geriausia HD kokybę visame internete. Tai patraukė mus kaip kūrėjus, nes mes esame už kokybę. Be to, ten yra daug kino, muzikos prodiuserių bei įvairaus plauko kūrėjų, kurie ieško būtent jaunų, iniciatyvių atlikėjų. Tai buvo vienas iš svarbesnių prioritetų: norime muziką skleisti ir profesionaliai auditorijai. Visgi, pastebėjome publikos bei pačių atlikėjų poreikį „Youtube.com“ kanalui. Tad įsibėgėjus projekčiukui sukūrėme ir jį. Galiu teigti, jog tai visiškai pasiteisino. Praeitą savaitę peržiūrų skaičius čia pasiekė 100 tūkst.

Tai visgi, kur daugiau sulaukiate peržiūrų?

Visgi „Youtube.com“. Jis daro savo (šypsosi).

Renkatės, drįsčiau sakyti ,,undergroundinius“ atlikėjus, tačiau tai personos, kurios yra gerai žinomos tuo besidominčiai auditorijai. Ar filmuotumėte nežinomą, bet dėmesio vertą atlikėją?

O kas yra „undegroundiniai“ atlikėjai? Mes su draugais daug diskutuojame šiuo klausimu ir vis dar nesugebame atsakyti. Mano nuomone, Lietuvoje yra iškreiptas „undergroundo“ suvokimas, išvis „undergroundas“ gali būti labai kokybiškas ir geras muzikine prasme, tačiau mūsų šalyje tai nevilioja masių. Nemeluosime, kai projektas tampa žinomesnis iš karto krenta atsakomybė mums, kaip kūrėjams, jį išlaikyti patraukliu ir įdomiu. Aišku, mes teikiame prioritetą muzikantams, kurie rodo iniciatyvą ir gali atsakyti už savo muziką: kodėl jie kuria, kodėl jie nori to klipo, nes mūsų klipas yra dovana ir parama jiems.

Ar renkantis grupes, kurias filmuosite, turi įtakos jūsų muzikinis skonis. Kaip apskritai išsirenkate?

Ne, mūsų muzikinis skonis įtakos visiškai neturi. Tiesa pasakius, dėl pasirinkimų esame atviri visiems, bet kartais liūdina tai, jog yra daug atlikėjų, kurie tiesiog nori klipo, bet kokia kaina... Nesakau, kad tai blogai, tiesiog yra tokių grupių, kurios susikuria vien dėl „mados“, o mes labiau orientuojamės į grupes, kurios yra sukaupusios nemenką muzikini bagažą, galbūt nėra įrašiusios albumo ar vis dar nesulaukusios publikos dėmesio, kurio yra vertos. Svarbiausia – atsakomybė. Mes tikrai norime padėti visiems, bet mums svarbi ir kokybė, negalime filmuoti bet ko. Iš tikrųjų kiekvienas muzikantas, kiekviena grupė ar atlikėjas gali turėti tik vieną hitą, su kuriuo gali užkariauti klausytojų širdis. To mes ir ieškome.

Iš pradžių jūs ieškodavote atlikėjų, o dabar jie ieško jūsų?

Taip, bet ir mes patys turime nemenką sąrašą atlikėjų, kuriuos norėtume nufilmuoti. Bėda ta, jog esame studentai ir kol kas projektui negalime atsiduoti visu pajėgumu, tiesiog nespėjame su laiku: Edgariukas rašo bakalaurinį, pats aš studijuoju architektūrą, kur sesijos yra beprotiškos, ponas Andrius mokosi magistrantūroje, o laisvalaikiu dirba. Kaip ten bebūtų, išvadas padarėme, pavasarį ketiname įsibėgėti. 

Kokios muzikos patys klausotės?

Geras klausimas. Už Edgarą ir Andrių negaliu atsakyti. Pats klausausi absoliučiai visko, bet dievinu „chillwave“, esu didžiausias fanas, beje, širdies draugė leido pažinti klasikinės muzikos pasaulį , tai yra tiesiog nuostabu. Taip pat klausau ir „newdisco“, „synthpop“ (Linai, čia tau ačiū!).

Kiekviename jūsų video prie tam tikros grupės yra rašomi temperatūros laipsniai. Kokia yra viso to idėja?

Temperatūra yra tokia, kokia yra lauke tuo metu filmuojant. Ta paralelė ir metafora, kurią mes bandome sukurti su temperatūra yra interpretacija, kurią paliekame žiūrovui. Pastebėjome, jog patys atlikėjai, ko gero, net nepagalvoję apie tai puikiai parenka dainas pagal temperatūrą.

Dainos atliekamos tik akustiškai. Nesinori kokių nors permainų, tarkime, nufilmuoti pasirodymą koncertų metu?

Ne, koncertų mes tikrai nefilmuosime. Mes muziką pateikiame paprasčiausiu formatu, kitaip vadinamu – „Takeaway show“. Viskas vyksta vienu bandymu, grupė sugroja dainą, mes nufilmuojame klipą. O visas žavesys atsiskleidžia gyvo pasirodymo metu, kai yra užfiksuojamos natūralios emocijos. Nėra jokios režisūros. Be galo žavu, tai jog kartais gyvas pasirodymas skamba geriau už studijinį įrašą. Mūsų projektas nėra originalus, jis unikalus tik tuo, kad yra lietuviškas. Pastebėjome, jog apskritai visame pasaulyje yra labiau populiarūs gyvų pasirodymų kanalai bei tinklaraščiai. Neseniai radau vieną iš Japonijos, tai yra kažkas paprasto, bet tuo pačiu ir nerealaus. Pažiūrėkite:

Filmuojate tik Vilniuje ir tik vilniečius. Kodėl neįtraukiate ir kitų miestų?

Visų pirma, nes projektas yra apie Vilnių, jį naudojame kaip kinematografinį foną. Beje, mano pažįstami, atvažiavę iš užsienio, pripažįsta jog Vilnius yra šarmingas Šiaurės Europos miestas, kuris turi nuostabų paveldą. Tą ir bandome išnaudoti savo klipuose.

Kaip išsirenkate vietas, kur filmuosite?

,,On the spot''. 

O kaip užsienio rinka? Turite kokių nors minčių?

Taip! Mes norime šiais metais kuo labiau populiarinti Lietuvos muzikantus svetur. Turime pažįstamų iš užsienio, gal net pavyks juos atsivežti čia, o tada galvosime kažką. 

Tai filmuotumėte ne užsienyje, bet Vilniuje?

Taip, nebent būtų ,,super awesome“ grupė, dėl kurios šautume į bet kurį pasaulio kraštą . 

Kokias grupes norėtumėte pafilmuoti iš užsienio?

,,Coldplay“, ,,Kings Of Leon“, ,,Metronomy“, ,,Friendly Fires“ – gal tai ir svajonė, bet galima garsiai pasvajoti… Aišku, gal ir juokingai skamba, bet aš tikiu, kad tai realu, svarbiausia tikėti tuo, ką darai. Taip pat norėčiau „sušaudyti“ rusus ,,Tesla Boy“, kurie jau buvo atvažiavę į Lietuvą, ,,Toro Y Moi“ ,,Washed Out“, bet, vargu, ar kada atvažiuos į Lietuvą...

Gan neseniai buvote nominuoti „Pravdos apdovanojimuose“, dalyvavote „TEDxVilnius“, ką jums reiškia?

Tai yra, ko gero, nuostabiausias laikotarpis per visą „Viniaus Temperatūros“ gyvavimo istoriją. Mums tai reiškia daug – tai pripažinimas, stumtelėjimas į priekį. Iš tikrųjų kartais parašome kokį padėkos ,,post’ą“, bet tikrai labai norėtųsi visiems nuoširdžiai padėkoti. Visas palaikymas per pastaruosius pusę metų buvo nuostabi kelionė kartu. Ačiū visiems, kurie visą laiką buvo su mumis, viskas vyksta jūsų dėka.

Papasakok plačiau apie „TEDxVilnius“?

Tai tarptautinė konferencija, vykstanti jau antrus metus. Jos metu yra pristatomas idėjos, naujovės, kurias verta skleisti. Mus susirado nuostabus „TEDx“ kolektyvas, kuris parodė išskirtinį norą mus matyti konferencijoje. 

Kas jums iš viso to? 

Patirtis ir pripažinimas. Buvo pagarba sudalyvauti tokiame globaliame renginyje. Beje, užmezgėme naujų, vertingų pažinčių.

Kokios jūsų ateities perspektyvos?

Stengsimės kuo labiau parodyti visus to vertus muzikantus bei bandysime prisidėti prie Lietuvos muzikinės kultūros gaivinimo. „Vilniaus Temperatūra“ buvo sukurta tam, kad bent minimaliai galėtų sujungti visus muzikantus į vieną terpę. Kaip kūrėjai, be abejo, judėsime pirmyn ir kursime toliau, tiesiog žinokite, jog yra trys bičiuliai, kurie kuria ir kurs dar ilgai. 

Ačiū už pokalbį!

kinematografija, lietuviska muzika, Takeaway show, vilnius, Vilnius Temperature

Naujausi komentarai
2012-02-13, 10:56
GERAI< KAD JAUNI ŽMONĖS KURIA, TURI IDĖJŲ. ŠAUNUOLIAI!!! GERAI NUFILMUOTA - SUBTILIAI, MATOSI,KAD TURI MENININKO AKĮ.
Vaflis
2012-02-05, 18:27
Vau.. taip nuoširdu, naturalū, harmonija su visais ir viskuo :) Ačiū Jums už tai!
gintare
2012-02-04, 14:19
na labai faina, saunuoliai:)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai