Now Reading
Savaitgalio serialas. Skrendam su „Pan Am“

Savaitgalio serialas. Skrendam su „Pan Am“

Savaitgalio serialas. Skrendam su „Pan Am“

Laikas.lt
Nuotr. Digitalspy.co.uk

Stiuardesės profesija – viena romantiškiausių pasaulyje, o jei dar pagardinta pavojų, adrenalino, šnipinėjimo… Ir tai ne koks „Agentas 007“, o serialas „Pan Am“, įkvėptas buvusios oro linijų milžinės „Pan American World Airways“ šlovės. Ši aviakompanija sugebėjo skrydį lėktuvu paversti trumpomis, bet įsimintinomis atostogomis, tačiau stiuardesių šypsenos slėpdavo baisias šeimos tragedijas, karjeros šuolio priežastis, o kartais net valstybines paslaptis.

„Pan Am“ oro linijų istorija prasidėjo 1927 m., tačiau serialo kūrėjai veiksmui pasirinko XX a. septintąjį dešimtmetį. Visų pirma, tai buvo „Pan Am“ klestėjimo laikotarpis. Antra, prodiuseriams ramiai miegoti neleido neblėstanti serialo „Reklamos vilkai“ (angl. „Mad men“) šlovė, tad buvo išvesta formulė: septintojo dešimtmečio mados turi teigiamos įtakos serialo žiūrimumui. Jos netgi tapo savotišku pateisinančiu veiksniu: koneveikiantiems serialą visad galima atsakyti „Sutinku, prastokas, bet kokie jų kostiumai“!

Tai dar nereiškia, kad „Pan Am“ patiks tik moterims. Visų pirma, didžiąją dalį serialo skrydžio palydovės vilki uniformas, antra, kadre nuolat rodomi senoviniai „geležiniai paukščiai“. Kritikai taikliai juos vadina didžiausiomis serialo žvaigždėmis. Pagaliau, tai filmas apie Šaltojo karo laikotarpį. 

Pan Am

Siužetą kūrė buvusi „Pan Am“ stiuardesė

Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje būti gražia moterimi dar buvo profesija. Tačiau kai kurios merginos svajojo iškeisti puošnias sukneles į griežtą stiuardesių uniformą. Pavykdavo tik toms, kurios turėjo gerą išsilavinimą bei gebėjo palaikyti pokalbį, mokėjo keletą kalbų ir, žinoma, iš tiesų buvo gražios. Jei tikėsime scenaristais, skrydžių palydovės anuomet buvo kontroliuojamos griežčiau nei modeliai – svarstyklės ir matavimo metras buvo jų didžiausias priešas.

Didžiuliam scenaristų džiaugsmui, „Pan Am“ bankrutavo 1991 m., tad jie galėjo naudotis vienu garsiausių prekės ženklų pasaulyje, nesibaimindami kaltinimų dėl reklamos. „Pan Am“ vardas – dar vienas sėkmę nešantis veiksnys: sunku patikėti, kad išgalvota aviakompanija būtų tokia pat įdomi žiūrovui. Dėl to serialo kūrėjai kaip išmanydami demonstravo „Pan Am“ logotipą: stiuardesių žingsniavimas iki lėktuvo laiptelių trunka amžinybę.

Pan Am stiuardesė

Kita vertus, „Pan Am“ keleivius skraidino visai neseniai, ir tai pakišo scenaristams koją: buvusios oro linijų bendrovės darbuotojai atmintimi nesiskundžia ir ne kartą viešai išsakė nuomonę, kad vardan muilo operos paaukota daug realių faktų. Tiesa, serialo kūrėjų komandai priklauso ir buvusi „Pan Am“ stiuardesė Nancy Hult Ganis, kuri rėmėsi ne tik asmenine patirtimi, bet ir, pasak jos, kitų kolegių pasakojimais.

Žiūrovai pasigedo aiškumo

Neįmantrus siužetas buvo sukritikuotas dėl… painumo. Mat per 14 serijų kadre šmėžuoja tiek personažų, kad ne visi žiūrovai spėja susivokti. Didžioji dalis siužeto vingių – laiko patikrinti šablonai bei anų laikų elgesio stereotipai: meilės trikampis tarp stiuardesių ir lakūno, iš vestuvių pabėgusi nuotaka, įsibėgėjanti emancipacija…

Pagrindinis vaidmuo atiteko aktorei Christinai Ricci. Jos vaidinama stiuardesė Maggie Ryan – naujosios feminisčių kartos atstovė, nebenorinti būti vyro priedu ir turinti savo nuomonę net JAV politikos klausimais. Ar verta sakyti, kad tokios pažiūros ir išsišokėlės charakteris, atneša Maggie daug nemalonumų?

pilotai

Vertas dėmesio ir pagrindinio piloto Deano Lowrey personažas – jaunas lakūnas aplenkė vyresnius kolegas ir tapo pirmuoju bendrovės pilotu, „nelankiusiu“ Antrojo pasaulinio karo mokyklos. Žinoma, kolegoms tai kelia pavydą, o moterims – nuostabą, žadančią nemažai romantiškų epizodų.

Šaltasis karas neįsivaizduojamas be šnipinėjimo, o kas tinka šiam vaidmeniui labiau nei skrydžių palydovė? Kate Cameron nuotykius mėgsta net labiau nei stiuardesės darbą, tad užverbuota labai nesipriešina ir noriai vykdo užduotis net priešo teritorijoje viešnagės Maskvoje metu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ricci
 

Nepateisino lūkesčių

Pirmajam sezonui įpusėjus pasigirdo įvairių spekuliacijų dėl serialo nutraukimo. Nors kanalas ABC šiuos gandus neigė, šiai dienai iš žadėtų 14 serijų pasirodė tik 13. Dėl smukusių reitingų greičiausiai nesulauksime ir antro serialo sezono, kuriame, kaip žadėjo prodiuseris Jackas Ormanas, būtų papasakota pirmosios juodaodės stiuardesės istorija.

IMDB šį serialą įvertino 7/10. Palyginimui, „Reklamos vilkai“ sulaukė 8.9/10 įvertinimo.
„Pan Am“ verta žiūrėti tiems, kas nori išanalizuoti uniformų kirpimą bei detales, tačiau tikrai neverta tiems, kas tikisi kvapą gniaužiančio siužeto.

 


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

Sudie, daktare Hausai
Seriale „Dead set“ – zombiai be jokių dramų!
„Dingę“: kaip vedžioti žiūrovus už nosies ir išsaugoti populiarumą
Seriale „Misfits“ – problematiški šių dienų super herojai
„Outsourced“ – juokingas, bet rasistinis serialas?
„X failai“: kultinis serialas apie bildukus ir sąmokslus
„Nusivylusios namų šeimininkės” – serialas, kurio niekas nenorėjo
Holivudo įžymybės ir retro mafija seriale „Boardwalk Empire“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top