Kodėl zebrams reikalingi dryžiai?

ELTA

Išskirtinis zebrų bruožas - juodi ir balti dryžiai - jau dešimtmečius buvo svarbiausias klausimas tarp mokslininkų. Tyrėjai iš Vengrijos ir Švedijos pareiškė atskleidę šią paslaptį, skelbia BBC.

Remiantis mokslininkų išvadomis, zebrų dryžiai padeda apsiginti nuo kraujasiurbių musių.

Žurnale "Journal of Experimental Biology" išspausdintame pranešime teigiama, jog siauri dryžiai padaro zebrus "nepatrauklius" musėms.

To paslaptis - kaip dryžuotas raštas atspindi šviesą.

"Mes pradėjome tyrinėdami juodo, rudo ir balto kailio arklius, - aiškino tarptautinės mokslininkų komandos, atlikusios tyrimą, narė Susanne Akesson iš Lundo universiteto. - Išsiaiškinome, jog nuo juodų ir rudų arklių šviesa skyla horizontaliai". Ši savybė lemia, kad tamsaus kailio arkliai yra patrauklūs musėms.

Tai reiškia, kad nuo arklio tamsaus kailio atsimušusi šviesa bangomis keliauja į alkanos musės akis ir juda horizontaliai, kaip gyvatė šliaužia lygiu paviršiumi.

Tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, jog arklius puolančias muses - gylius - vilioja šios horizontalios šviesos bangos.

"Nuo balto kailio (atspindėta) šviesa neskyla", - teigė Susanne Akesson. Nesuskilusios šviesos bangos keliauja bet kokiomis kryptimis ir yra ne tokios patrauklios musėms. Todėl baltus arklius musės puola kur kas mažiau nei tamsaus kailio giminaičius.

Išsiaiškinę tai, mokslininkai susidomėjo zebrais. Jie norėjo išsiaiškinti, kaip šviesą atspindėtų dryžuotas zebro kailis ir kaip tai paveiktų muses, kurios yra labiausiai erzinantis arklių priešas.

"Mes atlikome bandymą nudažydami lentą skirtingomis spalvomis", - BBC sakė Susanne Akesson.

Tyrėja kartu su kolegomis vienoje arklių fermoje Vengrijoje pastatė juodas, baltas ir skirtingų pločių dryžiais nudažytas lentas.

"Lentas patepėme vabzdžiams gaudyti skirtais klijais ir suskaičiavome prie jų prilipusias muses", - sakė mokslininkė.

Mokslininkai kas dvi dienas skaičiavo prilipusias muses ir padarė išvadą, jog zebro dryžių modelis ne toks patrauklus musėms.


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

gyvūnai, mokslas, zabrai, zebrų dryžiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai