Azartas ir greitis – ledo ritulyje (Interviu, video)

Goda Raibytė
Vaizdas: Marius Lukoko
Nuotr. Iš Hockey.lt archyvo

Lietuvoje populiariausia komandinė sporto šaka yra krepšinis, o šiaurietiškas ir lietuviams artimesnis ledo ritulys po Nepriklausomybės atkūrimo ilgai kovojo dėl išlikimo.

Tačiau jau 12 metų ledo ritulys Lietuvoje populiarėja: vyksta čempionatai, kuriasi mėgėjų ir profesionalų komandos, statomos arenos, kuriasi mokyklos ir formuojasi sirgalių auditorija.

Žinoma, pažvelgus į istoriją, ne vienam gaila, kad vienas žymiausių Tarybų Sąjungos trenerių – Viktoras Tichonovas ėmė treniruoti Rygos „Dinamo“ klubą. Visas Maskvos, o kartu ir Tarybų Sąjungos dėmesys buvo nukreiptas būtent į Latviją: statėsi arenos, kūrėsi profesionalūs klubai ir panašiai. Net V. Tichonovui išvykus treniruoti CSKA, Latvijoje ledo ritulys toliau intensyviai gyvavo ir puikiai tebegyvuoja iki šiol. Panašu, kad ir lietuviai juos ima pamažu vytis.

Norint žaisti ledo ritulį, reikia...

Žiūrint iš šalies, atrodo, kad ledo ritulys – pavojinga ir daug traumų kainuojanti sporto šaka. Būtent todėl daugelis tėvų nesutinka leisti vaikams lankyti ledo ritulio mokyklas. Tačiau Nacionalinės ledo ritulio lygos vykdantysis direktorius Remigijus Valickas prieštarauja tokiai nuomonei ir Laikas.lt teigė: „Taip tikrai nėra. Futbole ir krepšinyje traumų pasitaiko žymiai dažniau negu ledo ritulyje. Ir tėvai tikrai gali nebijoti – vaikai dėvi kūną visiškai apsaugančias apsaugas, tad susitraumuoja itin retai“.

Ledo ritulio mokyklų mėnesinės kainos priklauso nuo miesto. Jos svyruoja nuo 100 iki 250 litų. Aprangos taip pat daug nekainuoja: R. Valickas pataria pirkti dėvėtas aprangas, nes vaikai jas greitai išauga, o sudėvėti nespėja.

Nuo kada galima leisti vaikus į treniruotes? Pasak Remigijaus, palyginus anksti: „Ledo ritulys turi pranašumą prieš kitas komandines sporto šakas, nes jį žaisti galima pradėti jau nuo 4 metukų. Mes turime pavyzdžių, kai vaikai pradėjo žaisti ir nuo 3 metukų“. Norint žaisti profesionaliai, kaip ir kiekvieną kitą sporto šaką, reikėtų pradėti kuo anksčiau. Ledo ritulyje „vėlai pradėti“ jau reiškia nuo 9–10 metų. Tačiau, kaip pasakoja Remigijus, pasitaiko ir išskirtinių atvejų: „Kaip pavyzdį galiu paminėti Rusijos ledo ritulio žvaigždę Aleksandrą Ovečkiną. Jis pradėjo žaisti būdamas 11 metų. Tačiau jo mama buvo olimpinė čempionė, tėvas, jeigu neklystu, taip pat dirbo rankinio treneriu, o ir pats Aleksandras prieš tai žaidė kitas komandines sporto šakas. Žodžiu, jis jau turėjo komandinio žaidimo įgūdžių ir „sportiškus genus“

Moterys ledo ritulyje

Kaip į tokią kontaktinę ir vyrišką sporto šaką žiūri moterys? Pasirodo, pasaulyje pirmosios moterų ledo ritulio rungtynės buvo sužaistos 1875 m. Ir tik 1998 m. moterims pavyko prasibrauti į Olimpines žaidynes. Kol kas pasaulio moterų ledo ritulio čempionėmis dažniausiai tampa JAV arba Kanada. Greičiausiai jas vejasi Švedija ir Suomija. Pirmąja profesionale ledo ritulininke laikoma amerikietė Karen Koch. Iš viso, jau vyko 13 moterų ledo ritulio pasaulio čempionatų.

Lietuvoje ledo ritulys tarp moterų nėra populiarus. Istorijoje nėra užfiksuotos nei vienos moterų komandos. Turime tik Kauno ledo ritulio mokyklos „Baltų ainiai“ trenerę ir tarptautinės kategorijos teisėją Ramunę Malickienę ir kelias merginas Vilniuje, žaidusias su „Hockey Punks“ komanda. Be to, Lietuvos ledo ritulio mokyklose treniruojasi keletas mergaičių: „Vilniuje treniruojasi 2 mergaitės, o kituose miestuose, manau, taip pat po 1–2 mergaites. Aišku, apie masinį reiškinį kalbėti dar anksti“, – pasakoja R. Valickas.

Mėgėjai vs profesionalai

Kaip ir kitose sporto šakose, Lietuvoje yra mėgėjų ir profesionalų klubai. Kaip pasakoja R.Valickas, iš pradžių jie, profesionalai, mėgėjus vertino gana skeptiškai: „Tačiau mėgėjai puikiai susiorganizavo savo čempionatą ir parodė pavyzdį kaip reikia organizuoti tokius renginius. O svarbiausia, mėgėjai padarė šią sporto šaką Lietuvoje pakankamai masiniu reiškiniu. Dažniausiai mėgėjiškai sportuojantis tėvelis savo vaikučius atveda į ledo ritulio mokyklas, o pastarosiose iš jų jau gali ir išaugti būsimi sportininkai. Taigi mėgėjų indėlis Lietuvos ledo rituliui yra neginčijamas. Norint suformuoti sporto šakos tęstinumą, kiekviena grandis yra svarbi“.

Reikia tik pasidžiaugti, kad sparčiausiai populiarėjanti komandinė sporto šaka pasaulyje (per pastaruosius 10 metų populiarumas išaugo net 350 proc.) Lietuvos taip pat nepralenkia. Tad jau netolimoje ateityje galbūt turėsime tarptautinio lygio komandų ir pilnas tribūnas sirgalių.

Iš ledo ritulio Lietuvoje istorijos:

  • Lietuvą ledo ritulys pasiekė 1920 m., pirmąją komandą suformavo garsusis lakūnas – Steponas Darius (Steponas Jucevičius-Darašius).
  • 1926 m. Lietuvoje vyko pirmasis ledo ritulio čempionatas, kuriame dalyvavo 4 komandos: LFLS, KSK, „Kovo“ ir „Makabi“. 1938 m. Lietuva tapo Tarptautinės ledo ritulio sąjungos nare ir pirmą kartą dalyvavo Europos ir Pasaulio čempionatuose.
  • 1977 m. Elektrėnuose atidaryta pirmoji ledo arena.
  • Sovietmečiu ledo arenos buvo Kaune, Elektrėnuose, Vilniuje ir Klaipėdoje. Tačiau žlugus Sovietų Sąjungai, Klaipėdos ir Vilniaus arenos buvo uždarytos. O ledo ritulio centru tapę Elektrėnai ir jiems gelbėję Kauno ir Rokiškio miestai negalėjo užtikrinti sporto šakos masiško susidomėjimo šalyje ir ledo ritulio kultūra pamažu nyko.
  • Viskas į gerąją pusę ėmė keistis nuo 2000 m. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose pastačius „Akropolio“ ledo arenas. Visuose šiuose miestuose susikūrė mėgėjiškų komandų būrys, vėliau susikūrė ir tebesikuria ledo ritulio mokyklos.
  • 2004 m. treneris Andrejus Jadkauskas įkūrė ledo ritulio mokyklą „Auksinis ritulys“, kuri vėliau buvo pervadinta į „Geležinis vilkas“. Dabar mokykloje mokosi apie 120 vaikų ir tai yra didžiausia ir daugiausiai laimėjimų pastaraisiais metais pasiekusi ledo ritulio mokykla Lietuvoje.
  • Tarptautinės ledo ritulio federacijos reitinge Lietuva užima 24 vietą.
  • Garsiausi žaidėjai – Dainius Zubrus ir Darius Kasparaitis. D. Zubrus žaidžia NHL lygoje, D. Kasparaitis sportinė karjerą jau baigė, nors vis dar garsiai svajoja apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Gabrielius Liaudanskas-Svaras, „G&G Sindikatas“ narys ir ledo ritulio komandos „Hockey Punks“ žaidėjas. „Hockey Punks“ susikūrė 2007 m. ir dabar komanda lošia Nacionalinėje ledo ritulio lygoje.

„Ledo ritulys – geriausia sporto šaka, kokią man yra tekę kada nors gyvenime žaisti. Jame viskas yra viename: azartas, greitis, fizinis kontaktas. Viskas, kas dalinai yra kituose sportuose, čia sudėta į vieną. Pradėjau žaisti prieš 5 metus ir dabar žaisdamas jaučiuosi labai gerai.“

Siūlome pasižiūrėti video, kuriame rasite ir naudingų patarimų:


Šis straipsnis publikuotas vasario mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema VYRAI, kurį galite rasti Vilniaus ir Kauno viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

A. Tereškinas: „Tradicinė vyriškumo sampratą reikia griauti“ (Interviu)
M. Starkui kelionėse dar neteko pasigesti moterų (Interviu)
Ugniaplaukė Ieva – išskirtinė nuo vaikystės (Interviu, Foto)
Ne vien vyrų reikalas
Žmonijos ateitis - kiborgai?
Geros jums kelionės mūsų transportu
Pasidaryk pats – iš batų raištelių (ne tik) vyriški papuošalai
Tinklaraščių virtuvėje

CSKA, Dainius Zubrus, Darius Kasparaitis, G &G Sindikatas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, goda raibytė, Hockey Punks, ledo ritulys, ledo ritulys Lietuvoje, Ramunė Malickienė, Rygos Dinamo, Viktor Tichonov

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai