Now Reading
Kaziuko prekeiviai: „Senamiestyje bus sunku prasilenkti“ (Interviu)

Kaziuko prekeiviai: „Senamiestyje bus sunku prasilenkti“ (Interviu)

Kaziuko prekeiviai: „Senamiestyje bus sunku prasilenkti“ (Interviu)

Ina Peseckienė

Šį savaitgalį sostinės Senamiestyje šurmuliuos kasmetinė Kaziuko mugė. Nors šventę šiemet žadama paįvairinti naujovėmis, tradicijų tikrai netrūks. Mugės dalyviai, tautodailininkai ir amatininkai pasidalino su Laikas.lt skaitytojais, ko rasime prekystaliuose, ką verta pirkti lauktuvių ir kodėl iš Kaziuko niekas negrįžta tuščiomis.

Keramikas Kęstutis Šeduikis

Prekiauju rankų darbo keraminiais ąsočiais, lėkštėmis, puodynėmis – buities reikmenimis. Tai tautinio paveldo gaminiai, kurie buvo gaminami prieš 100 metų. Išlaikytos puodynių tradicinės formos, jos puošiamos liaudiškais raštais.

Kasmet nespėju pagaminti tiek daiktų, kiek žmonės norėtų įsigyti per Kaziuką. Per tris dienas nuperkami keli šimtai dirbinių. Pagrindiniai mano pirkėjai – lietuviai, norintys kaimo sodybas ir net namus puošti autentiškais indais, kurie pritaikyti naudoti, ne tik grožėtis.

Kiekvienais metais po kelis kartus per dieną prieš Kaziuko mugę tikriname orų prognozes internete, jaudinamės. Bet tai nėra eilinė mugė – į Kaziuką einama bet kokiu oru. Buvo ir smarkūs šalčiai, ir iki kelių vandeny prekiavome, bet pirkėjai eina, ir šį savaitgalį, manau, Gedimino prospekte bus sunku prasilenkti.
Be mugių amatininkai neišgyventų. Gal didesni gamintojai turi daugiau užsakymų iš užsienio, bet yra dirbančių namuose, smulkių amatininkų. Mugės – pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis. Kaziuko mugėje dalyvauja daugiau nei 1000 amatininkų, jei ji nevyktų, visi jie liktų be darbo.

VŠĮ Kulinarinio paveldo fondas direktorė Birutė Imbrasienė

Kadangi maistas gaminamas ne vienam renginiui, o ištisus metus, šiemet prekystaliuose bus įprastų mėgstamų valgių. Žinoma, neapsieisime be tradicinių Kaziuko mugės atributų: didelių meduolių, riestainių, puikiai tinkančių ir pasmaližiauti mugėje, ir lauktuvių parsivežti.

Populiariausia maisto prekė mugėje – lašiniai. Jie – didžiausias deficitas, nes išperkami dar penktadienį.

Pirkėjas labai įvairus. Penktadieniais dažniausiai lankosi vilniečiai, šeštadieniais sulaukiame atvykusiųjų iš kitų miestų ir net užsienio svečių, sekmadienis skirtas ūkiškam apsipirkimui. Pirkėjų skonis kinta ne dienomis, o valandomis. Lietuviai dar linkę sutikti pagal rūbą – gražų įpakavimą. Tačiau skonis keičiasi į gerą pusę. Užsieniečiai labai vertina lietuviškus gaminius dėl natūralaus skonio ir kvapo, ekologiškumo. Jie išsiilgę tikro grūdo, tikrų miltų skonio, tad stebisi, kad jei sūris – tai tik raugintas pienas, jei duona – tai tik vanduo ir rugys.

Be kulinarinio paveldo jokia mugė neįsivaizduojama. Tačiau dažnai pasitaiko, kad į kokią mugę pakviečiamas vienas kitas prekeivis, bet jį nustelbia šurmulys, pirkėjai nesuvokia, kur ieškoti gardumynų. Kaziuko mugėje maisto gaminiai pristatomi puikiai, suskirstyta zonomis – tai patogu tiek pardavėjui, tiek vartotojui.

Prekeivių apyvartos priklauso nuo prekių. Galiu pasakyti, kad gerų lašinių nei vienas pardavėjas namo nesiveža – viskas išperkama pirmosiomis dienomis.

Tikimės gero oro. Kai tiek iš viršaus, tiek iš apačios šlapia, nemalonu nei mugės lankytojams, nei prekeiviams. Tiesa, lašiniams joks oras nepakenks.

Medžio drožėjas Kazimieras Ivanauskas

Kaip ir kasmet, šiemet mano prekystalyje bus galima rasti medžio gaminių: virtuvės reikmenų, įrankių. Medis mielas mano širdžiai, malonus rankai, tikiu į medį.

Paklausiausios prekės – šaukštai ir mentelės. Šaukštas visą gyvenimą buvo medinis, metalinis sugalvotas visai neseniai. Jį lengviau plauti, bet medinis valgant nedegina lūpų, yra ekologiškas ir gražus. Mentelės nebraižo keptuvių, cukrus medinėse cukrinėse nedrėksta – medis turi daug privalumų.
Kaziukas yra ta mugė, kai žmonės eina nusipirkti ko nors, net jei jiems nieko nereikia. Amatininkai, kurie padaro gražius daiktus įdėdami šilumos, tikrai parduos savo produkciją. Mažiau paklausūs dažniausiai yra paveikslai ir kiti daiktai, neturintys praktinės naudos, tik estetinę. Ne paslaptis, kad mūsų žmogui dabar pirma – dešra, o tik tada menas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Odininkas Jonas Sinkevičius

Mugėje prekiausiu natūralios odos gaminiais: rankinėmis, skrybėlėmis, dėklais. Populiariausi yra praktiški dirbiniai, pavyzdžiui, portfeliai dokumentams.

Nesu menininkas ar tautodailininkas, aš amatininkas ir tuo didžiuojuosi. Dirbame visus metus – tai mūsų amatas. Žinoma, mugei paruošiame ką nors ypatingo, nes stebime, klausomės, reaguojame į nuomones.

Lietuviai mėgsta natūralią odą. Norime įtikti pirkėjo skoniui, tačiau žengti koja kojon su mada nesistengiu – tai neįmanoma, kadangi esu amatininkas, ne aukštosios mados kūrėjas. Mūsų daiktai konservatyvūs, ilgaamžiai, praktiški, geros tvirtos odos, kad ilgai jais naudodamiesi žmonės minėtų mus geru žodžiu.

 


Kaziuko mugės renginių programą rasite čia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top