Now Reading
Gamtos zombiai – skruzdės, valdomos ant jų galvų gyvenančių grybų

Gamtos zombiai – skruzdės, valdomos ant jų galvų gyvenančių grybų

Gamtos zombiai - skruzdės

Laikas.lt

Parengta pagal www. nationalgeographic.com informaciją. 

Tikriausiai visiems teko girdėti klaikių istorijų apie zombius ar vudu paveiktus žmones, kurie, neturėdami savo valios, yra valdomi šeimininko. Gilėjant žinioms apie mokslą vis tvirčiau įsitikiname, kad kiekviena mistiška istorija turi racionalų paaiškinimą. Šiandien gyvojoje gamtoje galime surasti zombių, tai skruzdės, kurias valdo ant jų galvų gyvenantys grybai.

Brazilijos drėgnuosiuose miškuose gyvena Ophiocordyceps camponoti-balzani rūšies grybai, kurie apauga skruzdžių antenas ir tokiu būdu priverčia vabzdį judėti ten, kur pageidauja grybas. Tikriausiai daugeliui neįprasta, bet grybų sugebėjimas judėti yra pakankamai dažnas reiškinys. Žinoma, mums įprasti miško grybai, kuriais džiaugiamės rudenį pasivaikščioti neišeina, tačiau Lietuvos miškuose taip pat esama smulkių grybų, kurie geba judėti – toks judėjimas labai lėtas, tačiau tai svarbi prisitaikymo forma. Grybai reaguoja į saulės šviesą, drėgmę, temperatūrą ir juda link tos vietos, kurioje dauginimosi sąlygos priimtinesnės.

Brazilietiškieji grybai priverčia skruzdę juos nunešti ten, kur bus patogiausia išleisti savo sporas ir tokiu būdu pasidauginti. Dažniausiai skruzdės savo šeimininkus nuneša ant geriau apšviestų lapų, kur drėgmė kiek mažesnė nei miško paklotėje. Pasitarnavusi savo valdovui skruzdė miršta.
Entomologas Deividas Hughes pasakoja, kad šiuo metu yra atrastos keturios „mintis valdančių” grybų rūšys, kurios puola skirtingas skruzdžių rūšis, tačiau mokslininkas neabejoja, kad panašių grybų yra ženkliai daugiau. Logiškai mąstant, tikėtina, kad kiekviena skruzdžių rūšis turi specifinį, tik ją puolantį, parazitinį grybą. 

Gali būti, kad tokios istorijos skamba kraupiai ar net magiškai, tačiau didžiausias stebuklas gamtoje yra sugebėjimas prisitaikyti ir išgyventi visais įmanomais būdais. Net jeigu tai ir reiškia minčių kontrolę ar, deja, nekaltos skruzdės mirtį.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top