Raudona mėsa didina ankstyvos mirties riziką

ELTA

Reguliariai vartojant raudoną mėsą, nesvarbu, ar perdirbtą, ar ne, gali padidėti ankstyvos mirties rizika, teigia Harvardo universiteto visuomenės sveikatos institutas.

Mokslininkai per 28 metus ištyrė daugiau nei 120 tūkst. žmonių valgymo įpročius. Paaiškėjo, kad kiekviena papildoma kasdien suvalgoma neperdirbtos raudonos mėsos porcija, maždaug 90 gramų, apie 13 proc. padidina mirties tikimybę.

Vartoti perdirbtą raudoną mėsą yra dar pavojingiau. Papildoma kasdien suvartojama perdirbtos raudonos mėsos porcija, pavyzdžiui, dešrelė, gali iki 20 proc. padidinti mirties riziką.

"Šis naujas tyrimas pateikia dar daugiau įrodymų, kad didelis raudonos mėsos kiekis gali padidinti ankstyvos mirties tikimybę", - sakė pagrindinė tyrimo autorė Ana Pen (An Pan).

Mokslininkai taip pat apskaičiavo, kad užkietėję mėsos valgytojai gali nuo 7 iki 9 proc. sumažinti mirties riziką, raudoną mėsą pakeisdami sveikesniais baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, paukštiena, žuvimi, riešutais ar nerafinuotais grūdais.

"Jei norite valgyti raudoną mėsą, valgykite neperdirbtus produktus, ir sumažinkite mėsos vartojimą iki dviejų ar trijų porcijų per savaitę, - sakė A. Pen. - Tai turėtų didelį poveikį visuomenės sveikatai".

Tyrimo rezultatus paskelbė "Archives of Internal Medicine" interneto svetainė. 


© 2007, Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama. El. paštas: [email protected].

mėsa, mokslas, raudona mėsa

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai